Пројекат У ОДБРАНУ НАУКЕ! у Нишу

Подели вест

У Научном клубу РЦ Ниш  , 23.12.2020. г. почела је реализација пројекта „У одбрану науке!“. Ово је пети програм из годишњег програма Научног клуба , који се реализује уз подршку Центра за промоцију науке. 

Пројект: “У одбрану науке!” има за циљ да расветли истине и заблуде о неким актуелним питањима која се тичу зрачења, вештачке интелигенције, вакцинације и, генерално, утицаја псеудонауке и теорија завере на  тренутно стање људи током пандемије Прва тема овог пројекта,  реализована  је путем Вебинара и бавила се следећим областима: 1.Психолошки механизми веровања у теорије завере  и  2. Истине и заблуде о радиоактивном и другом зрачењу. 

Координатор  овог пројекта Стеван Станојевић, дипомирани психолог, био  је у улози предавача, и током укључења је  објаснио : Ко и зашто верује у овакве теорије? Како оне функционишу? Зашто су постале распрострањене током пандемије? Колико је опасно веровати у псеудонаучне податке и лажне вести. 

Током разговора, укључен је и Мустафа Сејдиновић, гост  из БиХ, који је на друштвеним мрежама постао симбол апсурдности популарне теорије о “равној Земљи” и испричао своје искуство са људима који верују у теорије завере.

Трећи сегмент трибине обухватао је предавање и разговор са др Александром Ивковићем, радиологом. Он је појаснио : Да ли је и колико радиоактивно зрачење опасно по екологију и здравље људи?  Да ли је могуће да 5Г мрежа изазове појаву вируса и колико је безбедна за људе? Најпопуларније заблуде у вези са зрачењем. Лична искуства и импресије предавача о различитим теоријама завере. 

Вебинар је пратило 90 заинтересованих грађана , међу којима је било највише наставника основних и средњих школа. Пројекат „У одбрану науке!“ биће настављен током јануара и фебруара месеца, кроз две нове трибине.