У корак с Нушићем пројекат у Смедереву

Подели вест

У уторак, 17. септембра, у ОШ ,,Ђура Јакшић“ у Малој Крсни са успехом, у одличној подстицајној атмосфери реализована је радионица Драмски сукоб нушићевских доба – Нушићев (под)смех некад и сад. Радионица је прва у низу у оквиру пројекта У корак с Нушићем – време мерено смехотресом (комедија у три чина) који је део годишњег програма Научног клуба Смедерево.

У уводном делу реализаторке Миљана Кравић и Ана Хранисављевић подсетиле су ученике на би(бли)ографске податке о писцу и ближе их упознале са књижевнотеоријским појмовима (комика речи, ликова, ситуације; разликовање хумора, ироније и сатире; елементи драмске структуре: радња, сукоб, мотиви, етапе развоја драмске радње и др.).

Након тога учесници радионице имали су задатак да режирају одабране одломке из Нушићевог дела ,,Аутобиографија“ – при драмској адаптацији ученици ОШ ,,Ђура Јакшић“ показали су изузетну креативност и критичка запажања осмишљавајући, као прави мали комедиографи, улоге, драмске дијалоге, дидаскалије, костиме, изглед глумаца, изглед сцене и пратећу музичку подлогу за описане Нушићеве, хумором обојене неспретне изјаве младалачких љубави.

У завршном делу ученици су презентовали своје радове, а епилог пријатног дружења био је истоветан почетку данашњег сусрета – радионица је завршена радошћу, полетом и осмесима, управо онаквим какве је својим делима будио највећи писац комедија у српској књижевности.

Продубљивање знања о књижевнотеоријским појмовима, стилско-изражајним средствима и приповедачким поступцима на којима се заснива хумор, развијање језичког, литерарног и естетског сензибилитета и ваљаних моралних схватања код ученика, поспешивање разумевања, упоређивања, закључивања, логичког мишљења и критичког односа према окружењу, постављање критеријума за вредновање друштвене стварности и уочавања негативних образаца понашања појединаца или друштвених група – неки су од многоборојних циљева који су са успехом достигнути у овој радионици.

Закључак до којег се увек изнова допре при проучавању дела Бранислава Нушића наметнуо се и на крају ове радионице – нушићевски хумор је свевременски и заувек савремен, посебно у нашем добу.