Дан науке у Лесковцу

Подели вест

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Лесковац и ове године обележио је Дан науке.. 10. јул, рођендан Николе Тесле, ове године обележили смо у складу са мерама борбе против ширења вируса #Kovid19. У сусрет овом дану компанија Телеком Србија поставила је „Паметну клупу“ у дворишту Центра за стручно усавршавање у образовању, која је уједно и део Парка науке. Тема пројекта јесте   разоткривање, па је и сама радионица била уроњена у научне митове и мозгалице, које су заинтересованим ученицима пружили увид у савремен токове науке”.

„Паметна клупа“ поклон је Центру и граду Лесковцу и омогућиће посетиоцима Парка науке извођење радионица у областима обновљивих извора енергије и заштите животне средине. Поред места за предах, бесплатног интернета и соларног пуњача, Лесковчани ће захваљујући „Паметној клупи“ имати и доступне информације о квалитету ваздуха, нивоу буке у окружењу, као и о температури и ваздушном притиску.

Овај вишенаменски, модерни, урбани мобилијар осмислио је и развио тим младих стручњака компаније „Strawberry energy“. Развијана у нашој земљи, њихова решења у оквиру концепта „паметних градова“ освајају бројне међународне награде за иновативност у области обновљивих извора енергије, а данас су присутна у градовима широм света.

Након Новог Сада, коме је Телеком Србија поклонио „Паметну клупу“ поводом проглашења за омладинску, а потом и европску престоницу културе, и постављање клупе у Лесковцу реализовано је у оквиру компанијског програма „Покрећемо покретаче“. Тај програм усмерен је ка оснаживању и мотивисању младих људе да у свом окружењу покрећу иновативне и позитивне промене. Управо су млади стручњаци из компаније „Strawberry energy“ препознати као прави покретачи са којима Телеком Србија сарађује још од 2011. године, када су као перспективни стартап почели да развијају паметна решења за урбане средине користећи савремене технологије.

Пошто данас нисмо могли да се са својим сарадницима и посетиоцима видимо лицем у лице позвали смо их све да у току данашњег дана на инстаграм профил instagram.com/csuleskovac уз #dannauke2020 објаве своје научне изазове/експерименте и да у својој објави обавезно означе @csuleskovac.