Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ПРЕДАВАЊЕ „ЧИЊЕНИЦЕ И МИТОВИ О ЧАРЛСУ ДАРВИНУ“ У КИКИНДИ

У уторак, 12.02.2019. године са почетком у 12:30 часова у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање Кикинда, одржано je предавање „Чињенице и митови о Чарлсу Дарвину“

Поменуто предавање одржала је професорка биологије Бојана Пењин у знак обележавања рођендана Чарлса Дарвина, а предавању је присуствовало 65 ученика из основних и средњих школа.

Реализаторка је присутне упознала са животом и радом Чарлса Дарвина,  Теоријом еволуције по којој се сви животни облици развијају путем природне селекције. Присутни су, такође, упознати са Дарвиновим путовањем на острво Галапагос. Дарвин је објавио своју теорију еволуције са уверљивом евиденцијом у својој књизи „О пореклу врста“ из 1859. Године. Учесницима је, између осталог, представљено Дарвиново проучавање јединки, њихова јединственост као и прилагођавање  условима живота.

Присутни су, такође, упознати са истраживачким радом Чарлса Дарвина. Професорка је учеснике  подсетила на чињеницу да је Дарвин дао значајан допринос оповргавању мишљења према коме је човека створио Бог, тако што је доказао да су све врсте током времена произашле из заједничког претка.

КИНЕСКА НОВА ГОДИНА У НИШУ

У Регионалном центру у Нишу, у склопу пројекта „Играј го – развијај вијуге“ који је подржан од стране Центра за промоцију науке и Регионалног центра Ниш, 6.2.2019. обележен је долазак кинеске Нове године

Како је ова кинеска година у знаку Свиње, деца, полазници гоа, имали су задатак да код куће направе маске у облику свиње, па је овај тренинг протекао под „маскама“ и у веселој атмосфери.

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА САЈТА СВЕТ НАУКЕ У НИШУ

У Научном клубу Регионалног центра 24.01.2019.године одржана је презентација сајта Свет науке

Презентацију је одржао  др Милан Милошевић, оснивач и уредник сајта, доцент на Департману за физику Природно – математичког факултета у Нишу.

Како се наука представља у медијима, како настају научне вести и колико је битно да се сачува прецизност и тачност у научним вестима, које су вести које привлаче пажњу јавности и који су канали за пласирање научних информација нека су од питања на које смо добили одговоре на  занимљивој и корисној презентацији.

Двадесет наставника нишких школа, сазнали су  које су теме и текстови били најтраженији предходних година и како се постаје промотер и популаризатор науке.

Презентација је постављена на: https://www.mmilan.com/predavanja/svet-nauke-o-svetu-nauke, одакле се може преузети.