Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП У КИКИНДИ

Од 15. до 18. јануара у просторијама Центра за стручно усавршавање Кикинда, у сарадњи са Центром за промоцију науке, одржан је други по реду Дечји научни камп у оквиру пројекта SySTEM2020.

Након завршене пустоловине у Шапцу, Дечји научни камп се упутио ка североистоку Србије, у Кикинду. Инспирисани дугогодишњим проблемом квалитета воде, као и самим њеним значајем за опстанак, двадесеторо деце шестог и седмог разреда основних школа у Кикинди и њеној околини окупљало се сваког дана како би истраживали све њене аспекте. Последњег дана кампа, кроз разноврсне научне активности, чак и представу, публици су приказани резултати истраживања.

У складу са интересовањима деце оформљена су четири тима вођена научним демонстраторкама – Научни наутилуси, Аквакикинђани, Џа-бу истраживачи и Природни композитори. Сваки од тимова позабавио се феноменом воде, која је била средство сазнавања, учења, експериментисања, дружења и збијања шала, а све то кроз призму биологије, хемије, астрономије, технологије, уметности и игре.

Научни наутилуси ронили су дубинама океана, спознајући разнолики живи свет и његове адаптације. Централно питање које је изучавано било је „Како (пре)живети на великим дубинама?“. Наизглед обичан ходник постао је океан, који је, иначе неприступачан и мрачан, последњег дана кампа открио тајне организама попут гоблин ајкуле, јапанске крабе, удичарки и фотосинтетских алги. Кажу да је више људи било на Месецу него на тим дубинама – бар накратко, овај камп омогућио је да се та бројка промени.

Користећи се лабораторијском опремом Аквакикинђани су испитивали хемијски квалитет воде. Чланови тима су донели узорке воде из својих домаћинстава, те су у експерименту биле заступљене воде Кикинде, Банатског Великог Села и Накова. Дужина коренчића лука арпаџика била је показатељ квалитета воде и концентрације штетних материја – у води лошег квалитета готово да се није развијао. На основу добијених резултата направљена је друштвена игра, чији је циљ био развијање еколошке свести играча. Адресирали смо проблем фабрика штетних по околину, нафтних бушотина и ревитализације земљишта око њих. Осим тога, Кикинда је приказана као извор знања, те су се на пољу музеја могле наћи информације о реци Галацкој, која је некада текла центром, а у библиотеци главне карактеристике воденог тока.

Џа-бу истраживачи су марљиви и иновативни млади научници који су се посветили изучавању присуства воде на различитим небеским телима. Подстакнути скорашњим пожарима у Аустралији, желели су и да развију технологију која би се налазила у сваком домаћинству и омогућила брзо и ефикасно гашење пожара. Склони програмирању и дизајнирању, чланови тима детаљно су осмислили и направили интерактивну инсталацију која је представљена последњег дана кампа.

Инспирисани кружењем водеПриродни композитори су за посетиоце припремили несвакидашњу представу. У њој, кроз различите ситуације, главни актери – молекули воде, дочарали су услове под којима је долазило до промене агрегатних стања. Тако је прелазак из течног у гасовито стање приказан кроз напуштање гужве загушљиве журке и одлазак на свеж ваздух, а прелазак из течног у чврсто стање доводи до чудног осећаја да су други око нас веома близу, али се једва померају.

У жељи да што већи број ученика широм Србије заплива истраживачким водама, експедиција Дечјег научног кампа се наставља у Смедереву током фебруара, како би, баш као и вода која кружи, радозналост и љубав према науци кружили и мењали свој облик.

Путујуће Дечје научне кампове Центар за промоцију науке организује у оквиру европског пројекта SySTEM2020, који се бави учењем наука, технологије, инжењерства и математике ван школских учионица. Пројекат SySTEM2020 финансира Европска комисиjа у оквиру програма Хоризонт 2020.

