Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Meђунaрoдни  Данa  планете Земље у Нишу

У  четвртак 20. априла од 11.00 -13.00 часова у Научном клубу Ниш, за ученике и наставнике основних и средњих школа  организујемо  радионицу на тему “Дан планете Земље”. Радионице реализује др Весела Танасковић Gassner дипл. инж. архитектуре. Дaн плaнeтe Зeмљe сe oбeлeжaвa свaкoг 22. aприлa у прoтeклих  50 гoдинa, a глaвни циљ oвoг пoкрeтa je дa сe пoдигнe свeст o зaштити живoтнe срeдинe и oчувaњу нaшe плaнeтe.

Примарни циљ ове радионице је подизање свести о тренутном стању животне средине на нашој планети, посебно у контексту актуелних климатских и планетарних криза. Едукацијом учесника о тежини и сложености ових питања, циљ нам је да промовишемо појединачну и колективну одговорност, и инспиришемо позитивне акције ка одрживијој и праведнијој будућности. Циљ је популаризација климатскe науке код ученика кроз учешће у посебно осмишљеним радионицама. Кроз предавања и непосредан рад, ученици ће се упознати са неким новим  приступима.

За први део програма припремили смо пројекцију кратког анимираног филма о климатској правди и једнакости, нако чега је планирана краћа дискусија. Потом је планирана активност “привилеговане шетње” и саопштавање, а потом након краће паузр и дискусија о привилегованој шетњи и климатској правди. Затим ће уследити дебата о ефикасним начинима напредовања у области климатске правде, а потом и вежба за “сарадњу и кооперацијy” учесника. Програм почиње у 11 часова.

Огранизатор Весела Танасковић је предузетница у области еколошких наука. Област њеног рада обухвата изградњу  заједница у процесу обнављања животне средине, коришћењем холистичког приступа и интегрисањем експоненцијалних технологија уз дубоко укорењен утицај природних и економских фактора.

„ЕНИГМА КОДОВА“ у Чачку

Пројекат Енигма кодова, реализован је у просторијама Научног клуба Чачак са ученицима три средње школе из Чачка: Средња прехрамбена школа, Средња техничка школа смер Информационе технологије и Средња економска школа. Одржане су 3 радионице са по 25 ученика по радионици 28. марта године уз подршку Научног клуба Чачак и Центра за промоцију науке из Београда.

Циљ пројекта је популаризација науке генетике и оснаживање ученичких интересовања за будућа генетичка истраживања. Избором разноврсних пројектних активности ученици се стављају у централну позицију активних чиниоца и креатора свог сазнајног процеса чиме се остварује циљ припреме младих за изазове савременог друштва 21.века. Пројектом се остварују и циљеви подршке младима у развоју двосмерне научне комуникације као и подстицање фунционалног знања које ће наћи примену у пракси и свакодневном животу. 

Сарадници у реализацији пројекта су били Невена Јевремовић, Лана Бојовић и Василије Тимотијевић, ученици 2.разреда Прве крагујевачке гимназије, специјалног одељења деце надарене из области хемије и биологије. Они су израдили презентацију коју су и представили у свакој радионици. 

Следећа активност је радионица “Дечак или девојчица” била да ученичке групе направе кариограм од добијеног компета хромозома на обојеном папиру по узору на нормалан кариограм. Свака група је имала одређени сет хромозома: мушки и женски пол са нормалним кариограмом, Даунов синдром, Клинефелтеров синдром, Тарнеров синдром, јајна ћелија, сперматозоид. Ученици су били подељени у групе и врло успешно формирали кариограм из коверте. 

Наредна активност је била радионица декодирања и рекомбиновања у којој су ученичке групе произвољно правиле свој ген, затим од гена радили транскрипцију информационе РНК па од ње израђивали одређени протеин. Исту активност урадили су и у обрнутом смеру. Такође су одређене генске секвенце убацивали у бактеријски геном и добили одређени протеин.

Следећа активност је била изоловање нити ДНК из воћа кивија. Ученици су успешно експериментом и пратећи процедуру експеримента изоловали биљну ДНК.

Такође, ученици су посматрали метафазне хромозомске гарнитуре под микроскопом које смо обезбедили из Цитогенетичке лабораторије Клиничког центра Крагујевац са предходног пројекта Енигма кодова у Крагујевцу.

На крају пројекта су решавали генетичку мозгалицу, добили дипломе и склопили модел ДНК.

Ученици су била врло заинтересовани за све активности и врло посвећено су радили на својим задацима. Све планиране активности су биле реализоване на задовољство деце и реализатора. 

„Магична оловка“ у Кикинди

Научни клуб Кикинда организовао је 29. и 30. марта  радионице „Магична оловка“ , која је одобрена на Јавном позиву 2022. године који је расписао Центра за промоцију науке из Београда. Радионица је одржана у Мејкерс спејсу Научног клуба у Кикинди.

Ученици четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Кикинде имали су прилику да науче како се aa касније тимским радом склапали и правили јединствене грађевине које су се разликовале по боји и облику. На тај начин учесници су стицали нова знања, развијали креативност и тимски рад.

 Сви радови биће изложени у Мејкерс спејс простору Центра за стручно усавршавање. Опремање Мејкерс спејса помогла је компанија Yettel и Центар за промоцију науке из Београда.

Посета музеју и НК Смедерево

Ученици 2. и 3. разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ из Скобаља су 24. марта осетили Музеј у Смедереву и Регионални центар у Смедереву. Посету су организовали учитељице Слађана Доброта и Весне Миљковић и наставнице енглеског Јелене Терзић, уз неколико родитеља.Након тога организована је радионица и научна шетња.

Ученици су наком упознавања са историјским чињеницама, припреме материјала за рад, имали прилику да се кроз презентацију упознају са врстама материјала и њиховом употребном вредношћу кроз развој цивилизације. Самостално су од различитих материјала, на основу слика, скица, цртежа израдили различите употребне предмете.

У пратњи кустоса музеја, ученици су имали могућност да кроз научну шетњу посматрају изожене предмете, чују причу о њиховом саставу и употребној вредности у периоду средњег века и новог доба. Током научне шетње музејом у Смедереву ученици су имали прилику да кроз истраживачке активности, уз употребу различитих извора информација, упознају материјале, њихову карактеристику и употребну вредност кроз цивилизацијски развој.

Информације су прикупљали, бележили у табеле, писали називе предмета, врсту материјала, употребну вредност некада и сада на српском и енглеском језику под надзором наставника енглеског. Током читања извештаја су упоређивали, дискутовали и образлагали закључке.

На радионици у Научном клубу у Смедереву, ученици су на предметима од стакла, дрвета, керамике и глине исцртавали етнографске мотиве. За сам завршетак пројекта су направили и изложбу.