Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Писма Милутина Миланковића

Прва епизода: Пловидба Дунавом

Препоручени узраст:  од 5 до 105 година.
Формат: аудио прича.
Трајање: 2.26 минута.

Милутин Миланковић је књигу „Кроз васиону и векове“ написао у виду писама непознатој младој дами којој је причао о астрономији, историји науке и климатологији. Они заједно иду на имагинарно путовање кроз васиону и време, од формирња Земље, преко првих цивилизација па до тадашњих климатолога. У овој причи Миланковић описује своју теорију осунчавања Земље, а сложене појмове небеске механике објашњава крајње разумљиво и пријемчиво. Ставите слушалице и крените на путовање кроз васиону и векове заједно са Милутином Миланковићем!

Корона вирус: ”Ухвати ме ако можеш!”

Препоручени узраст:  од 1. до 4. разреда средње школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, потребно је претходно знање биологије.
Трајање: 45 минута.

У мору информација које добијамо у току дана, лако је изгубити се. То је постало врло очигледно са појавом новог SARS-CoV-2 вируса. Зато ћемо у овој радионици покушати постепено да скупљамо фрагменте знања који ће нам дати моћ да сагледамо како функционишу тестови за присуство корона вируса SARS-COV-2.

Зашто је небо плаво?

Препоручени узраст:  од 5. до 8. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде.
Трајање: 45 минута.

Сви знамо да је небо плаво, али зашто је то тако? У овој радионици смо загледани у дневно и ноћно небо. Размишљамо о далеким галаксијама и веома блиским сунчевим зрацима. Ова радионица комбинује физику, астрономију и прављење

Доручак код фараона

Препоручени узраст:  вртић и од 1. до 4. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 35 минута.

Ко је рекао да су сва путовања отказана?! Ми данас идемо у Египат! Истражујући египатске пирамиде сазнајемо о исхрани људи. Колико се разликује храна некада и сада? Шта можемо да научимо о здравом животу од те древне цивилизације?

Подводна авантура

Прeпоручени узраст: од 2. до 5. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 40 минута.

Хајде да заронимо и истражимо ко све живи у мору! Да видимо шта све постоји на морском дну! Хајде и да експериментишемо са сланом и слатком водом! А можемо и да направимо океан у флаши!

Дан науке у Лесковцу

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Лесковац и ове године обележио је Дан науке.. 10. јул, рођендан Николе Тесле, ове године обележили смо у складу са мерама борбе против ширења вируса #Kovid19. У сусрет овом дану компанија Телеком Србија поставила је „Паметну клупу“ у дворишту Центра за стручно усавршавање у образовању, која је уједно и део Парка науке. Тема пројекта јесте   разоткривање, па је и сама радионица била уроњена у научне митове и мозгалице, које су заинтересованим ученицима пружили увид у савремен токове науке”.

„Паметна клупа“ поклон је Центру и граду Лесковцу и омогућиће посетиоцима Парка науке извођење радионица у областима обновљивих извора енергије и заштите животне средине. Поред места за предах, бесплатног интернета и соларног пуњача, Лесковчани ће захваљујући „Паметној клупи“ имати и доступне информације о квалитету ваздуха, нивоу буке у окружењу, као и о температури и ваздушном притиску.

Овај вишенаменски, модерни, урбани мобилијар осмислио је и развио тим младих стручњака компаније „Strawberry energy“. Развијана у нашој земљи, њихова решења у оквиру концепта „паметних градова“ освајају бројне међународне награде за иновативност у области обновљивих извора енергије, а данас су присутна у градовима широм света.

Након Новог Сада, коме је Телеком Србија поклонио „Паметну клупу“ поводом проглашења за омладинску, а потом и европску престоницу културе, и постављање клупе у Лесковцу реализовано је у оквиру компанијског програма „Покрећемо покретаче“. Тај програм усмерен је ка оснаживању и мотивисању младих људе да у свом окружењу покрећу иновативне и позитивне промене. Управо су млади стручњаци из компаније „Strawberry energy“ препознати као прави покретачи са којима Телеком Србија сарађује још од 2011. године, када су као перспективни стартап почели да развијају паметна решења за урбане средине користећи савремене технологије.

Пошто данас нисмо могли да се са својим сарадницима и посетиоцима видимо лицем у лице позвали смо их све да у току данашњег дана на инстаграм профил instagram.com/csuleskovac уз #dannauke2020 објаве своје научне изазове/експерименте и да у својој објави обавезно означе @csuleskovac.

МЕЈКЕРС СПЕЈС СТИЖЕ И У ШАБАЦ

У оквиру отвореног позива ”Замисли све” који је фондација Теленор расписала за пoдршку друштвeнo oдгoвoрним прojeктимa , Центар за промоцију науке добио је пројекат за отварање нових мејкерс лабораторија. Овим пројектом научни клуб Шабац добија свој Мејкерс спејс.

„На недавно расписаном конкурсу „Замисли све“, Теленор фондација изабрала је четири нова пројеката, којима ће бити распоређено више од пет милиона динара. У питању су пројекти из области образовања, социјалне инклузије друштвено угрожених група, културе, уметности и заштите животне средине.

„Мејкерс клубови“, пројекат Центра за промоцију науке, подразумева отварање научних лабораторија у Kикинди, Шапцу и Лесковцу. Циљ је повећање дигиталне писмености становништва, пре свега учесника у образовном систему, и популаризација STEM дисциплина у широј заједници.“


Више информација можете пронаћи на линку