Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

„ВЕЧЕ МЕТЕОРОЛОГОИЈЕ“ У КИКИНДИ

У петак22.03.2019. године са почетком у 17:30 часова у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање Кикинда одржано је предавање под називом „Вече метеорологије

Поменуто предавање је одржано у знак обележавања рођендана Дана метеорологије. Предавање су одржали Мирослав Грујић и Бојана Татић, професори географије. Присуствовало је 20 ученика из основне школе „Свети Сава“ из Кикинде.

Вече метеорологије је реализовано као комбинација пројекције слајдова и радионица везаних за област метеорологије. На пројекцији ученици су видели  одређене метеоролошке појаве и процесе које се одвијају у природи, док су се кроз радионицу упознали и са настанком истих. Појаве које су биле обухваћене су: падавине, облаци, киселе кише, ветрови (урагани и торнада) и слично. Предавачи су извели експеримент, помоћу којег су ученицима ближе објаснили настанак кише и облака. Ученицима је кроз пројекцију приказан штетан утицај киселих киша, појаве која настаје услед загађености ваздуха. Такође, ученицима су приказани слајдови на којима се види штетан утицај ове појаве на животну средину, грађевине и споменике културе.

Кроз ову радионицу и предавање ученици су се  на занимљив начин ближе упознали са временским (не)приликама као и са настанком ових појава и њиховим утицајем на живот на Земљи.

ДИСЕКЦИЈА ГВАЛИЦА У КРУШЕВЦУ

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање 14.03.2019. године, одржана је друга од три радионица пројекта „Мала школа гваличарења”, реализатора професорке биологије Оливере Коларић и професорке енглеског језика Ане Крстић

Пројекат је под окриљем   Центра за промоцију науке, при чему је у јулу добио признање за квалитет. Радионице похађају ученици разредне и предметне наставе ОШ Јован Поповић”, ОШ Велизар Станковић Корчагин” и ОШ Брана Павловић”, а прикључили су се и ученици ОШ „Нада Поповић“, ОШ „Станислав Бинички“ као и ученици средње Политехничке школе Милутин Миланковић” са својим наставницима.

На другој радионици: „Дисекција гвалица“ ученици су реализовали следеће активности:

  • Квиз: „Шта знам о совама“
  • Интерактивно и едукативно предавање „Анатомија птица и дисекција“
  • Презентација: „Сове нашег краја“
  • Практичан рад: дисекција гвалица
  • Израда експоната: скелетни систем
  • Евалуација радионице

Пројекат Мала школа гваличарења“ има задатак да обучи ученике за самостално  извођење лабораторијског огледа дисекције гвалица и на тај начин упознају начин исхране сова, а кроз интерактивне едукативне радионице ученици стичу знање о станишту, анатомији, угрожавању и заштити сова. Израдом збирке са анатомским костима које су пронађене у гвалицама ученици ће  открити чиме се сове хране и на тај начин упознати анатомију сисара. Пројекат је повезан са великом бројем предмета: биологијом, екологијом, техничким и информатичким oбразовањем, орнитологијом, чуварима природе, природом и друштвом, а један од посебних циљева је да ученици који науче да изводе дисекцију и детерминишу анатомске кости цео поступак представе вршњацима у својим школама.

Човек својим негативним деловањем на природу утиче негативно и на живот осталих живих бића на Земљи. Ученици кроз едукацију и интерактивне радионице проширују своје знање о екологији живота сова,  шта све угрожава живот сова и на који начин да се заштите од њих у природи, као и рад у лабораторији и извођење вежбе дисекције.

За радионицама пројекта Мала школа гваличарења” влада велико интересовање ученика. На другој радионици прикључили су се ученици ОШ „Нада Поповић“, ОШ Станислав Бинички“ као и ученици средње Политехничке школе Милутин Миланковић” Крушевац који ће узети учешће у изради експоната и прављењу рамова за скелетни систем малих сисара.

МИКРОСВЕТ БИЉАКА У КРУШЕВЦУ

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање 15.03.2019. године, реализована је друга од три радионица пројекта Млади ботаничари”, реализатора професорки биологије Оливере Коларић и Биљане Јовановић Поповић

Радионица под називом Микросвет биљака” део је пројекта под окриљем Центра за промоцију науке, при чему је у јулу добио признање за квалитет. Радионице похађају ученици разредне и предметне наставе као и ученици средње стручне школе: ОШ Јован Поповић”, ОШ Жабаре” из Жабара, ОШ Васа Пелагић” Падеж, ОШ Брана Павловић”  Коњух и СШ Политехничка школа „Милутин Миланковић“ из Крушевца.

