Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац у понедељак, 22. априла организовао је радионице у оквиру пројекта „Обележимо Дан планете Земље“. Програм се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз реализацију Годишњег програма рада НК Крагујевац на тему ЗЕМЉА. Интерактивне радионице су реализоване у Америчком кутку, за децу предшколског узраста из ПУ Врабац и ПУ Шумска бајка из Крагујевца.

Кроз занимљив практичан рад деци показујемо љубав и бригу о природи, као и науку која је свуда око нас. Са учесницима смо обележили Дан планете Земље и на тај начин развијали подстицање позитивног такмичарског духа, сналажљивост, креативност као и стицање еколошких компетенција. 

Учесници су имали прилику да отпевају рођенданску песму планети, и након што су се упознали са еколошким изазовима у игри „Хајде да очистимо реку и помогнемо нашој Земљи“, користећи магнете „пецали“ су отпад и прописно га одлагали.

Аутори и реализатори пројекта су: Милена Живковић, истраживач приправник на Институт за физику, ПМФ Крагујевац и Предраг Живковић, професор физике. 

Мурал – Наука кроз уметност у Нишу

У Научном клубу Ниш звршена је реализација пројекта „Мурал – наука кроз уметност 2“ из годишњег програма рада клуба за 2022/2023 годину, који је наставак пројекта из предходне године. Резултат пројекта показује да су  спољашњи зидови зграде Центра за стручно усавршавање у Нишу, улепшани  муралима који показују  да су видљиве границе до којих наука може да објасни уметост, али и да  ће увек  постојати граница до које се уметничка инспирација може приближити науци.

Ученици Уметничке школе су под менторским радом наставника Невене Стефановић, имали  прилику да учествују у реализацији  осликавања зидне слике која се налази у јавном простору. Кроз пројектне активности урађена су  истраживања, рад на припреми скица и реализацији идејног уметничког решења, која су обликовали, али и реализовали у јавном простору чији су корисници ученици основних и средњих школа, поштоваоци науке и уметности, али и остали посетиоци и пролазници. Пројекат је имао   за циљ повезивање сазнања из општеобразовних предмета (математика, биологија, физика, хемија) сликом која је визуелна представа научних података, али и средство бољег разумевања и учења обликованих у ликовну целину. 

Научна достигнућа, разумевање и међусобне утицаје науке и уметности са освртом на животну средину и њену заштиту у синергији ликовног, уметничког обликовања узеле су  ученице III разреда  са смера ликовни техничар: Теодора Илић, Вања Нешовић, Милица Ивковић, Ања Пешић, Љубица Ракић, а придружила се и Анастасија Николић из  IV  разреда истог смера.   

Пројекат „ Хајде да СМАРТ направимо заједно“

Научни клуб Ниш реализовао је пројекат „ Хајде да СМАРТ направимо заједно“, у Мејкерс Лаб-у у Електротехничкој школи „Мија Станимировић“ у Нишу. Пројекат је део  активности годишњег програма рада клуба који је одобрен и финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке. Рачунарство, информатика и програмирање су области које су промовисане кроз три одржане радионице, 9, 15 и 16. априла.

Ученици нишких школа били су у прилици да се упознају са принципом рада микроконтролера (Ардуино платформа), коришћењем апликативног софтвера из области рачунарства и информатике за рад са 3д штампачем и самим процесом штампе. Ученици су показали висок степен мотивације и кроз практични рад разумели значај употребе паметних уређаја и спровођење процеса израде паметних уређаја применљивим у различитим областима живота.

Носиоци пројекта су ученици IV године ЕТШ „Мија Станимировић“: Петра Живковић, Лана Јовановић, Душан Марјановић, Матеја Грујић, Константин Лукић, Петар Костић, са образовног профила електротехничар информационих технологија под менторством професора Јелене Рајковић и Иване Миладиновић. Учесници пројекта били су ученици 8 разреда ОШ “Чегар“; ОШ „Мирослав Антић“ и ОШ „Др Зоран Ђинђић“, као и ученици Гимназије “ 9.мај“ и ЕТШ „Никола Тесла“. Савремено опремљен простор Мејкерс Лаб-а, омогућио им је искуство за учење, које до сада нису имали у својим школама.

НА ДНУ ОКЕАНА ВАЗДУХА, НА ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ

У оквиру организације и реализације активности годишњег програма Научног клуба Крагујевац, 11. априла реализоване су активности у пројекту „НА ДНУ ОКЕАНА ВАЗДУХА, НА ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ“. Пројекат je реализован у ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у Крагујевцу, за ученике седмог разреда ове школе.

Учесници су били у прилици да буду део научнопопуларног перформанса o ваздуху на ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ. Оваква форма је интерактивна, интересантна и едукативна али и забавна јер у њему влада сталан „сукоб“ мишљења између професорке и глумице и због кога оне саме  траже треће мишљење/мишљење од учесника. 

Циљ пројекта је био да се учесницима овог научнопопуларног перформанса омогући  стицање основa  научног знања о ваздуху на ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ и актуленим дешавањима у вези са квалтетом ваздуха, на један интерактиван, занимљив али и забаван начин за шта заслуге припадају глумици Дубраваки Бркић.

