Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП У СМЕДЕРЕВУ

Од 10. до 13. фебруара одржан je трећи Дечији научни камп у оквиру пројекта SySTEM2020, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.

Деца узраста од петог до седмог разреда имала су прилику да на несвакидашњи начин проведу дане зимског распуста – кроз заједничко учење и обрађивање различитих научних тема. Она су подељена у четири тима, у оквиру којих су развијала разноврсне пројекте, а сваки од тимова бавио се, с другачијег аспекта, централном темом кампа – ваздухом. Бројни материјали, који су деци били на располагању, додатно су их инспирисали, пошто су деца по први пут имала прилике да самостално раде са некима од њих.

Тимови Плућна крилца, Разбијачи ваздуха, Џедајски ветар и Климаџије предано су радили на својим пројектима, покушавајући да пруже нова и иновативна решења.

Плућна крилца питала су се како дишемо и шта то удишемо. На интерактиван и практичан начин тражили су одговоре, истражујући грађу и функцију делова система за дисање, састав ваздуха, типове загађујућих честица али и заштитних маски које се могу користити у различитим условима загађења. Последњег дана кампа направљена плућа “продисала” су помоћу приручне пумпе, а делови респираторног система су “проговорили” уз мало програмирања и прављења електричног кола, објашњавајући своју улогу и грађу, као и последице удисања честица различитих димензија.

Разбијачи ваздуха бавили су се летелицама. Користећи се различитим изворима, проучавали су постојеће летелице, шта је оно што их разликује, на који начин се различити типови летелица крећу, шта им омогућава да лете и слично. Одговарајући на питање до којих висина одређене летелице могу да досегну, деца су сазнала понешто и о атмосфери и сложености њеног састава, као и томе зашто неке летелице могу да лете више од других. На крају овог истраживачког подухвата, посетиоци су имали прилике да посете интерактивну изложбу на чијем уласку их је дочекао звук узлетања авона, након којег су могли да се препусте и полете различитим слојевима атмосфере, одакле су имали прилике да виде макете свемирског брода, ракете, ваздушног балона и авиона, као и да се упознају са значајним људима из области авијације и астрономије.

Џедајски ветар истраживао је о томе који су ветрови најзаступљенији у Смедереву, у ком положају је птица спремна да узлети или који је је једини сисар који може да лети, а на крају радионице и посетиоци су могли да учествују у квизу који су осмислили чланови тима.

Регионални центар за стручно усавршавање последњег дана накратко је постао и дом метеоролошке станице. Чланови тима су током трајања кампа прикупљали податке, а последњег дана ентузијастично приказали детаљан извештај о температури, загађености и влажности ваздуха у различитим деловима Смедерева.

Следећа станица Дечјег научног кампа је Природњачки центар Србије у Свилајнцу.

Путујуће Дечје научне кампове Центар за промоцију науке организује у оквиру европског пројекта SySTEM2020, који се бави учењем наука, технологије, инжењерства и математике ван школских учионица. Пројекат SySTEM2020 финансира Европска комисиjа у оквиру програма Хоризонт 2020.

Ауторке: Јелена Јањић и Бранкица Аврамовска

ЗИМСКА ШКОЛА У НАУЧНОМ КЛУБУ ЛЕСКОВАЦ

Током фебруара, за децу из Лесковца и околине организоване су радионице из разних научних области

И ове године Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању организовао је Зимску школу, под слоганом Да нам зимски дани прођу уз осмех и добре успомене, за сву децу из Лесковца и околине.

Oд 1. до 14. фебруара организоване су радионице из више научних области, и то: физике, ликовне уметности, енглеског језика, екологије, математике, роботике и програмирања, географије, микологије…

Да је школа била занимљива говори број деце који је посећивао и пратио предавања и радионице. Неке од активности биле су и радионице по пројектима „Мистерија игре“, „Магичне кутије“ и „Тајне лесковачке прошлости“ као и округли сто пројекта „Тајне микологије“.