Радионице у Засавици

Подели вест

Научни клуб Кикинда организовао је са Научном клубом из Шапца 24.5 маја теренски рад „Лепота природе“  које се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. 

30 учесника из Кикинде и Шапца имали су прилику да од реализатора Драгане Предојевић и Михајла Станковића у Специјалном резервату природе „Засавица“чују у уводном делу о самом резервату и упознају се са диверзитетом флоре и фауне, који је веома значајан, са много ендемских и  заштићених врста, а условио је да ово подручје добије статус заштите још давне 1997. године.

Учесници су после уводног дела обишли плавни пашњак Ваљевац и пловили бродићем по Засавици, где су могли да и сами испробају како се користе планктонска мрежа и хидробиолошка боца за прикупљање узорака фитопланктона и како се рукује апаратима за мерење одређених параметара воде. 

Сви учесници су имали прилику да се упознају са лепотама природе и значајем биодиверзитета на подручју Специјалног резервата природе „Засавица“ али и да се упознају са својим вршњацима из Шапца.