Ауторке и реализаторке пројекта су: Биљана Живковић, наставница физике у ОШ „Вук Стефановић Караџић“ и Дубравака Бракић, глумица Позоришта за децу и маладе.

„Тајни састојак-микро  чаробњак“ у Нишу

Научни клуб  ЦСУ Ниш, реализовао је током марта месеца пројекат из годишњег програма рада клуба „Тајни састојак-микро чаробњак“. Кроз четири интерактивна предавања, двадест петоро ученика из укупно пет нишких основних школа, упознало  се са разноликим светом микроорганизама. Том приликом учесници су такође имали прилике да чују нешто и о употреби микроорганизама у индустрији. 

Кроз групни рад и низ експерименталних радионица решавали су практичне задатке  и ближе  се упознали са два микроорганизма значајна у прехрамбеној индустрији пекарским квасцеми млечно киселинским бактеријама.Посматрали су како се ови микроорганизми у лабораторији могу изоловати из пекарских производа и какве хранљиве подлоге се користе за њихово гајење. Такође су правили препарате квасаца и лактобацила, које су након тога  бојили применом одговарајуће методе и на крају посматрали под микроскопом. Упознати су са процесом ферментације код микроорганизама, са посебним освртом на алкохолну и млечно-киселинску ферментацију.

Научили су како микроорганизми храни дају специфичне укусе и како утичу на жељену количину алкохола у пиву, вину и другим алкохолним пићима. Обрадили су теме које су се тицале употребе микроорганизама у различитим индустријским гранама –  „Микроорганизми у фармацеутској индустрији“, „Микроорганизми у козметичкој индустрији“, „Микроорганизми у заштити животне средине“, „Микроорганизми у индустрији хране“, као и „Генетички модификовани микрооганизми“. Након тога, прешли су у кухињу и заједно са реализаторима пројекта правили тесто за пицу са и без употребе квасца.На радионици је истакнут значај квасца у припреми теста.

Реализатори активности биле су Ана Миленковић, Јана Ђорђевић, Анастасија Јевтић – мастер биолози, докторанткиње на Природно-математичком факултету у Нишу и Биолошком факултету у Београду.

Месец планете Земље у Научном клубу Београд

Сваке године, 22. априла славимо Дан планете Земље. У оквиру радионица овог месеца, поред мноштва занимљивости, сазнаћемо и шта су климатске промене, вертикалне баште и како малим корацима, заједно, можемо нашу планету учинити бољим местом за живот. Такође Дан планете Земље није само прилика за једнодневну активност, већ инспирација за трајну посвећеност очувању наше планете за будуће генерације. 

Кроз иновативне истраживачке пројекте, образовне кампање и заједничке иницијативе са локалним заједницама, Центар активно ради на успостављању одрживих пракси и заштити природних ресурса. Већ је дошло до значајног пораста екстремних климатских и еколошких промена услед повећања просечних температура на Земљи. Уколико не предузмемо хитне акције на свим расположивим нивоима, климатске промене ће имати озбиљан утицај на здравље садашњих и будућих генерација.

Осим што желимо да са вама посветимо цео месец планети Земљи, желимо да заједно прославимо и седми рођендан Научног клуба Београд. За ових седам година, заједно смо креирали радионице и учинили да Научни клуб постане препознатљив као место где обликујемо садашњост и креирамо будућност . 

Као и до сада, пријава за школске радионице је неопходна, и може бити само групна (за групе од 10 и више деце), а налази се на овом линку

„ВЕБ МАГАЗИН – ВАЗДУХ“ у Крагујевцу

Први Веб магазин на тему ВАЗДУХ реализован је као део Годишњег програма рада Научног клуба Крагујевац и представља коначан производ припреме, прикупљања и пласирања информација у вези са реализованим активностима, али и много шире. Кроз истраживачки рад и упутства за израду магазина, наш уреднички тим је креирао Веб магазин са темом ВАЗДУХ. 

Презентација првог издања реализована је у суботу, 09. марта у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. 

Уреднички тим магазина чине:

  • Нина Дошлов – професорком шпанског језика и хиспанске књижевности, менторка тима;
  • Емилија Тодоровић, ученица другог разреда Прве техничке школе;
  • Тијана Лабудовић, ученица другог разреда Прве техничке школе;
  • Маша Зечевић, ученица другог разреда Медицинске школе са домом ученика „сестре Нинковић“;
  • Мина Шарчевић, ученица другог разреда Медицинске школе са домом ученика „сестре Нинковић“;
  • Елена Булатовић, ученица другог разреда Медицинске школе са домом ученика „сестре Нинковић“;
  • Милица Ђорђевић, ученица другог разреда Прве крагујевачке гимназије;
  • Ива Јеремић, ученица другог разреда Прве крагујевачке гимназије.

Док чекамо друго издање магазина, први број можете прочитати на сајту Центра за образовање Крагујевац: https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/web-magazin-broj-1-vazduh/