Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ДАН НАУКЕ У НАУЧНОМ КЛУБУ ЛЕСКОВАЦ

У Научном клубу Лесковац обележен је још један Дан науке

И ове године у Научном клубу Центра за стручно усавршавање обележен је Дан науке, 10. јул. Кроз разноврстан програм, посетиоци су имали прилику да науку доживе на забаван и занимљив начин, а у активностима су могли да учествују сви заинтересовани грађани.

Ове године, поред Града Лесковца и Центра за промоцију науке из Београда. Научном клубу подршку су дале и разне институције, удружења и појединци.

Поред учешћа у радионицама и интерактивним поставкама, посетиоцима су представљени и нови експонати у Парку науке: „Магнетни сто“, „Кохезија-адхезија“ и „Музиком кроз науку“, које је финансирао Центар за промоцију науке. Парк науке обогаћен је још једним експонатом – „Игром ХО“, поклоном Техничке школе „Раде Металац“. Све експонате израдили су и поставили Техничка школа и ЈКП Грделица.

ДРУГА РЕФЛЕКТИВНА РАДИОНИЦА И САСТАНАК ПРОЈЕКТА ТERRIFICA У БЕОГРАДУ

Центар за промоцију науке организовао је другу рефлективну радионицу, као и  радни састанак пројекта TeRRIFICA 10.,  11. и  12. јула 2019. године у Београду.

Први дан рефлективне радионице пројекта TeRRIFICA одржан је 10. јула  у просторијама Народне скупштине Републике Србије, паралелно са догађајем Science meets Parliaments. На радионици је учествовало четрдесетак представника различитих сектора (државне управе, организација цивилног друштва, привреде и научне заједнице) из шест земаља, које су чланице пројекта. Тема друге рефлективне радионице је била утврђивање кључних индикатора перформанси пројекта, како на локалном, тако и на глобалном нивоу.  Додатно, представници пилот регија TeRRIFICA пројекта су имали прилику да своје активности представе ширем аудиторијуму у Народној скупштини Републике Србије, кроз три паралелне панел дискусије. Обједињене теме су ових дискусија су биле вода, ваздух и пољопривреда, у контексту климатских промена.

Други дан рефлективне радионице одржан је у просторијама Научног клуба Центра за промоцију науке, када је фокус био на одређивању релевантних MoRRI индикатора који се могу локално применити у пилот регијама TeRRIFICA пројекта.

Након радионице, уследио је и састанак пројекта на коме су представници партнерских институција представили досадашњи рад на пројекту, чији је фокус био на идентификацији примера добре праксе из домена митигације и адаптације на климатске промене, као и на развоју crowd-mapping алата, за који се очекује да буде доступан јавности од септембра 2019. године.

Пројекат TeRRIFICA финансира Европска унија из оквира Хоризонт 2020. Координатор пројекта је WILA Bonn из Немачке, а поред ЦПН-а, партнери на пројекту су Универзитет Рајн-Вал и Универзитет у Фехти из Немачке, као и удружење ”Образовање за одрживи развој” из Белорусије,  Универзитет „Адам Микјевич“ из Пољске, организација Science Citoyennes из Франсуске и Асоцијација каталонских државних универзитета из Шпаније. Пројекат је почео јануара 2019. године и трајаће три ипо године.

ДАН НАУКЕ У ЛЕСКОВЦУ

Научни клуб Центра за стручно усавршавање у Лесковцу наставља са обележавањем Дана науке уз подршку институција, организација, удружења и појединаца који се баве образовањем, истраживањем и науком.

Ове године су нам се у обележавању овог значајног дана, када је рођен један од највећих научника Никола Тесла, придружили и: ПМФ из Ниша, ПУ „Вукица Митровић“ из Лесковца,  Го клуб ПРО ГО из Ниша, Удружење Теслин торањ у Србији, као и велики број наставника и љубитеља науке. Посебну подршку овој манифестацији и ове године дао је Центар за промоцију науке, оснивач Научног клуба и институција која прати и подржава његов рад.

Програм ће се одвијати у Центру за стручно усавршавање у образовању од 18:30 до 21:00 часова и биће пропраћен радионицама, разноврсним експериментима, интерактивним поставкама и предавањима.