Радионица „Завири у Леонардов кутак“ у Крагујевцу

Подели вест

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у четвртак, 25. маја радионице у оквиру пројекта „Завири у Леонардов кутак“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. Пројекат је реализован у простору Научног клуба Крагујевац за све заинтересоване ученике основних школа у Крагујевцу.

Тема интерактивних радионица у склопу пројекта „Завири у Леонардов кутак“ је увид у ум Леонарда да Винчија, брилијантног научника коме су његови таленти, занимања и открића пружили могућност не само разумевања, већ и креирања будућности. Кроз овај пројекат пружили смо другачију перспективу Леонардовог ума, позивајући ученике да истражују генијев начин размишљања преко читавих грана природних наука које леже иза његових експеримената, до универзалних закона који владају између људи и природе. 

Циљ експеримената је показати универзалност, али и значај науке у античко доба, као и недвосмислену везу између закључака који из њих произилазе, напредног и готово предвиђајућег ума Леонарда да Винчија и његових савременика и значајних открића у различитим сферама живота кроз каснију историју све до данашњег дана. Нетипичним начином размишљања посредно утичемо на стварање жеље код ученика да и сами постану истраживачи у будућности.

Аутори и реализатори су Милена Живковић, Александра Живадиновић и Срђан Стаменковић.