Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Авантура једног залогаја у Нишу

Пројекат одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2022. годину „Авантура једног залогаја“, реализује се у Научном клубу Ниш за ученике нижих разреда  основних школа. Радионице се одржавају у два термина, 2. и 6. децембра.

Пут хране кроз људски организам је једна велика авантура. Када се деца ставе у улогу авантуристе и малог истраживача, знање које стекну остане трајно. Повезивање стечених научних чињеница са свакодневним животом обезбеђује разумевање велике енигме зване систем органа за варење. 

У оквиру пројекта, планирана је реализација експерименталних и креативних радионица:

1) полигон различитих активности које представљају механичке и хемијске промене које се дешавају залогају;

2) едукативни филм о путу хране кроз организам и варењу;

3) повезивање садржаја филма са садржајем полигона;

4) место органа за варење у нашем телу (модел људског торза; моје тело);

5) експеримент бр.1-пут хране кроз организам; ); 

6) експеримент бр.2-Шта се дешава када једемо;

7)правимо научни постер;

8) систем за варење-лавиринт;

9) евалуација и самоевалуација. 

Пројекат реализује Марија Миловановић, учитељица ОШ „Стефан Немања“ у Нишу.

Климатски одговорни градови у Нишу

Завршна активност у пројекту „Будућност данас“, која  се кроз годишњи план рада  реализује у Научном клубу Ниш  је предавање „ Климатски одговорни градови“. Предавање  је планирано за  понедељак  5. децембар у 19:00 часова, а биће обезбеђен и пренос путем zoom платформе. Реализацију пројекта омогућио је  Центар за промоцију науке.

Климaтскe прoмeнe вeћ увeликo дoнoсe пoслeдицe пo живoтну срeдину и нaчин живoтa нa кojи смo нaвикли. Процењује се да у градским срединама живи прeкo 55% свeтскe пoпулaциje. Самим тим, одавде потиче и највише емисије гaсoвa кojи су директни узрочници климaтских прoмeнa. На који начин трaнсфoрмисaти грaдoвe кaкo би сe зaустaвилo глoбaлнo зaгрeвaњe кoje угрaжaвa oпстaнaк биљних и живoтињских врстa aли и чoвeчaнствa?

Кoнцeпт пaмeтнoг oдрживoг грaдa постоји и примењује се oд 2010.године. Као друштво требали би да тежимо развоју који подједнако цени и модерне технологије и очување природе. Управо ово је главна порука документа Aгeнде Уједињених Нација зa oдрживи рaзвoj планете дo 2030. године. На предавању ће бити дискутовано о кључним мeрама кoje би требало да дoвeду дo „зeлeнe“ трaнсфoрмaциje нaших грaдoвa.

Предавач : Др Иван Симић, доцент, Департман за урбанизам,Архитектонски факултет-Универзитет у Београду

Пријава учешћа је до 3.12.2022. путем линка.   

Децембар у научном клубу Београд

Да ли сте спремни да одлетимо у свемирско породилиште, вратимо се на Земљу, сакријемо међу сенке, дебатујемо о клими и нутели, правимо стрип о човеку који је побркао жену са шеширом? Све то и још много научних активности организујемо овог децембра у Научном клубу. Пријаве за радионице су неопходне, и то искључиво групне (за групе од 10 и више деце) и налазе се на овом линку.

Поред школских радионица, програм Научног клуба и Мејкерс спејса намењен одраслима овог месеца укључује гостујућу Тинк Панк радионицу електронике, као и обуке за научну комуникацију. 

Погледајте комплетан програм научног клуба за месец фебруар 2023. године

Радионица ”Сова прати моду” одржана у Кикинди

Научни клуб Кикинда организовао је 17. новембра радионицу „Сова прати моду“. Радионица је одржана у просторијама научног клуба Кикинда, за ученике трећих и четвртих разреда основне школе. Програм је финансиран по Јавном позиву Центра за промоцију науке за 2022. годину.

Кикинда је међународно позната као место где презимљавају сове ушаре, и то као најмасовније зимовалиште ове врсте. Учесницима је на један занимљив начин представљен живот сова.