Реализоване су следеће активности:

13:00 – 13:15 Разговор о претходној радионици, да ли су и које биљке видели и сакупљали;

13:15 – 13:30 Упознавање са специфичностма биљака, могућност стварања хране у процесу фотосинтезе уз помоћ хлорофила и флоропласта који имају само биљке.

13:30 – 13:50 Објашњење грађе биљне и животињске ћелије

13:50 – 14:10 Презентација: „Линеови апостоли“

14:10 – 14:40 Прављење биљне и животињске ћелије уз помоћ пластелина

14:40 – 15:00 евалуација радионице

Радионица је почела представљањем учесника. Затим су учесници претходне радионице упознали остале са пројетком којим су се бавили, тј. проучавањем биљака. Наставили смо разговором о Карлу Линеу и његовим следбеницима који су проучавали биљке свуда по свету.

Разговарали смо о особинама биљака, упознали се кроз презентацију са биљном, бактеријском и животињском ћелијом.

Учесници радионицу су затим на основу презентације, фотографија и слика које су добили, од пластелина правили ћелије по свом избору. Ове ћелије су правили у кутијицама или на папиру.

На крају радионице сви учесници су погледали радове осталих група и изабрали најлепшу ћелију.

„Размрдајмо вијуге-упознај мозак“ РАДИОНИЦА У НИШУ

У оквиру трибине „Даровити и образовање“, коју су у Регионалном центру организовали Удружење грађана Менса Србије, Национални центар за таленте, Друштво дефектолога Војводине и Регионални центар Ниш, у просторијама научног клуба одржане су радионице за ученике

Поводом обележавања Недеље свести о мозгу, одржане су радионице Размрдајмо вијуге-упознај мозак“ за ученике од 1. до 4.р азреда основне школе, где су се деца упознала са занимљивостима о мозгу и начином како да побољшају његов рад и друга инклузивна радионица Размрдајмо вијуге- играјмо се”, где су се деца опробала у различитим играма за развој креативности и интелектуалних потенцијала. Аутори и реализатори радионица су чланови Менсе и њеног СИГ а УченИQ тима за рад са децом: Тања Олеар Гојић, Мирјана Тишме, Дијана Јовановић и Наташа Ковачевић.

”БИЗИКА ЉУДСКОГ ОКА” У УЖИЦУ

Радионице у оквиру пројекта „Бизика људског ока“ који је одобрен и подржан на конкурсу Центра за промоцију науке Београд, реализоване су у просторијама Научног клуба у Ужицу 07.03.2019 године

Циљ овог пројекта је популаризација науке и упознавање ученика са законима геометријске оптике, морфологијом и аномалијама ока кроз низ демонстративних огледа, што ученицима приближава градиво које уче у школи.

На четири радионице учествовали су ученици и наставници из Ош „Душан Јерковић“, ОШ „Прва основна школа“, ОШ „Богосав Јанковић“ и Ош „Слободан Секулић“ са својим наставницима присуствовали радионицама.

Након едукативног дела и кратке презентације ученици су извлачили картице са занимљивостима где су се имали прилику да се сазнају неке нове и занимљиве ствари о људском оку. Након тога се прешло на експериментални део где је учесницима демонстриран 3Д модел ока. У креативном делу радионице ученици су били подељени у групе и имали су задатак да направе модел људског ока од материјала који су добили од едукатора, а касније су слагали слагалицу људског ока и упознали са  оптичким сетом путем кога им је демонстриран рад људског ока са аспекта физике. Завршни део радионица чинио је квиз и додела диплома учесницима радиница.

КВИЗ ЗНАЊА

У Центру за Стручно усавршавање Шабац одржан квиз „Знањем кроз свет” за ученике шест Основних школа из Шапца

Овај викенд обележен је провером знања који је свим учесницима донео мало ментално разгибавање, а према плану пројекта и сваки наредни викенд биће такође испуњен различитим предавањима и квизовима.

ШАБАЧКЕ НАУЧНЕ ЗИМСКЕ ИГРАРИЈЕ

Зимски распуст ове године био је креативно и смислено проведено време за шабачке основце

Шабачки основци имали су прилике да уз „Шабачке научне зимске играрије” које су током зимског распуста биле одржане у НК Шабац учествују на бројним креативним радионицама.

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАУЧНИХ КЛУБОВА

У четвртак 7. марта у просторијама Научног клуба Београд, одржан је састанак са представницима Мреже регионалних центара и центара за стручно усавршавање

Састанак је отворио др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а, захваливши се присутнима на досадашњем, али и предстојећем ангажовању на планираним активностима, те тиме најавио дневни ред.

Укратко је упознао колеге из научних клубова са оквирним програмом „М3 – Мај Месец Математике“, односно Јавним позивом и наставком пројекта „Ноћ истраживача“. Све три активности подразумевају активно учешће клубова, а како смо на поменутим пројектима већ сарађивали, није било много недоумица у вези са планом припремних активности и организацијом.

