Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Крагујевац у Научном каравану

Научни клуб Крагујевац имао је прилике да у среду, 24. маја посети поставку овогодишњег Маја месеца математике у простору Силоса у Београду. Тема овогодишње поставке је СТВАРНСОТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА, а бавила се темама великих података и вештачке интелигенције. 

Долазак ученика на манифестацију ораганизован је кроз програм Научног каравана који је по други пут је реализован у оквиру Маја месеца математике. Кроз програм су ученици, наставници, студенти и професори из 15 градова широм Србије имали једнодневну посету поставци са циљем да подстакнемо вршњачку едукацију, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања.

Изложбе, предавања, идеје, конкурси, математичке представе, експонати, такмичења са којима су учесници имали прилику да се сусретну, чују их и осете, имају потенцијал не само да допру до хиљаде људи, већ и да покрену мноштво нових разговора, пруже свету питања и надахнућа која заслужују хиљаду нових одговора.

У овогодишњем М3 каравану из Крагујевца су учествовали ученици и професори из четири крагујевачке средње школе, као и студенти математике са Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Радионице ФИЗУМ у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је 13. јуна радионице у оквиру пројекта „ФИЗУМ“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. Радионице су реализвоане у ОШ Доситеј Обрадовић, за ученике школе.

На помен математике и физике, прва асоцијација су дуге формуле и главоломке. С друге стране, уметност испрва повезујемо са сликарским, вајарским и музичким делима које можемо да видимо, односно чујемо у музејима, галеријама и дворанама. Да ли уметност може да нам помогне да боље разумемо алгоритме? Или се уметност реализује кроз неке алгоритме?

Повезивањем уметности са програмирањем, математиком и физиком створена су невероватна дела. Уметност некад може да делује неспојиво са овим наукама, али кроз ове радионице учесници су увидели да иза многих поступака и инструмената, којима стварамо уметничка дела у позадини стоје математика и физика. 

Аутори и реализатори пројекта су: Далибор Рајковић, Александар Миленковић, и Алекса Ђурђевић.

Радионица „Завири у Леонардов кутак“ у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у четвртак, 25. маја радионице у оквиру пројекта „Завири у Леонардов кутак“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. Пројекат је реализован у простору Научног клуба Крагујевац за све заинтересоване ученике основних школа у Крагујевцу.

Тема интерактивних радионица у склопу пројекта „Завири у Леонардов кутак“ је увид у ум Леонарда да Винчија, брилијантног научника коме су његови таленти, занимања и открића пружили могућност не само разумевања, већ и креирања будућности. Кроз овај пројекат пружили смо другачију перспективу Леонардовог ума, позивајући ученике да истражују генијев начин размишљања преко читавих грана природних наука које леже иза његових експеримената, до универзалних закона који владају између људи и природе. 

Циљ експеримената је показати универзалност, али и значај науке у античко доба, као и недвосмислену везу између закључака који из њих произилазе, напредног и готово предвиђајућег ума Леонарда да Винчија и његових савременика и значајних открића у различитим сферама живота кроз каснију историју све до данашњег дана. Нетипичним начином размишљања посредно утичемо на стварање жеље код ученика да и сами постану истраживачи у будућности.

Аутори и реализатори су Милена Живковић, Александра Живадиновић и Срђан Стаменковић.