Радионица се састојала из два дела. У првом делу учесници су погледали кратку презентација о совама и њиховом начину живота, док су у другом израђивали брошеве од еко коже у облику сове. 

Аутор и реализатор радионице је Видица Штетин, професорка биологије и хемије. На радионици је учествовало укупно 22 ђака.

„Потрага за благом“ у Кикинди

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организовао је радионицу „Потрага за благом“, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Планирано је да радионица на отвореном буде реализована 22. новембра године са почеткому 10 сати.

Целокупна радионица ће се одвијати у природи, а учесници ће имати прилику да истражују своју средину, упознају се са екосистемом и анализирају биодиверзитет свог краја.

Учесници радионице имаће задатак да сакупљају јесење плодове, лишће, као и камење. Потом ће их разврставати и категоризовати, а добиће унапред припремљене кутије и шеме на папирима на основу којих ће моћи да селектују прикупљени материјал.

Уколико време буде сунчано, исцртаће сенке прикупљених материјала.

”КРАТКИ ВОДИЧ КРОЗ КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ” у Лесковцу

У четвртак, 3. новембра, у просторијама научног клуба Лесковац одржано је предавање „Кратки водич кроз климатске промене“. Предавање је део Годишњег програма Научног клуба Лесковац који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке.

Предавач и гост Научног клуба Лесковац  Владимир Ђурђевић, ванредни професор на Универзитету у Београду покушао је да појасни зашто наша планета постаје све топлија, брзином која је и њој и нама сасвим непозната, али и појасни шта ова убрзана промена са собом носи. Шта се то дешава са климом на Земљи и зашто? Чињеница је да се она убрзано мења, а разлог томе су и људи. Зашто је до данас глобално друштво урадило веома мало да овај проблем буде решен, и које су нам опције преостале за будућност?

Циљ предавања био је развијање свести о значају очувања животне средине и иницирања активности младих у својој локалној заједници на ову тему, а пратило га је више од 40 средњошколаца и професора града Лесковца .

„Сова прати моду“ у Кикинди

Научни клуб Кикинда 17. новембра организује радионицу „Сова прати моду“. Програм се одржава у просторијама научног клуба са почетком у 13:30 часова . Радионица је намењена ученицима трећих и четвртих разреда основне школе, а одржаће је Видица Штетин, професорка биологије и хемије. Програм је подржао Центар за стручно усавршавање Кикинда.

Кикиндске сове су интересантна појава за кикинђане дужи низ година због свог масовног гнежђења на подручју града. На један занимљив начин ученицима основне школе биће представљен живот сова у три дела реализације.

Учесници ће, након кратког увода, правити брошеве од еко коже у облику сове, при чему ће се користити и природни материјали за израду.  На овај начин ће ученици имати прилику да усвоје нове, занимљиве информације о необичним становницима свога града, изразе своју креативност и своја знања и вештине из математике, ликовне културе, познавање природе и свет око нас повежу у једну целину.

О Милутину Миланковићу у Горњем Милановцу

У петак 4. новембра у малој сали Основне школе ,,Краљ Александар I”, поред предавања о животу и раду Милутина Миланковић, одржана је и интерактивна, креативна и едукативна радионица за децу од 6 до 15 година. На предавању и радионици присуствовао је 51 учесник, од тога 48 ученика старијег основношколског узраста и предшколаца и троје одраслих. На самом почетку наш предавач Давид Царевић упознао је ученике и децу са једним од 15 највећих умова света, српским научником, доктором техничких наука, математичарем, физичарем, Милутином Миланковић. Оно што им је фасцинантно било је број области науке у којима је био најзначајнији и најчувенији научник. Присутне је највише заинтересовало и највише су имали питања везана за његову теорију о осунчавању Земље и других планета, затим како је објаснио мистерију ледених доба као и да кретање Земље доводи до термичких појава на Земљи. На основу својих питања имали су прилику да се упознају са разним стварима везаним како за планете тако и за Сунчев систем. Тако су сазнали да се један кратер на Месецу и један на Марсу зове Миланковић, баш по овом нашем научнику.

