Сателитско осматрање у животној средини – пројекат у Лесковцу

Подели вест

У понедељак 15. марта 2021. године, у скраћеном саставу због епидемиолошке ситуације, кренуо је са реализацијом пројекат „Сателитско осматрање у животној средини“ који се реализује и финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке.

Пројекат је замишљен као низ од шест радионица на којима ће средњошколци учествовати у изради еколошког атлата за град Лесковац, а поред тога имаће прилику да науче како раде сателити, како се користе различити подаци који су продукт сателитског снимања и како се прикупљају подаци о клими и животној средини уз помоћ сателита и бежичних метеоролошких станица.

На првој радионици које одржана у понедељак ученици средњих школа града Лесковца имали су прилике да се упознају са активностима које предстоје али и крајњим резултатима пројекта.

Поред основних циљева пројекта, ширење еколошке свести код учесника и оспособљавања учесника да самостално израђују географске и еколошке карте, Научни клуб на југу богатији је за још једно наставно средство – метеоролошку станицу.

Метеоролошка станица која ће бити постављена у дворишту Центра за стручно усавршавање у образовању може вам путем аликације WeatherHub у сваком тренутку представити колико је тренутно степени, количину падавина, брзину и смер ветра и колика је влажност ваздуха у чувеном граду роштиља!

Аутор и реализатор овог пројекта је наш сарадник Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. Видео најаву можете видети на следећем линку.