Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Водич у прошлост Смедерева

Прва радионица пројекта „Водич у прошлост Смедерева“ аутора Тијане Ђокић, Лидије Денковић, и Наташе Голубовић, у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево реализована је 18. марта у ОШ “Доситеј Обрадовић“, Враново,  у виду тематског дана.

Двадесет три ученика четвртог разреда, заједно са њиховом учитељицом Лидијом Денковић, имали су дан посвећен животу у средњем веку. Активности су пратиле Тијана Ђокић, педагог и Драгана Грбић, наставница енглеског језика и учествовале у њима. 

Реализовани су часови српског језика, математике и природе и друштва, док је час физичког васпитања одложен за дан када неће бити кише, јер је веома важно да се одржи у дворишту како би се осетила аутентичност средњевековних вештина у одмеравању снаге и физичке спремности.

Потом су 20. марта одржане и спортске активности из времена када су Србијом владали Немањићи. Ученици су уживали, а школско двориште је било место смеха, забаве и такмичарског надахнућа.

”ЗЕМЉА ЈЕ НАШ ЗАЈЕДНИЧКИ ДОМ” у крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у уторак, 13 фебруара, у вртићу „Зека“, ПУ „Ђурђевдан“, активност у оквиру пројекта „Земља је наш заједнички дом“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз реализацију Годишњег програма рада НК Крагујевац на тему ЗЕМЉА. 

Мали истраживачи су имали прилику да се упознају са планетом Земљом, њеним деловима, и податком колико има воде на земљи. Истраживали су облик, величину, континенте, као и који су то све загађивачи планете Земље, и како је можемо сачувати. 

Планета Земља је наш заједнички дом, свака особа која на њој живи мора се пажљиво односити према њој, чувајући све њене вредности и богатство. У предшколском узрасту ради се на почетном схватању неких аспеката интеракције човека са природом: човек као живо биће коме су потребни сасвим извесни животни услови; човек као корисник природе, који у својим активностима троши ресурсе Земље али и штити природу. Циљ пројекта јесте унапређење идеја о планети Земљи, о њеним ресурсима; упознавање са земљама и континентима планете Земље

Аутори  и реализатори су: Милена Живковић, Предраг Живковић и Алекса Ђурђевић, професори физике.

РАДИОНИЦА ”ВАНЗЕМЉАЦИ ДОЛАЗЕ” У КРАГУЈЕВЦУ

У оквиру организације и реализације активности у оквиру годишњег програма рада Научног клуба Крагујевац, у фебруару 2024. године је отпочела реализација малог пројекта „ВАНЗЕМАЉЦИ ДОЛАЗЕ“. Пројекат се реализује у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ у Крагујевцу, за ученике првог и другого и петог и шестог разреда основне школе.

Пројекат представља комбинацију драмског перформанса, интерактивних радионица, експертског предавања и научних посета. Три реализатора пројекта – две учитељице и једна наставница све време глуме ВАНЗЕМАЉЦЕ Свемирики, Свемирјоки и Свемирцеки, које из Свемира посматрају живот на Земљи и уочавају њене „врлине и мане“. На тај начин „провоцирају“ ученике да уочавају мане и решавају проблеме, како би могли да уживају у лепотама планете Земље.

Циљ пројекта је развој географских знања о планети Земљи, уочавање физичких закона који владају на Земљи, уочавање хемијског састава Земље (земљишта), развој интересовања за живот на Земљи, заштита земљишта, развој космополитизма, толеранције и мултикултуралности, едукативна глума, развој критичког мишљења. Да ванземаљци дођу на Земљу, јер је чиста и лепа.

Ауторке и реализаторке пројекта су: Ивана Милошевић, професор разредне наставе у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић”, Светлана Андријанић, . професор разредне наставе у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић” и Јована Тодоровић, професор француског језика и библиотекар у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ у Крагујевцу.

Неуронаучна авантура у Научном клубу Београд

Недеља свести о мозгу и ново издање књиге повод су да март у Научном клубу буде посвећен неуронаукама. 

Сваке године, током марта, широм света обележава се Недеља свести о мозгу. Ово је прилика да научници упознају јавност са најновијим достигнућима на пољу неуронаука, а истовремено нагласе значај бриге о здрављу и очувању нервног система. Ове године, током Недеље свести о мозгу, угостићемо Грега Гејџа, познатог америчког неуронаучника и дугогодишњег сарадника Центра за промоцију науке, који ће у уторак, 12. марта, у 18 часова, у Свечаној сали Прве београдске гимназије представити издање своје књиге Како ваш мозак ради на српском језику. У оквиру Летње школе неуронаука, реализоване прошлог лета у нашем Научном клубу, Грег Гејџ је са својим студентима и студентима из Србије спроводио низ експеримената, који су ушли у допуњено издање његове књиге Како ваш мозак ради.

Ученици који се упусте у авантуру истраживања нервног система добиће прилику да стекну знање о томе како мозак ради, али и да боље упознају себе и свет који их окружује. Замислите мозак као тајанствену слагалицу чије делове непрестано покушавамо да сложимо у целину. Кроз радионице које смо спремили, отварамо врата ка фасцинантном свету неурона, синапси и неуронских мрежа, наводећи ученике да боље разумеју своје мисли, емоције и понашање. Такође, позивамо их да сами истраже какви све нервни системи постоје, као и да међусобно продискутују о томе зашто су нервни системи код различитих животиња другачији.

Као и до сада, пријава за школске радионице је неопходна, и може бити само групна (за групе од 10 и више деце), а налази се на овом линку