Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

„МАГИЧНЕ КУТИЈЕ“ ТИ ОТКРИВАЈУ ТАЈНЕ ПРИРОДЕ У ЛЕСКОВЦУ

У суботу 21. децембра 2019. године одржане су радионице из пројекта „Магичне кутије“ који се реализује и финансира по Јавном позиву Центра за промоцију за школску 2019/2020 годину. 

Учесници радионица били су ученици од VI до VIII разреда основне школе „Вожд Карађорђе“.

На овој активности није било готових решења ни предавања. Учесници су упознали физичке појаве кроз занимљиве огледе. Радионицама и експериментима из области магнетизма, равнотеже, светлости и електричне енергије ученици су самостално долазили до решења и закључака. Презентовали су своја решења задатка и тако од кутије до кутије, учили су кроз огледе.

Учесници су проширили своја знања и ојачали себе да самостално изводе експерименте и закључке али су пројектом ојачани и ресурси Научног клуба Лесковац који ће омогућити да пројекат живи и након завршетка. „Магичне кутије“ остаће доступне наставницима који буду желели да са својим ученицима испробавају експерименте из ових области.

Аутори и реализатори пројекта су: Предраг Стојановић, наставник физике ОШ „Петар Тасић“ и Драган Стошић, наставник физике ОШ „Вожд Карађорђе“.

РАДИОНИЦЕ КАЛИГРАФИЈЕ У НАУЧНОМ КЛУБУ КРУШЕВАЦ

Научни клуб Крушевац у сарадњи са ОШ „Брана Павловић“ Коњух од 9. до 13.  децембра организовао је шест радионица калиграфије „Калиграфија – више од лепог писања“

Програм радионица „Калиграфија више од лепог писања” је спој добре праксе новог и старог начина учења лепог писања, јединствен спој књижевности и ликовне уметности, чини је широка палета креативности, коју чине најразличитије технике писања слова и сликања.

Полазнике програма уводи у дивну разноликост калиграфије, дајући акценат колико на развијање осетљивости запажања, графомоторичке спретности, толико и на сензибилност и креативност. Неизоставан део је и упознавање културног блага наше баштине и писма. Рад је индивидуалан у групи и прилагођен је узрасту полазника.

Циљ програма је да се лепо писање схвати као област у којој се развијају умне, моторичке и визуелне вештине ученика.  „Калиграфија – више од лепог писања“ нуди деци основношколског узраста могућност да савладају свој рукопис и да упознају вештине традиционалне калиграфије кроз историјске епохе.

Реализатори су наставници основних школа са трериторије града: Слађана Јовановић, Виолета Вучић Ивановић, Ана Јовановић, Верица Соколовић, Сања Младеновић, Марина Лазаревић и Оливера Коларић као и координатор ове активности.

РАДИОНИЦА О ТЕСЛИ У НАУЧНОМ КЛУБУ ЛЕСКОВАЦ

Ученици основних школа у Лесковцу су током децембра учествовали у радионици о Николи Тесли

У четвртак, 12. децембра, одржане су радионице у оквиру пројекта „Наш ненадмашни геније“, који се реализује и финансира по Јавном позиву Центра за промоцију за школску 2019/2020. годину.  Учесници радионица били су ученици VIII разреда основних школа и ученици ШОСО „11. октобар“ из Лесковца.

Циљеви овог пројекта су упознавање учесника пројекта са ликом и проналасцима нашег славног научника Николе Тесле и његовим проналасцима који су променили 20. и 21. век; оспособљавање учесника да самостално кроз практичан рад састављају делове сложенијих струјних кола; опремање Научног клуба Теслиним трансформаторима и Теслином куглом и моделом обртног магнетног поља; укључивање и социјализација деце са посебним потребама у рад Научног клуб.

Ученици су уз подршку наставника израдили моделе Теслиног трансформатора које ће користити у настави. Аутори и реализатори пројекта су: Предраг Стојановић, наставник физике ОШ „Петар Тасић“, Драган Стошић, наставник физике ОШ „Вожд Карађорђе“ и Миодраг Мићовић, наставник техничког образовања ШОСО „11. октобар“ из Лесковца.

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О НАУЧНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ У ОКВИРУ RETHINK ПРОЈЕКТА

У четвртак 05. децембра, у Научном клубу Центра за промоцију науке одржана је прва радионица у оквиру RETHINK пројекта на тему научне комуникације

Тема прве радионице одржане у оквиру RETHINK пројекта на ком Центар за промоцију науке ради заједно са још девет европских партнера, била је научна комуникација.

