Дан планете Земље у Нишу

Подели вест

20.04.2022. У организацији  Економске школе из Ниша је у просторијама Регионалног центра и Научног клуба Ниш обележен је  Дан планете Земље. Сваке године, 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину.

Значај обележавања тог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи.


Учесници манифестације били су: Миколошко друство „Naissus“, Планинарски савез „Мосор“, ЗооПланет Ниш, ОШ „Ћеле кула“ и ОШ „Цар Константин“, а своје поставке су приказали и ученици Економске школе који су чланови ученичких компанија: ReSeed, Lectio, Adet i Rifiuto Organico. Учесници су, свако са свог аспекта, дали допринос на ову тему. Гости манифестације били су: Природно-математички факултет – департмани за биологију, хемију, физику и географију. Подршку манифестацији је дала и Општина Медијана.


У поподневним сатима представиле су се ученичке компаније, приказан је првонаграђени филм мастер васпитача Ане Паламаревић „Дан После“, представила се и Канцеларија за младе, а кратка предавања одржали су професори са ПМФ-а, проф. др Бојан Златковић, проф. др Владимир Жикић, проф. др Ђурађ Милошевић, др Никола Станковић и докторанд Јелена Станковић. Координатор целе манифестације била је Милица Андрејев наставник биологије у Економској школи .Богат садржај привукао је много ученика, наставника и поштоваоца природе.