Препознајемо псеудонаучне подвале у Лесковцу

Подели вест

У суботу, 4. децембра 2021. године, у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању одржано је прво предавање у оквиру пројекта „Препознајмо псеудонаучне подвале у медицини и психологији“. Овај пројекат финансиран је по Јавном позиву Центра за промоцију науке који је доступан сваке године, установама и појединцима који могу да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике.

Пројектне активности обухватају истраживање које су током октобра спровели аутори на наменски урађеном упитнику на узорку од 648 учесника, чији је циљ био да се утврди у којој мери испитаници верују у псеудонаучне теорије карактеристичне за медицину и психологију и у које теорије највише верују, као и два предавања.

Предавања ће обухватити теме: како изгледа научна методологија у медицинским и психолошким истраживањима, које логичке грешке су у основи псеудонаучних теорија и како их препознати, како наћи поуздане податке засноване на научним истраживањима, које су опасности веровања у псеудонаучне заблуде када су у питању медицина и психологија, које заблуде везане за тренутну пандемију су најопасније…

Ову тему у  Лесковцу пратило је 32 учесника како у простору тако и преко ЗУМ платформе.

Аутори и реализаотори овог пројекта су Стеван Станојевић, психолог, КБТ и Схема терапеут под супервизијом и Александар Ивковић, др спец радиологије.

Следеће предавање у оквиру пројекта реализоваће се 15. децембра 2021. године у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању.

Приступни линк је:

Topic: Prepoznajmo pseudonaučne podvale u medicini i psihologiji II, Leskovac

Time: Dec 15, 2021 06:00 PM Budapest

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 872 7552 6570

Passcode: 506124