Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Радионице у Засавици

Научни клуб Кикинда организовао је са Научном клубом из Шапца 24.5 маја теренски рад „Лепота природе“  које се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. 

30 учесника из Кикинде и Шапца имали су прилику да од реализатора Драгане Предојевић и Михајла Станковића у Специјалном резервату природе „Засавица“чују у уводном делу о самом резервату и упознају се са диверзитетом флоре и фауне, који је веома значајан, са много ендемских и  заштићених врста, а условио је да ово подручје добије статус заштите још давне 1997. године.

Учесници су после уводног дела обишли плавни пашњак Ваљевац и пловили бродићем по Засавици, где су могли да и сами испробају како се користе планктонска мрежа и хидробиолошка боца за прикупљање узорака фитопланктона и како се рукује апаратима за мерење одређених параметара воде. 

Сви учесници су имали прилику да се упознају са лепотама природе и значајем биодиверзитета на подручју Специјалног резервата природе „Засавица“ али и да се упознају са својим вршњацима из Шапца.

Кристални свет у Лесковцу

У четвртак, 19. маја, ученици ОШ „8. октобар“ из Власотинца учествовали су у радионицама из пројекта „Кристални свет“ у научном клубу Лесковац. Овај пројекат финансира се по Јавном позиву Центра за промоцију науке.

Поред теоретског дела ученици су имали прилике да кроз интерактивне радионице начине кристалне решетке али и да се опробају у прављењу кристалних слаткиша. Учесници радионица упознали су монокристале и поликристале и попут природе изкристалисали првенце. Заједничким снагама уронили су у тајну кристализације, у тајну добијања кристала.

А онда је уследио најслађи део радионице, кристални слаткиши. Рецепт више није тајна! Позивамо вас да одгледате на следећем линку рецепт и начин израде кристалних слаткиша и сами се опробате у овом слатком изазову.

Аутор и реализатор пројекта је дугогодишњи сарадник Научног клуба Лесковац Драган Голубовић наставник физике и промотер науке.

Кристална грозница може да почне!

„ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ“ У ЛЕСКОВЦУ

Чиме се баве археолози и како се пронађени предмети конзервирају и рестаурирају у музеју деца млађег основношколског узраста сазнала су на радионици „Чувари прошлости“.

У недељу 15. маја у Народном музеју Лесковац реализована је интерактивна – истраживачка радионица. Учесници овог пројекта су се на самом почетку упознали са једним од најстаријих археолошких локалитета – Царичиним градом. 

Имали су прилике да виде како је некада изгледао и како сада изгледа Царичин град, да чују причу о цару Јустинијану али и самом животу народа у то време.

После ове уводне активности имали су и сами прилике да се ставе у улогу археолога и конзерватора. Предмете које су на лицу места ископавали, сами су рестаурирали и конзервирали као финални предмет од керамике. 

Циљ ове радионице био је упознавање деце са археолошким локалитетом Царичин град његовим културним и историјским значајем, занимањем археолога и конзерватора и развоја свести за очувањем културне баштине.

Реализатори ове активности су Александра Стојановић Станковић, кустос – музејски педагог Народног музеја у Лесковцу и Лидија Младеновић, археолог – приправник Народног музеја.  

Ова активности реализована је у оквиру Годишњег програма Научног клуба Лесковац за 2021. годину, који по Јавном позиву финансира Центар за промоцију науке.

______________________________________________________________________________

Царичин град је један од најзначајнијих археолошких локалитета југа Србије. Саградио га је римски цар, цар Јустинијан. Претпоставља се да је Јустинијан рођен недалеко од Лесковца и да је као захвалност месту у коме је рођен подигао овај град. Царичин град је нажалост био насељен само 70 година, срушен је у освајањима од других народа. Данас, на локалаитету се могу видети само рушевине грађевина које сведоче о животу у прошлости нашег народа под римском влашћу.

