Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ПУТ ОКО ЗЕМЉЕ ЗА 80 МИНУТА у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у петак, 03. новембра радионице  у оквиру пројекта „Пут око Земље за 80 минута“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз реализацију Годишњег програма рада НК Крагујевац на тему ЗЕМЉА. Ове интерактивне радионице су реализоване у ОШ Сретен Младеновић, одељењу у Лужницама, за ученике од првог до четвртог разреда основне школе.

Пројекат „Пут око Земље за 80 минута“ је понудио могућност ђацима да из својих клупа обиђу најдивније и најинтересантније делове планете Земље, а да притом науче и неке нове појмове из физике и географије.

Циљеви радионице су: преношење позитивних асоцијација према физици и географији ђацима основних школа при чему су ђаци млађих разреда основних школа увидела величину ове науке, стицање способности за уочавање, формулисање и решавање проблема, развијање логичког и апстрактног мишљења и критичког става у мишљењу, развијање способности за самосталан и тимски рад и, најзад, обогаћивање образовања потпуно другачијим видом учења физике и географије.

Ауторки и реализатори пројекта су: Милена Живковић, истраживач приправник на Институт за физику, ПМФ Крагујевац, Предраг Живковић, професор физике и Алекса Ђурђевић, лаборант на Институту за физику, ПМФ Крагујевац. 

Научни клуб Крагујевац на 66. међународном сајму књига у Београду

Научни клуб Крагујевац је у сарањи са Центром за промоцију науке, и ове године учествовао на 66. међународном сајму књига, у оквиру штанда ЦПН-а. У духу добре и успешне сарадње са Првом крагујевачком гимназијом, у оквиру сајма, представили су се и ученици гимназије, чланови ЛЕГО секције и ПФЕ – Секције примењене физике и електронике.

На занимљивој радионици, посетиоци су имали прилику да кроз динамичан програм пробуде страст према науци и технологији, и упознају се са тим на који начин се у Првој крагујевачкој гимназији баве аналогном и дигиталном електроником, програмирањем, рачунарском визијом, машинским учењем, вештачком интелигенцијом…укратко – савременим и занимљивим аспектима примењене физике и електорнике, а који се не налазе у гимназијским програмим наставе и учења.

На сајму су учествовали ученици четврте године Прве крагујевачке гимназије: Ленка Јаковљевић и Јован Новокмет (ПФЕ), Лена Станковић и Марко Богићевић (ЛЕГО) и професор Немања Момчиловић.