Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

НОВЕМБАР – МЕСЕЦ СОВА У КИКИНДИ

У Научном клубу Кикинда током новембра, одржано је предавање из зоологије за ученике школе „Вук Караџић“ из Кикинде

У среду, 27. новембра, у организацији Научног клуба ЦСУ Кикинда, одржано  је предавање и радионице о совама у оквиру обележавања Новембра – месеца сова. Предавања и радионица су реализовале професорке биологије Видица Штетин и Јасмина Бешлин Пајић, запослене у ОШ „Др Ђорђе Јовановић“ у Новом Милошеву. Присуствовало је 14 ученика седмог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Кикинде са разредним старешином.

Током предавања, реализаторке су учеснике упознале са животом, карактеристикама и значајем сова. Учесницима су представљене најпознатије врсте сова: патуљаста сова, кукувија, ћук, буљина, дугорепа сова, шумска сова, кукумавка и сова утина, по којој је позната и Кикинда, као станиште поменуте сове. Реализаторке су донеле препарирану сову велику ушару, па су учесници имали прилику да се ближе упознају са овом врстом сове. Учесници су имали прилику да виде неколико кратких филмова о совама, као и више слајдова.

Након предавања, учесници су подељени у две групе. Прва група је израђивала брошеве од еко коже у облику сове. Друга група је мерила димензије препариране сове велике ушаре, а затим правила цртеж поменуте сове у природном облику.

ЕВРОПСКИ ДАН НАУКЕ У ВРАЋЕВШНИЦИ

Током октобра, у сарадњи са Научним клубом из Горњег Милановца, данас је обележен Европски дан науке у Основној школи Десанка Максимовић из Враћевшнице

У сарадњи са Научним клубом Горњи Милановац, током октобра је обележен Европски дан науке у Основној школи Десанка Максимовић из Враћевшнице. Ученици од првог до четвртог разреда су били у прилици да упознају најпознатије српске научнике тако што су им се деца предшколског узраста представила рецитацијама, уз презентацију на којој су представљени наши научници. Ученици су се на тај начин упознали са Николом Теслом, Михајлом Пупином, Ксенијом Атанасијевић, Јосифом Панчићем, Милевом Марић Ајнштајн и Михаилом Петровићем Аласом. Аутор стихова о научницима је Ивана Пантелић, бивша ученица школе у Враћевшници. Након рецитација и презентације, ученици су погледали неке од експеримената који се изводе у Научном клубу, као што су шећерна дуга, свирање на чаши, преношење чаше помоћу ваздуха, лимун-вулкан и многе друге. Експерименте је изводила Јелена Пантелић, васпитач и члан Научног клуба ПУ „Сунце“.

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА НАСТАВНИКЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ODYSSEY

У оквиру међународног пројекта ODYSSEY (Erasmus+) реализован је програм обуке наставника осам средњих школа из примене дебате оксфордског типа у настави предмета природних и техничких наука. Наставници ће формирати и наредних месеци обучавати научне дебатне тимове који ће одмерити снаге на великом националном такмичењу крајем априла 2020. године.

У Научном клубу у Београду, у понедељак, 4. новембра, Центар за промоцију науке je за наставнике осам средњих школа организовао једнодневни програм обуке из примене дебата оксфордског типа у настави природних и техничких школских предмета. Обука је реализована под окриљем међународног пројекта ODYSSEY (Oxford Debates for Youths in Science Education), чији конзорцијум, осим Центар за промоцију науке, чине и Институт за геофизику Пољске академије наука из Варшаве (Пољска), Центар за откривање енергије из Талина (Естонија) и Хеленски институт за реторику и комуникацију из Пиреја (Грчка).

Обуци је присуствовало 17 наставника из осам средњих школа: Шесте београдске гимназије, Седме београдске гимназије, Четрнаесте београдске гимназије, Прве крагујевачке гимназије, Електротехничке школе „Никола Тесла“, Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, Основне и средње школе са домом ученика „Перо Кузмјак“ из Руског Крстура и Економско-трговачке школе „Паја Маргановић“ из Панчева. Током наредних месеци наставници ће оформити школске дебатне тимове, обучиће их и припремити за национално такмичење у дебатовању о научним темама које ће бити организовано крајем априла 2020.