Радионица о здравој исхрани у Рановцу

Научни клуб Рановац, реализоваo je прву радиницу у оквиру пројекта ”Здраво се храни, на црту ми стани ”. Радионица је  реализована 19. маја. Радионицу су реализовале учитељице Јелена Алексић и Маријана Модрлановић са ученицима другог и четвртог разреда.

У оквиру радионице, одржано је предавање на тему здраве исхране и спортских активности. Ученици су одгледали занимљив филм о животу и постигнућима нашег прослављеног српског олимпијца Драгутина Томашевића. Након одгледаног филма, ученици су добили занимљиве задатке, да путем ликовних и литералних радова повежу значај здраве исхране и бављења спортом.

Циљ прве радионице је био да ученици науче колико је исхрана и бављење спортом један од најважнијих сегмената за очување доброг здравља и дуговечности.

У оквиру друге радионице, реализован је научни излет на релацији Рановац- Бистрица- Петровац на Млави, 21.5.2022.године. Прво смо посетили родно место, Бистрицу, Драгутина Томашевића, где смо се визуелно приближили времену у ком је живео наш спортиста.  Испред његове спомен собе, срдачно нас је дочекала Неђа Рајковић, потомак нашег олимпијца, која нас је упознала са занимљивостима и анегдотама везаног за Драгутина Томашевића.

Поред спомен собе, обишли смо и пар старих воденица, где смо успут видели и родну кућу Драгутина Томашевића. Поред тих објеката који су од великог историјског значаја, ученици су имали прилике да виде и водопад и природни споменик који осликава стену која се због специфичног облика издваја из природне средине.

Након тога смо отишли у Петровац, где су ученици присуствовали програму свечаног отварања меморијалне трке Драгутина Томашевића. Такође смо обишли и Спортски центар, који је назив добио по славном олимпијцу и његов споменик.

Присуствовали смо уличној трци, где су се такмичила деца предшколског и школског узраста. Учионици су бодрили и навијали за своје фаворите.

Циљ ове радионице и активности је развијање способности за очување народне традиције као и сећање на нашег прослављеног спортисту који је и наш крај самим тим популисао у целој Србији а и шире. Ученици млађих разреда су овладали техником посматрања, истраживачком техником и стекли основна знања о првом учеснику Олимпијских игара из Србије (Бистрица), научили су колико је здрава храна и спортска активност битна за само здравље и дуг живот.

Трећа радионица је реализована у оквиру установе, 23.5.2022. године. У оквиру те радионице су ученици другог и четвртог разреда утврђивали стечено знање о Драгутину Томашевићу, путем веб алата Kahoot, који је намењен изради и игрању квизова. Овај интерактивни алат користи елементе учења кроз игру, који је ученицима јако занимљив.

Циљ ове радионице је да ученици стекну знање путем информационих технологија, трагају за информацијама, делећи искуства и тимским радом развијају вештине и долазе до сазнања.

Учионица под ведрим небом у Кикинди

Научни клуб Кикинда организовао је треће од укупно три предавања са теренским радом „Учионица под ведрим небом“ које се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Предавање је одржано 20. маја са почетком у 21:00 у дворишту основне школе у Накову. Предавач на астрономској вечери био је Младен Ђуран, астроном аматер.

У току рада обрађене су две теме: основни појмови орјентације на небу, принцип рада астрономског телескопа, звезде и сазвежђа северног неба (показивање сазвежђа уз пригодну митолошку причу, вртећа карта неба, положај и место Земље и Сунца, планете Сунчевог система, посматрање Месеца телескопом.

Предавању су присусвовали ученици виших разреда основне школе, али и велики број грађана. Укупно је било 35 учесника.

Место одржавања било је двориште основне школе у Накову крај Кикинде.

Предававање је било намењено свима које занима астрономија, физика и географија…

Циљ је да се што већи број људи упозна са астрономијом, планетама, картом неба. Радом на терену показао се као одличан јер су сви учесници могли да користе телескоп, што је за многе било прво и јединствено искуство.

