Пројекат Сателитско осматрање у животној средини у НК НИШ

Подели вест

Нова радионица у пројекту „Сателитско осматрање у животној средини“, реализована је 14.12.2020.г. у Научном клубу Ниш. На онлајн радионици учествовала је група ученика прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ , заједно са својом професорком географије Миленом Симоновић. Овај пројекат одобрен је од стране Центра за промоцију науке по јавном позиву за 2020. годину.

Током рада , заједно са предавачем, ученици су започели израду еколошког атласа Града Ниша. Први корак била је обрада података за карту на којој је представљен положај града, затим су обрађени подаци о броју становника, који су такође представљени картографски, као и густина насељености, како на простору Републике Србије, тако и на територији Града Ниша. За следећи сусрет, планирано је да ученици обраде податке са дигиталног модела терена и картографски прикажу рељеф Републике Србије, а затим из тог приказа издвоје рељеф територије града на засебној карти.Такође биће унети подаци о геолошкој подлози, како би се направила геолошка карта за територију града. Поред тога, ученици ће имати прилику да се упознају са методама као што су геореференцирање и дигитализација садржаја са старих карата. Сви подаци који се користе на радионицама су преузети са бесплатних платформи као што су  https://opendata.geosrbija.rs/ i https://land.copernicu

Аутор и реализатор пројекта је Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. Ученици овог одељења специјализованог за географију, сами су се  пријавили за учешће у овом пројекту и исказали су задовољство оваквим процесом учења.