„Роботичка шака за глуве и наглуве“ у Шапцу

Подели вест

Ове школске године у сарадњи са Центром за промоцију науке и шабачким младим научницима, професорима и наставницима покрећемо серију радионица, научних разговора и дискусија на најразличитије теме у Научном клубу Шабац. 

У уторак 30. новембра 2021. године, реализоваће се још један у низу од пројеката под називом „Роботичка шака за глуве и наглуве“ од 11.00 до 13:00 часова. У оквиру пројекта реализоваће се едукација на тему програмирања, 3д моделовања и штампе, механике, медицине. У Србији постоји око 70.000 глувих или наглувих особа и само тридесетак  тумача знаковног језика. У институцијама, установама, банкама, продавницама, глуви и наглуви, наилазе на отежану комуникацију и неразумевање и сваки вид помоћи и подршке им је значајан. Овај пројекат је покушај да им се помогне у складу са могућностима едукатора и учесника радионица.

Пројекат Роботичка шака за глуве и наглуве особе састоји се из радионица у којима ће учествовати петнаест ученика. Сви ученици ће се упознати са функционисањем слушног система код човека, знаковним језиком, моделовањем 3Д модела, програмирањем Ардуино платформе, програмирањем апликације за контролу шаке, припремом за штампу и штампањем делова за шаку.  

           Са нама ће бити аутор „Роботичка шака за глуве и наглуве“ – Милан Савић, дипломирани инжењер електротехнике, професор у Техничкој школи Шабац.. Учесници ће бити ученици 4. разреда Средње Техничке школе Шабац.