Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Предавање: „Савремене концепције научне и еколошке писмености“ у НК Ниш

У наставку пројекта Поверење у науку – повежимо се са науком, који је кроз активности годишњег програма планиран у Научном клубу, у понедељак 6. фебруара одржано је предавање „Савремене концепције научне и еколошке писмености“. Реализацију активности омогућио је Центар за промоцију науке.

Др Милица Марушић Јаблановић, психолог са Института за педагошка истраживања и предавач на Филозофском факултету у Београду, говорила је о овој комплексној теми за 80 присутних наставника основних и средњих школа. Она је појаснила како се некада схватала природно-научна писменост, колико је сложена улога школе у данашњем научном описмењавању ученика, шта је природно-научни идентитет и који су приступи одређења научне писмености. Такође је говорила о томе како се мери еколошка писменост, како се формира еколошки идентитет и осећај повезаности са природом.

На предавању је показан пример пилот-истраживања, у коме је испитана могућност за примену међународног инструмента за одређивање нивоа еколошке писмености Middle School Environmental Literacy Survey (MSELS) на популацију ученика завршних разреда основне школе у Србији. Овај инструмент мери еколошку писменост кроз четири компоненте: еколошко знање, афективни однос према животној средини, когнитивне вештине и про-еколошко понашање, са одговарајућим супкомпонентама.

Пројекат С.О.С. у НК Ниш

У периоду од 30. јануара до 3. фебруара у Научном клубу реализован је пројекат за ученике под називом С.О.С. Пројекат је одобрен по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Двадесет ученика нишких основних и средњих школа били су у прилици да током пројекта науче Морзеову азбуку. У трајању од 5 дана, кроз 10 часова активне наставе и симулације ванредне ситуације на терену, ученици су поступно савладали основе радиотелеграфије. Радионице су садржале теоријски и практични део и током њих су учили о историјском аспекту развоја телеграфије, научном доприносу Семјуела Морзеа, Николе Тесле и Гуљерма Марконија. Ученици су имали практичну обуку у предаји знакова уз помоћ телеграфских тастера, симулирали израду антене и повезивање са радио станицом и међусобно комуникацирали Морзеовим сигналима. Путем пројекта набављене су 4 далекометне краткоталасне аматерске радио станице, које ће бити доступне у Научном клубу.

Задовољство што уче на овај начин и ван школских клупа показали су учесници пројекта ученици основних школа „Ратко Вукићевић“, „Душан Радовић“ и Краљ Петар I“ и средњих школа Економске и Прехрамбено-хемијске школе. Радионице је реализовао аутор пројекта Зоран Илић, координатор за аматерску радио гониометрију (радио оријентиринг) из Радио клуба „Никола Тесла“ у Лесковцу.

Радионица „Темељ од камена“ у НК Лесковац

У Научном клубу Лесковац у оквиру Годишњег програма, који финансира Центар за промоцију науке кроз Јавни позив, одржана је прва у низу радионица „Темељ од камена“. Радионица је одржана у оквиру Зимске школе 18. јануара и са сигурношћу можемо рећи да је прикупила симпатије деце која су учествовала.

Учесници су се упознали са различитим врстама минерала и стена, имали су прилику да чују причу о њиховом стварању у разноврсним условима и периодима геолошке историје, да сазнају о значају улоге минерала и стена у геодиверзитету али и да изразе своју креативност правећи дрво на каменим подлогама.


Научни демонстратори су им представили минарале и полудраго камење: аквамарин, амазонит, ахат, аметист, розенкварц, цитрин, хематит, црвени јаспис, малахит…

Ово је тек прва у серији од три радионице о минералима које очекују децу у НК Лесковац.

Научна шетња у НК Кикинда

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организује 9. и 10. фебруара научну шетњу „Путовање кроз време у ципелама уметника“. Полазак учесника у шетњу је код зграде Курије у центру града у 12:30, а другог дана радионица ће се одржати у Центру за стручно усавршавање такође у 12:30.
Ученици петих и шестих разреда имаће прилику да прошетају до неколико културно историјских споменика и грађевина у Кикинди и сазнају где су живели и радили неки од најзначанијих уметника нашег града.

Другог дана ће на ликовној радионици направити честитке или разгледнице на тему културно историјских знаменитости нашег града, инспирисани шетњом предходног дана. Овај програм су осмислиле и извешће Јелена Гаврилов, наставница историје и Елеонора Цибула Волаш, наставница ликовног и географије.