Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ЗИМСКА ШКОЛА У ЛЕСКОВЦУ

У понедељак 11. јануара 2021. године у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу кренула је са реализацијом, већ традиционална, Зимска школа.
Упркос епидемиолошкој ситуацији, од 11. до 22. јануара сви заинтересевани, како деца тако и они старији, могли су да прате занимљив програм из различитих научних области, и то: астрономије, биологије, психологије, математике …Поред активности немењених деци једна од новина, како је најавила директорка Центра Емина Јовановић, јесу активности намењени и старијим циљним групама.

Поред интерактивних предавања, у оквиру зимске школе организована је и креативна радионица о зимској декорацији, обука за едукаторе која је свим заинтересованима пружила могућност да овладају алатима и методама у онлајн предавањима/тренинзима, али и наградни конкурси за ученике основних и средњих школа Републике Србије.

Конкурс „Комуникација са другим световима – какву поруку треба послати“ расписан је после истоименог предавања са идејом да подстакне децу и младе на креативност и отворен ум.

„До сада је неколико порука послато у далеки простор како бисмо евентуалним далеким цивилизацијама обзнанили да постојимо. У њима се објашњава Сунчев систем, планета Земља, живот на њој и наравно, људи. Поруке су „писане“ језиком науке, јер верујемо да су закони природе исти у целом свемиру и да је то заједнички језик за све. Очекујемо да ће поруке бити примљене и схваћене.
Какву бисте ви поруку послали?“ рекао је Јован Алексић, астрофизичар аутор и водитељ предавања.

Шта су екстрасоларни светови, какав је значај бројева у кинеској традицији, какав је значај шума у борби против климатских промена биле су неке од тема које су пратили учесници овогодишње школе.

Зимска школа је реализована онлајн преко Зум апликације уз подршку Града Лесковца, Центра за промоцију науке и Центра Психонега, али и спољних сарадника који су својим темама и ову зимску школу учинили занимљивом.

Пројекат Сателитско осматрање у животној средини у Нишу

Активности пројекта Научног клуба Ниш, одобрене  је од стране Центра за промоцију науке по јавном позиву за 2020. годину , „Сателитско осматрање у животној средини“ , настављене су и током јануара месеца. Дa им oдгoвaрa oвaкaв вид учeњa и дa им je тeмa привлaчнa и интeрeсaнтнa, пoкaзaли су учeници кojи учeствуjу у прojeкту и кojи су  две рaдиoнице сa прeдaвaчeм рeaлизoвaли oд кућa иaкo je у тoку  био зимски рaспуст.

У терминима  22.12.2020. г. и 11. и 19.01.2021.г. одржане су  трећа, четврта и пета радионица. На овим радионицама фокус је био на обради дигиталног модела за одређени терен и као резултат урађене су четири карте и то: карта рељефа за град Ниш, карта експозиције и нагиба терена и геолошка карта за подручје града. Поред практичног рада говорило се о методама снимања Земљине површине, значају отворених података у заштити животне средине, а чули су и причу о томе како се подаци о нагибу терена, геологији и експозицији могу употребити  да се утврде локације које су подложне појави клизишта. 

У овом захтевном, али за ученике иновативном  и занимљивом пројекту, настављен је рад на изради појединачних карата, које ће када буду завршене чинити дигитални еколошки атлас. Нaучни клуб Ниш  je ученицима нa oвaj нaчин oмoгућиo искуствeнo учeњe и мoдулaрну грaдњу знaњa.Све активности за ученике у овом периоду реализују се онлине, па су тако и ове радионице реализоване путем апликација ЗООМ платформе. Завршне радионице биће одржане током фебруара месеца.  Аутор и реализатор пројекта је Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. 

Пројекат У ОДБРАНУ НАУКЕ! настављен у Нишу

У склопу активности пројеката годишњег програма Научног клуба, 19.01.2021. одржана је друга трибина у пројекту „У одбрану науке!“ под називом „ Теорије завере и вештачка интелигенција“. Овај пројекат један је од десет пројеката одобрених од стране Центра за промоцију науке.

У реализацији трибине учествовали су: Вукашин Станојевић, сарадник на смеру информатичких наука ПМФ –а у Нишу, Стеван Станојевић, дипломирани психолог и мастер педагог и Тамара Гештамов, новинарка која живи и ради у Великој Британији. У оквиру теме Вештачка интелигенција, предавач је тумачио различите дефиниције и поделе вештачке интелигенције, као и термине са којима се шира јавност први пут среће као што су: машинско учење, алгоритам кластеровања, учење поткрепљивањем и неуронске мреже. Како је данас присутна интеграција различитих система, многи подаци се преводе у дигиталне, а те податке једино вештачка интелигенција може да анализира.Такође је појаснио да ли постоје опасности од успона вештачке интелигенције и робота. Друга учесница говорила је о лажним вестима из угла новинарства и каква је ситуација у Великој Британији што се тиче ове теме, као и колико је важно препознати лажне вести.

Трибину је путем интернета пратило 78 заинтересованих грађана .Трећа трибина пројекта која за тему има истине и заблуде о вакцинацији, биће реализована током фебруара месеца.

„Теорије завере и …. Вештачка интелигенција“ у Нишу

У Научном клубу РЦ Ниш , почела је реализација пројекта „У одбрану науке!“. Ово је пети програм из годишњег програма Научног клуба , који се реализује уз подршку Центра за промоцију науке. Друга трибина под називом „Теорије завере и …. Вештачка интелигенција“ заказана је за уторак 19.01.2021. у 18:00 часова.

Пројект: “У одбрану науке!” има за циљ да расветли истине изаблуде о неким актуелним питањима која се тичу зрачења, вештачке интелигенције, вакцинације и, генерално, утицаја псеудонауке и теорија завере на тренутно стање људи током пандемије. 

Учесници:

– Вукашин Станојевић, сарадник на смеру информатичких наука ПМФ-а у Нишу; држи неколико предмета везаних за вештачку интелигенцију, разјасниће највеће истине и заблуде о тој теми;

– Тамара Гештамов, новинарка из Србије која живи и ради у Лондону; говориће о лажним вестима из угла новинарства и каква је ситауција у Енглеској што се тиче теорија завера.

– Стеван Станојевић, координатор пројекта, дипл. психолог,мастер педагог и КБТ психотерапеут под супервизијом.

Пријављивање  за трибину је обавезно на пријавном листу РЦ до 18.01.2021.  на info@rcnis.edu.rs. Сви пријављени учесници добиће линк за приступ платформи Zoom дан пре реализације. Присутни наставници који трибину прате преко Zoom- a, добијају потврду  о стручном усавршавању на 2 сата на  своју е мејл адресу. Потврде издаје Регионални центар Ниш. (Правилник о сталном стручном усавршавању и напредовању у звања наставника, васпитача и стручних сарадника, „Сл.гласник број 48/18“).

Овај пројекат је један од десет пројеката који се реализују у оквиру годишњег програма Научног клуба. Реализацију пројеката омогућио је Центар за промоцију науке из Београда.