Присутнима се најпре обратио Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију ЦПН-а и национални координатор пројекта ODYSSEY. Он је учесницима представио пројекат, његове циљеве и партнере, а затим је изложио теме о којима ће ученици дебатовати и упознао наставнике са садржајем образовних пакета и агендом пројектних активности.

Потом је Маја Кескинов, стручни сарадник на пројекту ODYSSEY, говорила о вештинама комуникације и упознала присутне са садржином наставних планова о комуникацији, логици и структури научних објашњења.

Марија Мершник, такође стручни сарадник на пројекту, представила је наставницима, будућим реализаторима пројекта у школама, апликацију Mentimeter путем које публика може гласати за један од дебатних тимова и упутство за њено коришћење

У другом делу обуке, дебатни тренери Отворене комуникације са богатим међународним искуством Илија Иванишевић и Милош Марјановић најпре су упознали наставнике са кратким историјатом дебате, њеним основним појмовима, али и кратким прегледом развоја и различитим дебатним форматима. Иванишевић и Марјановић су објаснили шта све подразумева формат дебате оксфордског типа: каква су његова правила; каква је структура дебате и улога говорника у њој; како изгледа формат дебате у учионици, а како такмичарски формат дебате.

Дебатни тренери су се затим осврнули на проблем аргументације и њене изградње и структуре, уз излагање примера добро развијених аргумената. У последњем сегменту обуке изведена је симулација дебате у трајању једног школског часа коју су модерирали Иванишевић и Марјановић, а наставници су се опробали у улози дебатера, судија и евидентичара.

У пројекту ODYSSEY (Erasmus+) учествују партнери из четири државе: Институт за геофизику Пољске академије наука (Пољска), Центар за промоцију науке (Србија), Центар за откривање енергије (Естонија) и Хеленски институт за проучавање реторике и комуникације (Грчка). Пројектом ODYSSEY руководи партнер из Пољске, а улогу координатора у Србији обавља Центар за промоцију науке. Овај пројекат, који финансира Европска комисија кроз програм Erasmus+, отпочео је у октобру 2018. године и траје до марта 2021. године.

Идеја која стоји у основи пројекта ODYSSEY јесте да се кроз неговање реторичких вештина подржава развој критичког мишљења код ученика, да се они оспособе за коришћење различитих извора сазнања, као и за проверу њихове веродостојности, уз истицање значаја грађанског васпитања и ширење толеранције и демократских вредности.

Циљ овог пројекта јесте да развије вештине аргументације и повећа интересовање за предмете из области природних наука, технологије, технике и математике (енгл. STEM ‒ Science, Technology, Engineering and Mathematics) код младих узраста између 13 и 19 година кроз организовање дебатних такмичења на теме из научних области.

РАДИОНИЦА ”ПРАКТИЧНИМ РАДОМ ДО ЗНАЊА” У НИШУ

У четвртак, 7. новембра, одржана је научна радионица за ученике четвртог разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша. Ова радионица део је пројекта „Практичним радом до знања“, иза којег стоје Центар за промоцију науке и Регионални центар из Ниша.

Научну радионицу је реализовао проф.др Данијел Данковић, ванредни професор, Електотехнички факултет Ниш. На самом почетку радионица ученици су одслушали десетоминутно предавање о појави електрицитета, деловима струјног кола, материјалима кроз које протиче струја, итд. Практични рад, који је уследио након презентације, представљао је за ученике прави изазов.

Коришћену опрему нису схватили као играчке, већ као учила, у потпуности су савладали све предвиђене вежбе и било је огромно интересовање да се уради још нека сложенија вежба. Користили су тастере, прекидаче, сијалице, LE диоде, проводнике, отпорнике, звучнике, моторе и успешно су демонстрирали шта је отворено, а шта затворено струјно коло.

Радионици су присуствовале учитељице Оља Ђорђевић и Светлана Бижић, као и логопед школе Виолета Михаиловић.