Мај месец математике у Лесковцу

Подели вест

Научни клуб у Лесковцу прирпемио је и ове године програм у оквиру Маја месеца математике, који се традиционално одржава у читавој Србију у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ. Прорам у НК Лесковац траје од 10 до 23 маја.

ОД 10 до 16. маја у просторијама научног клуба биће постављена изложба ”Математика и природа”. Ова изложба настала је још 2013 године у Центру за промоцују науке и говори о очигледној и директној вези између математичких прицницпа и живог света. Изложба је оторена за све заинтересоване од 11 часова.

Прво онлајн предавање, ”игра живота” заказано је за 11. мај од 19 часова. У току Маја месеца математике научни клуб лесковац организовао је још два онлајн предавања, ”Од ланчића до звезда” 14. маја и ”Математичар као керамичар, поплочавање равни из угла математике”, 23. маја.

Од 12 до 16 маја за све заинтересоване биће отворена и изложба ”Жене у математици”, која говори о изврсним математичаркама које су оставиле печат на читав научни свет у својим областима. Ова изложба била је део прошлогодишњег програма на Београдском јесењем делу манифестације Мај месец математике.

Поред овога, организоване су и две радионице. ”Златни пресек као математички принцип у уметности” заказана је за 12 мај од 13 часова, а плесна радионица ”У ритму бројева и фигура” за 14. мај од 18 часова.

Манифестација Мај месец математије ове године је десета по реду и траје од 10. до 31. маја широм Србије, а све информације налазе се на сајту m3.rs