Након упознавања о животу и раду овог научника кренули смо са интерактивном, креативном и едукативном радионицом. Старији ученици су припремили балоне разлишитих боја и величина у складу са планетом.Затим је кренуо интеративни разговор између свих присутних колико познајемо планете у Сунчевом систему, шта знамо о њима и сл. Овим путем деца су имала прилику да сазнају многе занимљивости везане за Сунчев систем кроз загонетне приче. За откривање тачног одговора било је потребно промишљање, па су деца врло активно учествовала у потрази за решењем.Када дају тачан одговор,податак који су сазнали остаје упамћен. Радионица је била врло динамична и прожета ведером и веселом атмосфером. За сам крај организовали смо квиз где је тачан одговор био име неке планете.Ко тачно одговори добија балон који носи име и боју те планете,тј.дете постаје та планета и има задатак да заузме положај те планете у Сунчевом систему. На крају сви су били задовољни ипонели су нова знања и искуства.

Обука за мејкерс машине у Кикинди

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организовао је 27. октобра обуку на ЦНЦ машини. Обукци је присуствовало 29 ученика и ученица средњих школа.

У уводном делу предавања учесници су могли да се информишу да је  у данашње време  машинска индустрија  незамислива без ЦНЦ машина. По конструкцији, ЦНЦ машине се не разликују пуно у односу на ручно контролисане машине. Основна разлика је додатак управљачке јединице и мотора који покрећу погонске осовине. Брзина обраде, прецизност, смањен број шкарта… само су неке од предности ЦНЦ машина у односу на ручно управљање. Постоји више нивоа управљања, нумеричко управљање, компијутерско нумеричко управљање, директно управљање и адаптивно управљање. Приктични део обуке биће посвећен G-code,  M-code, Ручном писању наредби, Генерисању наредби помоћу софтвера.

G-code је врста симболичког кода који се користи за навођење и контролу нумерички управљаних машина. G-code –ом се задаје брзина кретрања, правац и начин кретања, брзина обрадне главе… M-code представља додатни код G-codu  који контролише не геометријске функције као на пример стартовање и заустављање ротације обрадне главе, измена алата, укључивање и искључивање расхладне течности…Писање кода за CNC машине за простије облике и потребе може се израдити ручно. 

Припрема ЦНЦ машине за рад подразумевало је неколико операција. Постављање и причвршћивање обратка, одређивање нулте тачке предмета обраде, контролне тачке алата. Технолошка документација приликом израде комада треба да садржи следеће елементе-План операција и захвата, План стезања предмета обраде, План алата, План резања, Програмска листа.

На мини моделу ЦНЦ рутер, учесници су имали могућност да сами напишу G-code, мењају алат и пусте рутер у рад.

Реализатор: Небојша Миљевић

„Основци и архивистика“ у Смедереву

У простору Историјског архива Смедерево, 02. новембра одржана је друга од предвиђених четири радионице у оквиру пројекта „Основци и архивистика“. Пројекат реализују у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево, ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Вранова и Историјски архив Смедерево.

У овој радионици која је названа „Тражимо своју историју“ деветоро ученика шестог и седмог разреда имало је прилику да се упозна са грађом и материјалима које архив има о Вранову. 

Препознали су на фотографијама неке од зграда које и данас постоје у селу, Задружни дом, ОШ „Доситеј Обрадовић“…. пронашли документа за различите намене која су издавана њиховим прецима и другим становницима Вранова. Упознали су се са делом и значајем историјских радова учитеља Вулетића. Неда Мирић, архивиста, као и остали запослени у овој установи, пружиле су ученицима одговоре на најразличитија питања. Тијана Ђокић, педагог, Весна Симић, наставница историје и Наташа Голубовић, директорка ОШ „Доситеј обрадовић“ у Вранову,  дале су свој допринос овој радионици активним учешћем,  док је уједно ученицима подељен материјал за рад на терену.