децембар 3, 2019

О мрежи

О Mрежи

Мрежа научних клубова:

Мрежа научних клубова је прва од акција децентрализације промоције науке коју је покренуо Центар за промоцију науке, а тренутно је чини 15 градова Србије. Током 2016. године отворено је 12 научних клубова у сарадњи са Мрежом регионалних центара и центара за стручно усавршавање Србије и локалним самоуправама. Први клуб је отворен у Лесковцу, 5. априла 2016. године, а затим му се придружују Чачак, Ниш, Ужице, Књажевац, Крагујевац, Смедерево, Крушевац, Кикинда, Нови Пазар, Кањижа и Шабац. Током 2017. године отворен је Научни клуб у Београду, а крајем исте године и у селу Рановац, поред Смедерева. Последњи у низу отворен је Научни клуб у Горњем Милановцу, у октобру 2018. године. Научни клубови се налазе у просторијама локалних центара за стручно усавршавање, школама, вртићима и библиотекама.

Концепт:

Научни клуб је концепт који је развијен у Центру за промоцију науке. Први клуб је радио у Београду, у Кнез Михаиловој улици 5, од 2013. до 2015. године. То је простор првенствено намењен ученицима и студентима, али и научницима, и свима онима који воле науку. Један од главних задатака клуба је да повеже све којима је наука блиска и занимљива, без обзира на године, ниво знања и области интересовања. Чланство у клубу је добровољно, а за ученике, студенте, наставнике и научне раднике је бесплатно. Уз договор са координаторима клуба, простор је на располагању свим љубитељима науке равноправно укључујући салу за предавања, простор за радионице и курсеве, као и простор за самостални рад и неформална дружења.

Идеја:

Научни клуб је замишљен као место за учење и стицање знања на неформалан начин, кроз радионице, предавања и бројне друге активности. Сваки од научних клубова у 15 градова је истоветан по дизајну и начину рада. Сваки садржи простор за радионице, библиотеку и зону за креативан одмор, а намештај је дизајниран тако да одговара различитим потребама. У научним клубовима организује се, пре свега, научнопопуларни програм – радионице, предавања, трибине. Током година, научни клубови у читавој земљи учествовали су у манифестацијама попут Маја месеца математике, Ноћи истраживача, Интелигенције биљака. И не само то, већ је повезивањем свих ових институција направљена мрежа која спаја научнике, истраживаче, студенте, ученике са локалним самоуправама, представницима индустрије и медија у читавој земљи.