Радионице у Засавици

Научни клуб Центар за стручно усавршавање Кикинда организује посету Специјалном резервату природе „Засавица“ 24. маја 2022. године. Као што је и планирано учествују Научни клуб Кикинда и Научни клуб Шабац.

Из сваког клуба учествоваће 15 учесника.

Домаћини у СРП„Засавица“ бићe Михајло Станковић и Драгана Предојевић. Михајло, као стручни водич резервата, дао би уводну реч о самом резервату и приказао диверзитет флоре и фауне који је веома значајан, са много ендемичних и заштићених врста, а условио је да ово подручје добије статус заштите 1997. године. Драгана, као доцент са Биолошког факултета у Београду, надовезаће се са причом о диверзитету и истраживањима алги овог подручја које је и сама спровела, са истицањем значајног броја истих које су у овом резервату први пут забележене за флору Србије.

Након тога, уследиће обилазак плавног пашњака Ваљевац где би учесници имали прилику да сами истраже диверзитет одређених станишта (обална зона самог водотока Засавице, локве, колотрази, пашњак). Након тога, запловићемо бродићем по Засавици, а уз опис онога на шта се буде наишло, учесници ће имали прилику и да сами испробају како се користе планктонскамрежа и хидробиолошка боца за прикупљање узорака фитопланктона (микроскопских алги) и како се рукује апаратима за мерење одређених параметара воде. Боравак у природи, дружење са другарима истог узраста из других градова, али и промоција науке на отвореном уз децентрализацију исте, јесу главни

Учесници би требало да се упознају и са важношћу заштите биодиверзитета која се на најбољи начин постиже преко заштите станишта. Циљ је и да учесници сами истраже биодиверзитет на плавном пашњаку Ваљевца уз помоћ стручних водича, да испробају како се врши узорковање воде за даље лабораторијске хемијске анализе и анализе фитопланктонске заједнице и како се одређују и мере неки параметри воде на самом терену. Све то их може навести да свет око себе посматрају неким другим очима, са више детаља, боја, мириса…

Радионица „Устанички Чачак“

У оквиру годишњег програма научног клуба Чачак, који се одвија у сарадњи са Центром за промоцију науке, почела је реализација пројекта „Устанички Чачак“. Реализоване су тродневне активности за ученике виших разреда основних школа.

Првог дана путем предавања ученици су упознати са историјским чињеницама Хаџи-Проданове буне и хронолошким током битке за Чачак. Путем  презентације  представљени су  локалитети Трнавско врело, место почетка Хаџи-Проданове буне и  брдо Љубић, одакле је вођена битка за Чачак, која је најавила српски устанак. 

Научна шетња ка Трнавском врелу и манастиру Св.Благовести у Трнави, где је започела буна је био наставак активности. Трећег дана је одржано  предавање на терену- посета брду Љубићу и споменику Танаску Рајићу  и шетња улицама које носе називе јунака из ове битке. Ученици су оспособљени да  самостално владају научним чињеницама које се односе на историјска дешавања. Остварена је размена мишљења и дискусија наученог у циљу промовисања и повезивања различитих научних области. Циљ овог пројекта је проширивање  знања и интересовања ученика из области науке, историје, екологије и географије  кроз неформалне видове наставе уз непосредан рад на терену.

Програму су присуствовали ученици виших разреда основних школа. Аутори и реализатори пројекта Срђан Глишовић, дипломирани географ и  Јелица Шеварлић, професорка историје.

“Причање математичких прича” у Смедереву

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао 17. маја је другу радионицу пројекта “Причање математичких прича” у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину. Аутор пројекта је Мирјана Кокерић, наставница математике у ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево, а програм је одржан у просторијама научног клуба Смедерево. 

Пројекат се одржава и у оквиру овогодишње манифестације Мај месец математике. Гости манифестације су били ученици из  ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева, предвођени наставницом математике Душанком Станковић.

