Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ХЕРОЈИ НАУКЕ у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је током јула 2021. године, активности у оквиру пројекта „Хероји науке“,који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба.

Радионице су реализоване на простору Ботаничке баште у Крагујевцу, и укупно је присуствовало 80 деце узраста од 6 до 12 година.

Циљ пројекта је био промоција и популаризација науке кроз учење на који начин се могу извести једноставни и веома занимљиви експерименти, од материјала који су свима лако доступни. Развијање љубави према прииродним наукама, стицање вештина тимског, али и самосталног рада, развијање критичког мишљења.

Наши мали суперхероји науке имали су прилику да, заједно са едукаторима, прођу кроз низ једноставних и врло ефектних експеримената. Правили су листу супермоћи и осмислили научну справу, пратили пут светлости, формирали своје заједнице кроз ланце исхране, истраживали о гљивама, биљкама и инсектима и њиховим „супермоћима“ које су развији у току адаптације, говорили о звезданим сазвежђима, тобогану и трењу и магичном свету боја и хроматографији.

ЛЕТЊА ШКОЛА НАУЧНОГ КЛУБА ЛЕСКОВАЦ 2021.

У периоду од 12. до 28. јула 2021. године у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу реализована је, већ традиционална, Летња школа. У циљу промоције и популаризације науке са својим најближим срадницима заинтересованој деци смо представили нашу нову Мејкерс кухињу, 3Д технологију, физику, екологију, уметност…али на један потпуно занимљив начин.

Поред деце из Лесковца и околине радионицама су присуствовала деца и из других градова. Да смо били на правом путу показало је њихово стално присуство и интересовање да сазнају нешто ново.

Највећу пажњу привукла је наша нова Мејкерс кухиња у којој се закувавају разне нове и креативне идеје, али и радионице попут „Кристалних слаткиша“ на којој су настале праве лизалице, радионица „LAND ART“, радионица „Summer“ која нас је одвела право на плажу.

Прегршт нових тема, знања и вештина понели су са собом малишани који су пратили нашу Летњу школу, а све уз подршку наших сарадника научног клуба: Школа језика „Britannica“, Школа брзог читања и мудрог учења при Оxford школи страних језика, Уметнички атефе „ПАПИР“, Школа страних језика „Smart“ али и велики број наставника и заљубљеника у науку.

Зхваљујемо свим нашим сарадницима и партнерима али и деци без које ова летња авантура не бих имала смисла.

      

Дан науке у Лесковцу

И ове године Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању обележио је 10. јули, Дан науке. 

Својим богатим  програмом, намењеним свим узрастима, Научни клуб Лесковац омогућио је својим посетиоцима да искусе практичну страну природних и друштвених наука, да препознају утицај науке на наш свакодневни живот, и да се код деце пробуди радозналост и жеља за новим сазнањима и открићима. 

Сви посетиоци имали су прилике да се упознају са још једним новитетом у нашем граду који се налази баш код нас, а то је Мејкерс спејс или ти научна лабораторија. Иако на први поглед можда делује као обична радионица, концепт Мејкерса је много више од тога. Наиме, ради се о месту где свако ко жели да постане члан може да реализује своје идеје, и то уз потпуно бесплатно коришћење расположивих ресурса.

Поред  града Лесковца и Центра за промоцију науке из Београда научном клубу подршку су дале и разне институције, удружења и појединци : Удружење Теслин торањ у Србији, Народни музеј Лесковац, Центар за техничко образовање Робокод Лес, Школа страних језика SMART као и велики број наставника и заљубљеника у науку.

Још један битан део овог дана била је и изложба „Караван за климу“, чији је циљ да омогући разумевање предности познавања и идентификовања заштићених врста, јер су свест о важности биолошке разноврсности и укључивање становништва неопходни за њено очување.

Караван за климу је пројекат који је осмислио и развио @institutfrancaisdeserbie.beograd у партнерству са Centar za promociju nauke и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.