„Тајни састојак-микро  чаробњак“ у Нишу

Подели вест

Научни клуб  ЦСУ Ниш, реализовао је током марта месеца пројекат из годишњег програма рада клуба „Тајни састојак-микро чаробњак“. Кроз четири интерактивна предавања, двадест петоро ученика из укупно пет нишких основних школа, упознало  се са разноликим светом микроорганизама. Том приликом учесници су такође имали прилике да чују нешто и о употреби микроорганизама у индустрији. 

Кроз групни рад и низ експерименталних радионица решавали су практичне задатке  и ближе  се упознали са два микроорганизма значајна у прехрамбеној индустрији пекарским квасцеми млечно киселинским бактеријама.Посматрали су како се ови микроорганизми у лабораторији могу изоловати из пекарских производа и какве хранљиве подлоге се користе за њихово гајење. Такође су правили препарате квасаца и лактобацила, које су након тога  бојили применом одговарајуће методе и на крају посматрали под микроскопом. Упознати су са процесом ферментације код микроорганизама, са посебним освртом на алкохолну и млечно-киселинску ферментацију.

Научили су како микроорганизми храни дају специфичне укусе и како утичу на жељену количину алкохола у пиву, вину и другим алкохолним пићима. Обрадили су теме које су се тицале употребе микроорганизама у различитим индустријским гранама –  „Микроорганизми у фармацеутској индустрији“, „Микроорганизми у козметичкој индустрији“, „Микроорганизми у заштити животне средине“, „Микроорганизми у индустрији хране“, као и „Генетички модификовани микрооганизми“. Након тога, прешли су у кухињу и заједно са реализаторима пројекта правили тесто за пицу са и без употребе квасца.На радионици је истакнут значај квасца у припреми теста.

Реализатори активности биле су Ана Миленковић, Јана Ђорђевић, Анастасија Јевтић – мастер биолози, докторанткиње на Природно-математичком факултету у Нишу и Биолошком факултету у Београду.