Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ГИТАРА – ROCK & ROLL ИЛИ НАУКА?

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је 7. новембра радионице у оквиру пројекта „Гитара – Rock & Roll или наука?“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. 

Наука нас учи да је звук талас, а да је фреквенција таласа оно што ствара различите звукове. Музика је онда проучавање звука који стварају те вибрације и ставља их у обрасце који изазивају емоције. Она се такође заснива на математици, а математичари на математику гледају као на „музику за интелект“. Можемо да закључимо да се музика издваја као уметност која најбрже, најједноставније и најпотпуније приказује повезаност једне хуманистичке дисциплине с различитимнаучним областима.

Музика какву познајемо и која је саставни део живота, заснована је на принципима класичне физике, односно акустике. Електрична гитара може бити згодна алатка за демонстрацију неоколико појава из акустике. Уз добро предзнање и развој рок музике ученици су уживали у демонстрацијама на електричној гитари и завирили у магичан свет бројева који се крије иза сваког музичког дела. Кроз пројекат „Гитара – Rock & Roll или наука?“ учесницима смо представили један необичан и занимљив спој културе и науке.

Аутори и реализатори пројекта су: Милена Живковић, Предраг Живковић и Душан Симовић.