Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Лавиринт – прост као пасуљ!

Препоручени узраст:  од 1. до 5. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака
Трајање: 35 минута

Да ли биљке осећају промене у околини? Куда се крећу и на које начине? Имају ли и оне мишиће попут тебе? Откриј како то наш другар Растко Пасуљковић плеше и придружи му се у потрази за Сунцем! Истражи мрачни лавиринт и упознај тајни живот његових становника – рододендрона Стидљивка, мимозе Миле и сунцокрета Хелене. Мало ботанике и много забаве те чека у овој радионици!

Да Винчијев научно-уметнички код

Препоручени узраст: од 7 до 107
Формат: низ интерактивних задатака
Трајање: 45 минута

Сликарска четкица и математичке формуле ти звуче неспојиво? Ако је тако, ускочи у радионицу у којој ће твој домаћин бити лично Леонардо да Винчи! Спреми се за авантуру у његовом сликарском атељеу где ћете заједно направити боје и анализирати његове слике. Али, пошто је Да Винчи био свестрана личност, уз њега нећеш само учити само о уметности, већ ће ти показати и како да направиш сопствени падобран!
П. С. У радионици те чека и тајни начин писања порука, псссст!

Сурфујемо на звучним таласима

Прeпоручени узраст: од 7 до 107
Формат: низ интерактивних задатака
Трајање: 30 минута

Мислиш да је сурфовање могуће само по океанским таласима? Овога пута ћеш своју сурф-даску искористити за мало другачије таласе – звучне! Понеси добро расположење, веселе ноте и препусти се овим необичним таласима заједно са екипом научника који ће сурфовати са тобом. Начуљи уши и трк на радионицу!

Сензорни вртић у Горњем Милановцу

Научни клуб Центра за промоцију науке из Горњег Милановца реализовао је још једну радионицу у оквиру пројекта „Сензорни вртић“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Радионица је била реализована током викенда 17 и 18. априла 2021. године у Објекту Анекс.

Пројекат се реализује од септембра месеца 2020. године са циљем унапређења сензоперцептивног развоја деце узраста од годину дана до поласка у школу. У пројекат се укључио и велики број родитељ, где смо заједно осмишљавали и правили сензорне табле за вртиће. Табле које се израђују према саветима стручњака из области педагогије подстичу сензо-моторни развој деце, посебно пред полазак у школу.

Пројекат је тренутно у последњој фази изведбе. Планирано је да се заврши до јуна 2021. године, када ће сензорне табле бити готове и постављене у ПУ Сунце у Горњем Милановцу.

„Оживњавање слике речима“ у Нишу

Пројекти Научног клуба Ниш, одобрени у годишњем програму и финансирани од стране Центра за промоцију науке реализују се предвиђеном динамиком. Пројекат Радионице стрипа – Оживљавање слике речима, реализован је у петак 9.04.2021. за 20 ученика  четвртог разреда ОШ „Свети Сава“, уз поштовање свих препоручених мера за заштиту од епидемије.

У оквиру два школска часа, реализоване су три радионице повезане у једну целину, кроз које су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања. Почетна тачака за израду стрипа ученика био је разговор о животу и раду Николе Тесле. Одломци аутобиографије који су читани, односили су се на детињство славног научника који истиче да је управо тај период био веома значајан за његово виђење природе и њених законитости. Сваки ученик добио је портрет Николе Тесле, који је након објашњења наставника , позиционирао на свој цртеж у одређеном контексту. У задатку у којем треба завршити започету причу, учесници радионице су цртали, поштујући законитости стрипа, завршетак приче. Након израде цртежа, ученици су у форми говорних вежби , анализирали своје радове.За ученике нов метод и начин рада, омогућио им је учење кроз игру и једни врсту изазова да сами осмисле своју причу.

Радионице је реализовала Бојана Петронијевић, наставник српског језика и књижевности у ОШ „Рајак Павићеви“ у Бајиној Башти. 

“ Насеља некад и сад“ у Рановцу

Научни клуб Рановац и музеј у Петровцу на Млави, реализују активност ,,Насеља некад и сад“ која се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Активност ће се реализовати 23.4.2021.године у музеју у Петровцу, а припреме за реализацију су вршене у школи у оквиру ваннаставних активности. Тема активности су насеља, те ће ученици доживети историју насеља и развити и овладати знањима као основ на којима се развијају разноврсна умења.

Циљна група су ученици другог разреда из Рановца и Кладурова. Током ове активности ученици ће се упознати са ентеријером неолитске куће, предметима и играчкама из археолошког налазишта Беловоде; животом и радом људи у насељима у прошлости и сада. Као завршну активност урадиће албум.

Циљ активности је развити социјално-афективну сферу личности; доживети прошлост на очигледан начин. Изласком из учионице у музеј успостављамо везу са реалним светом и животом.

Пројекат Де Сет Лаб у Нишу

Пројекат Де Сет Лаб

У суботу 10.04.2021. на платформи зум, Научног клуба Ниш, представљени су резултати пројекта Де Сет Лаб, широј заједници, а према позиву упућеном школама Нишавског округа и преко друшвених мрежа.  Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2020.годину.