На овој радионици ученици су имали  прилику да погледају едукативни филм о Питагориној теореми, а затим и погледају презентацију са примерима математичких прича кроз векове: од предвиђања појаве комете и аритметичком низу бројева, приче како је Гаус сабрао првих сто бројева, легенде о шаху и геометријском низу бројева, све до познатих математичара и програмера: Еуклида, Архимеда, Аде Бајрон Кинг и Софи Жермен. 

Након паузе и освежења, ученици су смислили сопствене математичке приче уз моделе које су сами креирали: робота од картона за примере двојних разломака,  моделе сенки човека и пирамиде за примену сличности и Талесове теореме, и модел писте и авиона за углове.

Ученицима се радионица допала и изразили су жељу да присуствују и трећој радионици овог пројекта.

”Здраво се храни,на црту ми стани” у Рановцу

 Научни клуб Рановац, реализоваће радиницу у оквиру пројекта ”Здраво се храни,на црту ми стани ”, која се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Радионица ће бити реализована од 19.до 21. маја.

Ученици другог и четвртог разреда ће слушати предавање о важности здраве исхране и спортских активности,посетиће воденице у селу Бистрици, где ће чути основне податке о настанку и о начину рада за здрав процес припремања основних намирница,посетиће родну кућу првог олимпијца Драгутина Томашевића где ће сазнати занимљивости и основне податке о њему,такође ће посетити спортску халу у Петровцу на Млави, која носи име нашег олимпијца и одгледаће меморијалну трку која је организована у његову част,подела воћа учесницима трке као акценат на повезаност здраве исхране и спортских активности.

Циљ ових активности је да ученици науче колико је исхрана и бављење спортом један од најважнијих сегмената за очување доброг здравља и дуговечности,развијање способности за очување народне традиције као и сећање на нашег прослављеног спортисту који је и наш крај самим тим популисао у целој Србији а и шире.Ученици млађих разреда ће овладати техником посматрања,истраживачком техником,стећи ће основна знања о првом учеснику Олимпијских игара из Србије(Бистрица),научиће колико је здрава храна и спортска активност битна за само здравље и дуг живот.

Maj мeсeц мaтeмaтикe у Нишу

У oквиру мaнифeстaциje Maj мeсeц мaтeмaтикe у Рeгиoнaлнoм цeнтру, 13. маја рeaлизoвaнa je рaдиoницa из прoгрaмирaњa, пoдстaкнутa излoжбoм o aлгoритмимa. Рaдиoницa „Aлгoритми: oд кухињe дo бeрзe“ je дeцу прoвeлa крoз истoриjу: oд aл Хoрeзмиja (9.вeк) дo дaнaшњих дaнa.

Учeници су имaли прилику дa чуjу гдe сe свe кoристe aлгoритми и кaквe рaзличлитe пoслoвe oбaвљajу. Вaжaн зaдaтaк сoртирaњa низoвa и мeтoду bubble sort дeмoнстрирaлa je групa учeникa кojи су сe oвoм мeтoдoм, кoрaк пo кoрaк, пoрeђaли oд нajнижeг дo нajвишeг, a бинaрну прeтрaгу су сaвлaдaли крoз игру „Пoгoди кojи сaм брoj зaмислиo?“ Сaзнaли су кaкo je Ojлeр, рeшaвajћи прoблeм 7 мoстoвa, рaзвиo тeoриjу грaфoвa и кaкo сe oнa дaнaс кoристи у гooглe мaпaмa и приликoм oбучaвaњa систeмa вeштaчкe интeлигeнциje.

Рaзгoвoр сe вoдиo и o aлгoритмимa кojи сe кoристe нa друштвeним мрeжaмa, приликoм избoрa срoднe душe, трaнсфoрмaциje сигнaлa у дигитaлни oблик и прeузимaњa мп3. Рaдиoницу je зa учeникe двa oдeљeњa сeдмoг рaзрeдa oдржaлa нaстaвницa мaтeмaтикe и прoгрaмирaњa из OШ “Свeти Сaвa” Mирjaнa Рaшић Mитић.