Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Моја необично обојена наука у Смедереву

Пројекат “Моја необично обојена наука” малих научника  ОШ “ Иво Лола Рибар” из Скобаља, на задовољство свих присутних, реализован је кроз приказ мноштвa “обојених” експеримената, 27. септембра у „Ноћи истраживача“.

Учитељица Слађана Доброта са својим ученицима четвртог разреда, извела je низ интересантних експеримената  при чему су им посматрачи и непосредни помагачи били ученици  првог разреда исте школе са својом учитељицом Весном Миљковић, и родитељима.

Кроз низ различитих огледа приказали  су како се прављењем смеше цинка и јода уз додатак само пар капљица воде ствара топлота уз пропратни љубичасти дим. Уверили су се да вода не само да гаси, већ може и да запали ватру и створи густ бели дим мешањем супстанци као што су амонијум нитрат, амонијум хлорид, и цинк  уз додавање само једне капљице воде.

Сви су уживали у  скроз другачијем  надувавању балона  на флашама помоћу сода бикарбоне и сирћетне киселине.  Научили  су да се при томе ваздух подиже горе и надувава разнобојне балоне који су  на флашама. Ученици су се такмичили у прављењу балона у балону на необичан и занимљив начин. Претходно су припремили смешу за балоне мешањем  топле воде, кашике шећера и кашике течног детерџента.

Прави ужитак  за мале научнике током спровођења експеримената у обојеној “Ноћи истраживача” настао је  када су се боје из чаша преливале преко убруса и пуниле празне чаше обојеном течношћу. Том приликом створен је обојени мост од убруса. За крај дружења мали истраживачи су правили обојену лимунаду. Сви  су  могли, након експеримента, да попију по чашу необично обојене лимунаде,  пуну науке!