О пројекту су говорили ученици полазници радионица и аутор пројекта, мр Ивана Круљ, професор физике. Учесницима зум видео конференције представљен је део активност реализован кроз радионице пројекта, описани су доприноси које су полазници препознали у развоју својих научних представа о одређеним свакодневним појавама и истакли значајну идеју промоције науке у Научним клубовима заинтересованим групама и појединцима. Такође истакнут је начин превазилажења неповољних околности у смислу окупљања већег броја учесника и неминовност реализације радионица онлајн комуникацијом, али и жаљење због изостанка предвиђене радионице на обали Нишаве. Циљеви пројекта су остварени, упркос ограничењима, па је изражена захвалност полазницима радионица на спремности да поред редовних школских онлајн часова издвоје време током викенда и посвете се новим научним садржајима .
 
 
 

Научни графити у Рановцу

Научни клуб Основне школе „Јован Шербановић“ реализује прву од три радионице у оквиру пројекта ”Научни графити”, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Први део радионице ће бити реализован 14. априла у Основној школи у Рановцу, други и трећи 21. и 28. априла, док ће се представљање пројекта одржати путем платформе Едмодо.

Тема пројекта је рад на изради копије Витрувијевог човека од Леонарда да Винчија у реалним пропорцијама. Циљ је развијање уметничког талента и спознаје о повезаности уметничких вештина и науке које су довеле до цртежа идеалног људског тела и изазова да прикаже идеалне пропорције и како су оне у хармонији са универзалним принципима принципима јер људско тело стаје и у квадрат и у круг.

Израда Витрувијевог човека у тачним пропорцијама, са одабраним ученицима уз помоћ наставника ментора, отвориће нове перспективе како у једној тако и другој области. Циљна група су сви они који би да разумеју повезаност уметности и математике, као две наизглед неспојиве вештине.Током три радионице учесници ће увидети неопходност геометрије у великим делима познатих уметника.

ГЕНЕТИЧКИ ИЗАЗОВ! у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у априлу 2021. године, радионице у оквиру пројекта „Генетички изазов!“,који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.

Радионице су реализоване у ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“ и ОШ „Драгиша Михаиловић“, у Крагујевцу и укупно је на две радионице присуствовало 34 ученика.

Пројекат има за циљ да приближи учесницима „тајну шифру“ скривену у молекулу ДНК и да их уведе у узбудљив свет генетике у којем постају активни учесници.

Аутори и реализатори пројекта су: Сузана Милошевић Добричић, магистар биотехничких наука, Дејан Добричић, наставник биологије и Марија рафајловић Стојковић, магистар математичких наука.

На почетку радионице ученици су се упознали са основним генетичким појмовима кроз едукативну презентацију и филм. Након тога, услеидо је низ експеримената и занимљивих радионица: израда модела молекула ДНК од добијеног материјала; практични експеримент изоловања ДНК из различите врсте воћа; посматрање Баровог тела под микроскопом са бриса сопствене букалне слузокоже којим се генетички потврђује пол и сл.

У складу са актуелном епидемијском ситуацијом, радионице су реализоване за мање групе ученика, уз поштовање свих прописаних мера заштите.

хемија и уметност у Нишу

Пројекат Научног клуба  Недеља хемије – Хемија и уметност, омогућио је наставницима  основних и средњих школа и ученицима средњих школа да у периоду 5-7.04.2021. учествују на предавањима, које су реализовали професори Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу. Пројекат је одобрен као део годишњег програма уз финансијску подршку Центра за промоцију науке.

Прво предавање „Примена аналитичке хемије у проучавању материјалног културног наслеђа“, одржала је проф др Весна Станков Јовановић, где је кроз мултидисциплинарни приступ објаснила везе аналитичке хемије са објектима културног наслеђа.

Предавање “ Пигменти у храни: носиоци боје и друге важне особине и улоге“ одржала је доц др Снежана Јовановић и појаснила разликовање и класификацију пигмената према пореклу и структури, хемијску стабилност пигмената и остале важне улоге.

Предавање „Додај свету мало боје: Индикатори – виртуози у хемијској анализи“ , одржала је доц др Јелена Мрмошанин и одговорила на питање зашто су индикатори виртуози у уметности и у хемији, који су природни индикатори, каква је њихова примена и њихов допринос медицини. Предавања је пратило око 150 заинтересованих наставника и средњошколаца. Сва предавања реализована су онлајн посредством дигиталних платформи

Овим предавањима завршен је први део пројекта, у коме су предавачи приказали области које ће заинтересовати ученике да боље разумеју достигнућа хемијске науке и њену примену, да хемију повежу са захтевима и потребама савременог света, али и да наставницима хемије помогну да неке методске јединице обогате најновијим научним сазнањима, како би прилагођено узрасту, могли да одговоре на многа питања ученика.   Други део пројекта намењен је лабораторијском  раду и за ученике ће бити реализован у просторијама Природно-математичког факултета у Нишу, током маја месеца.