Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Па, ко је то рекао?

Препоручени узраст: од 5. до 8. разреда основне школе

Славимо Светски дан планете Земље сећањем на људе који су се борили за њу! Ово је кратак квиз у ком слушамо преведене делове говора малих великих активиста за очување животне средине. Можете ли да погодите ко је ово рекао и када?

Формат: квиз; деца могу самостално да раде.
Трајање: око 10 минута.

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Немамо планету Б

Прeпоручени узраст: радионица је предвиђена за целу породицу, садржи активности прилагођене различитим узрастима.

Замислите да живите у кући на обали океана. Уживате. Сам поглед на океан вам доноси мир, а јутарње сунце радост. И годинама је тако. Временом, у вашој кући је све топлије. Отварање прозора баш и не помаже. Повремено дођу тако јаке олује да вам оштете кров, тако да он сада прокишњава. Сигурно бисте радили на поправци крова, зар не? Није на одмет позвати и комшије у помоћ. Пронашли бисте и начин да кућу расхладите како би вам у њој поново било пријатно.

Замислите да је та кућа заправо наша планета. Сада њој треба „поправка“. Истина, то није лако постићи – свакако је теже него поправити кров, али могуће је.  Да ли је решење да сви престанемо да користимо шпорете? Можда да се не возимо аутомобилима? Или је пак штос у томе да садимо више дрвећа, рециклирамо, штедимо струју и користимо обновљиве изворе енергије? У оквиру ове радионице, поред мноштва занимљивости, сазнаћемо и шта су климатске промене, карбонски отисак и како малим корацима, заједно, можемо нашу планету учинити бољим местом за живот.


Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 40-60 минута, задаци се могу радити и у одвојеним временским интервалима.

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Како Инстаграм зна шта волим?

Препоручени узраст: 7. и 8. разред основне школе и од 1. до 4. разреда средње школе 

 Како све те друштвене мреже знају да баш волим псе, или хаљине, или да сам се заљубила? Хајде да одмотамо алгоритме који стоје у основи друштвених мрежа и да истражимо шта у њима јесте, а шта није интелигентно. У овој виртуелној радионици истражићемо и неколико вештачких интелигенција које ће нас подстаћи на размишљање о људској интелигенцији, јер док цртате лампу, вештачка интелигенција ће покушавати да разуме шта то цртате! Ако мислите да можете да је надмудрите, пробајте! 

Формат: серија интерактивних задатака; деца могу самостално да раде
Трајање: око 40 минута

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Колико знаш о вештачкој интелигенцији и роботици?

Препоручени узраст: од 5. до 8. разреда основне школе

Ниси једина особа која ради овај квиз, зато пажљиво. Такмичиш се са невидљивим супарницима. Мада можеш да позовеш и неке укућане да заједно учествујете у квизу. Питања и линкови ће те водити кроз причу о роботици па ћеш открити и ко је смислио првог робота који је личио на човека, али и колико добро компјутер може играти шах. Најзанимљивије је што ћеш научити тест путем којег можеш да провериш да ли је неко робот?!

Формат: квиз; деца могу самостално да раде
Трајање: око 20 минута

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Школа за роботе

Препоручени узраст: вртић и од 1. до 4. разреда основне школе

Како би изгледао робот који иде у школу? Шта би могао да уради? Како би радио задатке? Да ли би му помагали родитељи? Какав би другар био? Можда ти нешто изгледа немогуће, али људи развијају веома паметне роботе и ти можеш да помогнеш у томе. Хајде да сазнајемо о роботима осмишљавамо их и цртамо заједно у овој малој виртуелној радионици. 

Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих
Трајање: од 20-30 минута

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

(ИЗМЕНА)Одлагање свих организованих догађаја у Научном клубу Београд

У току ванредног стања које је на снази у Републици Србији, сви организовани програми заказани у Научном клубу Београд се одлажу услед пандемије вирусa  COVID-19. Центар за промоцију науке се придржава свих препорука и мера Владе Републике Србије, а програм ће бити настављен када услови за то буду остварени и опасност од ширења овог вируса буде мања. Центар ће чинити све у својој моћи да ширење вируса умањи на сваки могући начин.

 Отворена радионица Мејкерс спејса такође неће радити у периоду ванредног стања.  Извињавамо се свим нашим посетиоцима и организацијама, и обећавамо да ћемо све програме поново организовати са новим датумима у најскоријем могућем термину.

Укратко о коронавирусу

Препоручени узраст: 7. и 8. разред основне школе и средња школа.
Формат: видео-анимација; деца самостално могу гледати.
Трајање:
8,34 минута

На линку испод можете погледати видео-анимацију о томе како је настао коронавирус, како се шири и шта ви можете да урадите како бисте спречили епидемију. 

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Галактички водич о коронавирусу за радозале дечаке и девојчице

Препоручени узраст: од 1. до 6. разреда основне школе.
Формат: илустровани текст; уколико су савладала читање, деца самостално могу користити водич.

Можда сте чули да је коронавирус веома распрострањен у Италији, а тамо је написанa и ова прича о болести коју изазива. Читајући овај водич учимо помало италијанског језика, али и све о опаком вирусу.

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Прича о изазивачима патње

Прeпоручени узраст: вртић и 1-4. разред основне школе.
Формат: научна радио-драма; деца самостално могу слушати.
Трајање: 3,42 минута.

Бактерије и вируси су невидљиве честице које нам често изазивају патњу. Зато се по узору на летински језик зову патогени. Наши најмлађи научници и научнице из Свилајнца су током Дечјег научног кампа направили једну страшну причу о њима. Али заиста страшну. Молимо вас да само уколико нисте плашљиви ставите слушалице, затворите очи и док слушате замислите како се ови мали патогени играју пред вама. Уколико се плашите можете отворити очи или позвати неког одраслог да буде поред вас. 

Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш програм! Јер наука је супер!

Добро дошли у виртуелни Научни клуб!

Здраво свима! Добро дошли у нашу виртуелну радионицу и размишљаоницу, Научни клуб на интернету. За све оне који су се са нама дружили и раније, потрудићемо се да ону већ познату атмосферу научног клуба пренесемо кроз ваше рачунаре и мобилне телфоне, што боље умемо. А за вас који сте први пут са нама, спремите се да науке, како природне тако и друштвено-хуманистичке, технологију, математику и инжењерство упознајемо на један несвакидашњи начин, потпуно другачији од оног који је у школским учионицама.

Овде ћемо постављати упутства за радионице и експерименте, видео радионице, анимације и симулације, све што би иначе радили на нашим радионицама, својим рукама и у друштву вршњака и научних комуникатора. Вежбаћемо критичко размишљање и креативност. Копаћемо по кухињи, радном столу, растављаћемо старе играчке и интервјуисати укућане. Кликтаћемо, куцаћемо, писаћемо, програмираћемо и цртаћемо. Видимо се ускоро са првим радионицама!