Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Тринаести по реду Мај месец математике обележен је и у оквиру Научног клуба Крагујевац. У четвртак, 23. маја 2024. године организоване су активности на две локације – Ђачком тргу и н просторијама Мејкерс Лаба у Првој крагујевачкој гимназији, .

Кроз интересантно математичко путовање, учесници су имали прилику да уз забаву и игру истражују, процењују, промишљају, повезују, друже се и открију математику на један несвакидашњи начин.У оквиру програма реализован је велики број радионица – Математика у платоновим телима, Математичке илузије, Математика на француском, Да Винчијев код, Брајево писмо, Музика броја Пи, Нанограм, Математика за нјмалађе, Стратего, Испеци па реци број, Измери пулс и многе друге.

Научно – популарно предавање на тему „Математика у служби хемијских и биохемијских процеса“ организована је заједно са сарадницима са Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу. На радионицама и предавању учествовало је преко 400 учесника, деце и ученика, као и студената и других заинтересованих грађана града Крагујевца.

Аутори и реализатори су: Марија Рафајловић Стојковић, професор математике у Првој крагујевачкој гимназији, др Жико Милановић, научни сарадник на Институту за информационе технологије Крагујевац, Невена Миливојевић Димитријевић, магистар фармације, истраживачица сарадинца на Институту за информационе технологије Крагујевац Александар Миленковић, доцент на Институту за математику ПМФ-а у Крагујевцу, Немања Вучићевић, ПМФ Крагујевац, Томислав Јововић, професор математике у ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, као и ученици Прве крагујевачке гимназије и ученици ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“.

ЧУВАРИ ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ у Крагујевцу

Научни клуб Крагујевац реализовао је у петак, 17. маја у ПУ „Врабац“, активност у оквиру пројекта „Чувари планете Земље“. Овај програм се реализује кроз Годишњи програм рада НК Крагујевац на тему ЗЕМЉА. 

Деца су кроз забаван и инерактиван начин учила о саставу земљишта, како „произвести кисеоник“ и зашто нам је биљни и животињски свет толико важан за наш опстанак. Њих су у научну шетњу водиле три ”виле” и помогле им да доживе свет на другачији начин, да разумеју да смо сви ми чувари планете и помажемо да нам планета Земља буде лепа, весела и здрава.

Кроз интерактивну причу деца су научила како користимо природне ресурсе; шта узрокује отпад и загађење и шта можемо предузети да наше окружење буде чисто и здраво.

Аутори и реализатори су: .Милена Мараш, Ивана Јевтић и Катарина стевановић, васпитачи у Пу „Врабац“ у Крагујевцу.