Ауторке: Бранкица Аврамовска и Анђела Шабер

ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП У ШАПЦУ: КАКО ЗВУЧИ НАУКА?

Од 10. до 13. децембра, у просторијама Научног клуба Шабац, у сарадњи са Центром за промоцију науке, одржан је Дечји научни камп.

Зима је за ученике основних школа Шапца све, само не хладно и монотоно почела.  Први у низу кампова организованих у оквиру пројекта SySTEM2020 отворио је многа научна питања, али централно питање било је „Како звучи наука?“. 

Ученици шестог и седмог разреда су током четири дана имали прилику да упознају и истраже одабрани научни концепт, а потом га представе кроз креативне звучне инсталације. Камп је имао циљ да подстакне децу да размишљају изван устаљених оквира, прошире видике и развију нов приступ науци сагледавајући је из мноштва углова. На том истраживачком путу било је веома пожељно експериментисати, грешити и ризиковати!

Замислите да се, како бисте нешто научили, од вас очекује да погрешите?! То је оно што процес учења чини важним, а  Дечји научни камп посебним.

Овај камп је изродио четири сложна и креативна тима – Распад система, Синапсу, Пијачну филхармонију и Научне гритере 015. Сваки од њих је користио звук као медијум којим је истраживан Сунчев систем, животињска ћелија, витамини, чак и град Шабац! 

Подршка и инспирација црпљене су из разноврсних материјала и програма, попут 3Д штампача, алуминијумских фолија, бакарних трака и жица, лед диода, црних завеса, неонских боја и УВ светла, као и најважнијих – Scratch-a, помоћу којег су програмиране инсталације, и Makey Makey-јa, који им је дао глас. Након планирања изгледа поставке и припреме, деца су заједно са научним демонстраторима кренула са оживљавањем својих идеја.

Већ трећег дана кампа планете Сунчевог система красили су становници оживљени помоћу 3Д штампача и оне нам никада нису биле ближе, а узбудљив звук бубњева пратио је кратко путовање до њих! 

Питате се како бисте се осетили при уласку у ћелију? Чланови тима Синапса имају одговор – као да сте заронили у дубоке воде океана! А шта нам на тој дубини каже митохондрија – она репује, наравно! 

Научни гритери 015 упознали су и представили најлепшу страну Шапца – на интерактивној мапи могли су се чути звукови људи на улицама, река Сава, градска библиотека, стадиони фудбалских клубова „Борац“ и „Мачва“, хиподром, па и песма Шабана Шаулића.

Пијачна филхармонија омогућила је сваком посетиоцу да постане музичар, а водећи инструмент била је шаргарепа! Инсталацијa je направљена тако што су анализиране навике у исхрани и нутритивне вредности најчешће кориштених намирница. Затим су, у складу са налазима тог истраживања, на овој пијаци витамини добили ново лице – уметничко, па смо сазнали и како они звуче – баш као ремикс Бетовенове симфоније! 

У складу са самом темом кампа, током четири дана, разноврсна музика и звукови су испуњавали просторије Научног клуба. Захваљујући сјајној сарадњи са Центром за стручно усавршавање Шабац, поред забаве, дружења и учења изван школског контекста, овај камп открио је младе, радознале научнике, жељне истраживања.

Година Дечјих научних кампова је пред нама! У жељи да се лепота откривања, прављења грешака, експеримената и дружења прошири на што већи број ученика, Центар за промоцију науке ће организовати Дечје научне кампове широм Србије, како би деца и сама имала прилику да се увере и помисле „наука је супер!“.

Путујуће Дечје научне кампове Центар за промоцију науке организује у оквиру европског пројекта SySTEM2020, који се бави учењем наука, технологије, инжењерства и математике ван школских учионица. Пројекат SySTEM2020 је финансиран од стране Европске комисиjе у оквиру програма Хоризонт 2020.

Ауторке: Бранкица Аврамовска и Анђела Шабер