Ово је уједно и главна тема RETHINK-а који финансира програм Хоризонт 2020 Европске комисиjе, у оквиру програма Наука са друштвом и за друштво (Science with and for society).

Простор RETHINK-a (Rethinkspace) jе комбинациjа низа активности које окупљају наjразличитиjе учеснике из домена научне комунакациjе: појединце и институције, од академије, привреде, истраживача, научних новинара, цивилног друштва, доносиоца одлука, до инфлуенсера и блогера.

Циљ овог изузетног подухвата је стварање нове парадигме у научној комуникацији кроз методологију Rethinkspace-а која пружа могућности за даљи развој научне комуникације усмерене ка најширој публици кроз отворени дијалог између свих актера. Ово подразумева отварање науке ка друштву и друштва ка науци, процес дигитализације, примену стратегија за лакше решавање нових заједничких изазова, могућности промена у законској регулативи, јачање поверења у научну комуникацију и њено унапређивање кроз практичну примену, радионице, тренинге и добре праксе.

Поред Центра за промоцију науке, партнери на RETHINK пројекту су:  ECSITE– ASSOCIATION EUROPEENNE DES EXPOSITIONS SCIENTIFIQUES TECHNIQUES ET INDUSTRIELLES, UWE – UNIVERSITY OF THE WEST OF ENGLAND, BRISTOL, Велика Британија, ZU – ZEPPELIN UNIVERSITAT GGMBH, Немачка, SML – S.I.S.S.A. MEDIALAB SRL, Италија, DBT – FONDEN TEKNOLOGIRADET, DANISH BOARD OF TECHNOLOGY FOUNDATION, Данска.

ПРИЗНАЊЕ ЗА НАУЧНИ КЛУБ ЛЕСКОВАЦ

Електронски факултет у Нишу обележио је 59 година постојања и рада, а тим поводом на конференцији студентских пројеката IEEESTEC представљен је рад Научног клуба Лесковац

Поводом 59 година постојања Електронског факултета у Нишу, на 12. конференцији студентских пројеката IEEESTEC представљен је рад Научног клуба Лесковац. Поред презентованих радова и практичне реализације студената и ученика средњих школа посетиоци су имали прилике да се упознају са активностима које реализује Клуб, али и да учествују кроз интерактивне радионице које су водили аутори научних пројеката Јавног позива Центра за промоцију науке.

Том приликом на главној свечаности, одржаној у петак 29. новембра, додељене су награде и признања колективима и појединцима за изузетан допринос раду и развоју Електронског факултета, јубиларне награде запосленима за 10, 20 и 30 година проведених у радном односу, као и награде најбољим студентима. Међу малобројним институцијама које су добиле захвалницу за допринос у раду и развоју Електронског факултета у Нишу су: Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању из Лесковца и Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ниш.

Већ две године заредом професори и асистенти овог факултета учествују на Јавном позиву Центра за промоцију науке и заједно са Научним клубом Лесковац из године у годину постављају нове и више циљеве везане за промоцију и популаризацију науке.

ТАЈНЕ МИКОЛОГИЈЕ У ЛЕСКОВЦУ

У оквиру пројекта „Тајне микологије“ који се реализује и финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, у недељу, 24. новембра, одржана је радионица о микологији

Ученици који су учестовали у радионицама одржаним у оквиру овог пројекта имали су прилику да практично, на терену, примене своја знања и вештине. У месту Доња Лопушња у околини Власотинца ученици су са наставницима и члановима Миколошког друштва Југ из Власотинца обилазили терен, вежбали кретање кроз природу, оријентисање у простору, а првенствено су се обучавали за препознавање гљива које се налазе у природи.

Након прикупљања гљива, у просторијама Основне школе „25. мај“ у Доњој Лопушњи ученици су имали прилику да посматрају пресек гљива.

Подршку реализацији ове активности дало је Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Лесковац и Дневни боравак „Дуга“, чији су корисници учествовали у излету.

Циљ овог пројекта је подизање еколошке свести код ученика, њихових знања на пољу микологије (биологије), унапређење њихових способности оријентације у природи, као и подизање друштвено-социјалне свести о заједничком деловању и организовању.