САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАУЧНИХ КЛУБОВА

Подели вест

У четвртак 7. марта у просторијама Научног клуба Београд, одржан је састанак са представницима Мреже регионалних центара и центара за стручно усавршавање

Састанак је отворио др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а, захваливши се присутнима на досадашњем, али и предстојећем ангажовању на планираним активностима, те тиме најавио дневни ред.

Укратко је упознао колеге из научних клубова са оквирним програмом „М3 – Мај Месец Математике“, односно Јавним позивом и наставком пројекта „Ноћ истраживача“. Све три активности подразумевају активно учешће клубова, а како смо на поменутим пројектима већ сарађивали, није било много недоумица у вези са планом припремних активности и организацијом.

Др Тања Аднађевић, руководилац програмског сектора и Данијела Вучићевић,  координаторка манифестација „М3“ и „Ноћ истраживача“,  детаљније су говорилe о поменутим активностима додавши, између осталог,  да ЦПН заједно са Математичким институтом Српске академије наука и уметности традиционално организује националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“, осму годину заредом. Ове године М3, радног назива „Математика око света“, спаја Математику и Географију, а свечано отварање је планирано за 9. мај у галерији на Андрићевом венцу.

Говорећи о Јавном позиву, др Аднађевић је поновила да је циљ подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе уз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Републике Србије у чему свесрдну помоћ очекује од свих колега из центара за стручно усавршавање, поготово у сегменту израде решења за експонате у парковима науке, као и њихове израде.

Иако до „Ноћи истраживача“ има скоро 6 месеци, али како је ово 10. јубиларна „Ноћ“ у Србији, припреме су већ почеле, те је представницима Мреже већ представљен оквирни план реализације. Као и прошле и ове године ће клубови организовати „Недељу истраживача“, која ће претходити централном догађају, планираном за петак, 27. септембра.