Др Тања Аднађевић, руководилац програмског сектора и Данијела Вучићевић,  координаторка манифестација „М3“ и „Ноћ истраживача“,  детаљније су говорилe о поменутим активностима додавши, између осталог,  да ЦПН заједно са Математичким институтом Српске академије наука и уметности традиционално организује националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“, осму годину заредом. Ове године М3, радног назива „Математика око света“, спаја Математику и Географију, а свечано отварање је планирано за 9. мај у галерији на Андрићевом венцу.

Говорећи о Јавном позиву, др Аднађевић је поновила да је циљ подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе уз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Републике Србије у чему свесрдну помоћ очекује од свих колега из центара за стручно усавршавање, поготово у сегменту израде решења за експонате у парковима науке, као и њихове израде.

Иако до „Ноћи истраживача“ има скоро 6 месеци, али како је ово 10. јубиларна „Ноћ“ у Србији, припреме су већ почеле, те је представницима Мреже већ представљен оквирни план реализације. Као и прошле и ове године ће клубови организовати „Недељу истраживача“, која ће претходити централном догађају, планираном за петак, 27. септембра.

PARTNERSHIP SUMMIT У ЦЕНТРУ

У уторак 19. фебруара у Научном клубу одржан је Partnership summit у сарадњи са организацијом JCI Србија

У Научном клубу у Београду 19. фебруара је одржан Partnership summit, догађај на коме је в.д. директора Центра, др Марко Крстић, потписао Споразум о сарадњи са председником организације Junior Chamber International (JCI) Србија, Драженом Станковићем. Такође, повод за организацију догађаја, била је и посета светског председника JCI организације, Александра Тиа, Србији.

Добродошлицу члановима и партнерима JCI је пожелео др Марко Крстић, в.д. директора Центра, након чега је председник JCI  за 2019. годину, Александар Тио, укратко испричао глобалну мисију и визију организације.

С обзиром на то да је Србија 2015. године прихватила 17 циљева одрживог развоја Уједињених нација (енг. Sustainable Development Goals – SDGs), Дражен Станковић, председник JCI Србије, је објаснио да JCI спроводи пројекте широм Србије који су у складу са овим циљевима, и дао неке од примера пројеката: обележавање Светског дана чишћења, хуманитарни турнир у баскету 3 на 3 ”На путу за Петницу”, семинар Купи ме, итд.

О пројектима ЦПН-а који су у складу са циљевима одрживог развоја детаљније је говорио Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу. Представљен је пројекат TeRRIFICA, који повезује концепт одговорног истраживања и иновација (енг. Responsible Research and Innovation – RRI) са темом климатских промена.
Поред тога, присутни су упознати и са пројектом RRING, као и са пројектом European ARTificial Intelligence Lab.

Циљ пројекта RRING јесте мапирање, повезивање и оснаживање различитих глобалних пракси које својим садржајем, начелима и циљевима одговарају европском RRI концепту. RRING пројекат ће покушати да успостави универзалне критеријуме и номенклатуру кроз Циљеве одрживог развоја Уједињених нација.

Пројекат European ARTificial Intelligence Lab отвара заједничку дискусију између научника и уметника, кроз интердисциплинарну сарадњу на пољу вештачке интелигенције.

ЗАВРШЕНА ЗИМСКА ШКОЛА У ЛЕСКОВЦУ

Зимска школа Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању завршена је 14. фебруара, након чега се родила идеја за покретање летње школе где ће сви учесници кроз игру и забаву ширити своја знања и вештине

Овогодишњу Зимску школу Центар за стручно усавршавање организовао је у сарадњи са Природно математичким факултетом из Ниша, локалном медијском кућом – Југмедиом,  Школом страних језика Lingua Academy, Школом страних језика Britannica, Центром традиционалних вештина Витез, Oxford school школом страних језика, Нинђуцу клубом Буђинкан Лесковац, Уметничким атељеом Папир, Кутком за маштање, Guitar smart школом гитаре, неформалном групом „МИ“ Лесковац, Савом Стевановићем наставником математике и Драганом Голубовићем наставником физике и аутором пројекта „Чаша чисте воде“.

Програм је трајао од 1. до 14. фебруара са циљем да деца града Лесковца употпуне своје слободно време током зимског распуста. Поред нових знања, доброг дружења, нових другова, деца али и родитељи дали су нам предлоге и идеје за нове радионице које ћемо реализовати током летњег распуста. Учесници радионица су сваког дана кроз организоване радионице учествовали у извођењу експеримената из хемије и физике, програмирали своју прву игру, учили борилачке вештине, правили своја вајарска дела од глине и жице, учили о грбовима и симболима држава итд.

Колико је била успешна остаје вам да прочитате са фотографије утисака само једне од радионица.