СОЛАРНИ РОБОТ У НАУЧНОМ КЛУБУ ШАБАЦ

Подели вест

Још једна у низу од активности ширења научне коминикације међу децом покренута је у петак и понедељак 04.06.2021. и 07.06.2021. године у Научном клубу Шабац. У сарадњи са Центром за промоцију науке током школске годину организујемо најразличитије програме који су намењени, не само деци, већ и свим заинтересованим Шапчанима.

Пројекат „Робот који прати Сунце“ је окупио старије средњошколце јер је Нуачни клуб Шабац био право место на ком су могли чути нешто више и нешто другачије него обично. Учесници су били ученици Средње „Техничке школе“ из Шапца.

Млади професор у Техничкој школи у Шапцу, Милан Савић повео је учеснике у тему соларне енергије као извору чисте енергије, опцијама за њено складиштење и дистрибуцију-предности и мане. Циљ пројекта је популаризација техничких наука и концепт учења по принципу – Направи сам, који је у техничким наукама врло значајан.

На првој радионици радионици ученици су стекли увид о претварању сунчеве енергије у електричну струју у самом соларном панелу, затим су ученици самостално давали конструктивне и реалне предлоге о изгледу робота на основу величине и облика мотора и електронике која се користи. Затим су самостално подешавали параметре на 3Д штампачу. На другој радионици радило се програмирање Ардуино Уно платформе и на крају тестирање готовог уређаја.