Наука и предшколци у Лесковцу

Подели вест

Стару годину испратили смо радно са децом и просветним радницима који су посећивали Научни клуб и Мејкерс спејс. Неки од њих су први пут били у нашем простору па су се упознавали са нашим програмима и предлагали шта је то што бисмо заједно могли да радимо у овом простору. Одређени број њих активни су посетиоци и са нестрпљењем очекују да се изнова дружимо и откривамо заједно науку.

Припремно-предшколска група при ОШ „Светозар Марковић“ у вртићу учи и истражује бактерије! Зато смо заједно са њима причали где се све оне налазе, на који начин можемо да их посматрамо али и како да се заштитимо од њих. Поред експеримената у којима су се опробали, имали су прилике да виде како изгледа и ради микроскоп, као и да цртају и праве бактерије.

Поред ове знатижељне групе посетили су нас и ученици ОШ „Вук Караџић“. Они су желели да се опробају у Мејкерс спејсу у раду са 3Д оловкама али и да покушају да изграде куле од магнета. Није нам било лако на почетку али смо касније савладали магнетне полове и куле као и посебне оловке које су оживеле цртеже наших другара. Наш циљ био је да их кроз игру уведемо у свет науке и верујем да смо успели. Осмех и закључци које смо чули после радионица дају нам веру да ће ови малишани постати будући научици, инжењери, истраживачи, лекари, а можда и наши сарадници који ће промовисати науку у свом граду.