Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

М3 У КИКИНДИ

У оквиру манифестације  „Мај месец математике” а у сарадњи за Центром за промоцију науке Београд,  у Центру за стручно усавршавање Кикинда, одржана је изложба „Живот и дело Милутина Миланковића“

Сликом и речју на изложби је приказан Миланковићев животни пут, од родног Даља преко школовања и рада у европским метрополама до професуре у Београду, научних постигнућа, звања потпредседника САНУ и директора Астрономске опсерваторије. Свестрани Миланковић је током полувековног научног рада дао изузетан допринос: био је математичар, астроном, климатолог, геофизичар, конструктор, доктор техничких наука, физичар, популаризатор науке. Изложбу је погледало око 350 посетилаца од предшколаца до средњошколаца.

Алекса Константинов, студент МИТ колеџа у Бостону, освајач медаља на математичким олимпијадама и других награда, одржао је предавање у ЦСУ Кикинда

На предавању су присуствовали наставници и ђацима као и Алексина наставница математике Десанка Чепелник која је у њему прва препознала вансеријског математичара. Предавање „Математичке игре“ пропрећено је са великом пажњом, а Алекса је поновио да је математика за њега била и остала нешто попут авантуре, коју одликује пуно изазова и открића.

QR потера за благом је екипно такмичење ученика од 5. до 8. разреда као и срењошколаца

Као део манифестације „Мај месец математике – М3 у КИ“ потера је реализована на градском тргу уз учешће више од 250 ученика шест градских основних школа и основаца из Мокрина и Нових Козараца. Занимљива правила траже тимски рад, познавање математике, информатике, историје, географије и језика.

У оквиру манифстације „Мај месец математике“ у ЦСУ Кикинда је организовано првенство града Кикинде у шаху, за средњошколце

Турнир средњошколаца у брзопотезном шаху организовао је професор математике из гимназије „Душан Васиљев“, Драган Иветић. На турниру су учествовали ученици из гимназије и Техничке школе, њих десеторо. Прво место освојио је Миланко Билић, ученик Техничке школе из Кикинде, иначе првак Србије у шаху.

У ЦСУ Кикинда је у оквиру манифестације „Мај месец математике“ одржана још једна занимљива радионица

Наставници математике Данило Боровница, Золтан Каналаш, Весна Краљ Дамјанов и Јелена Вукобрат организовали су такмичење „Мој број“. По узору на квиз „Слагалицa“, такмичари су помоћу основних рачунских операција покушавали да добију случајно изабрани троцифрени број. Ово такмичење подстакло је основце на логичко размишљање и уочавање математичких законитости.

Манифестацију „Мај месец математике“, посетили су и предшколци из вртића „Плави чуперак“

Посетили су прво Парк науке и занитересовали се за неке од ескпоната. Добили су информације прилагођене њиховом узрасту. Следило је упознавање са ексонатима у Научном клубу, а затим квиз у рачунарској учионици. Одговарали су на питања, врло заинтересовано и спремнo, а систем је одредио победнике који су добили скромне награде. Одушевљење и жеља да дођу поново, били су присутни све време.

УВОДНА РАДИОНИЦА А+S У БЕОГРАДУ

У понедељак, 10. јуна, одржана је уводна радионица у оквиру националног програма art+neuroscience

Улога ЦПН-а у програмима који спајају науку и уметност пре свега је да обезбеди простор где научници и уметници могу да се сретну, нађу инспирацију кроз дискусију, експеримент и игру, где могу да сарађују и стварају заједно. Још од 2014. године кроз аrt+science мрежу и програме посвећено радимо на фундаменталним питањима из којих израњају нова значења и другачија разумевања свакодневног окружења. Ове године наш фокус је на неуронаукама.

У том циљу, у понедељак, 10. јуна, одржана је уводна радионица у оквиру националног програма art+neuroscience. У Мејкерс спејсу смо угостили научнике, дизајнере, визуелне уметнике, перформанс уметнике, музичаре, истраживаче, инжењере, песнике, можда најразноврснији тим који је већина од нас досад имала прилику да сретне.

Размишљајући о изазовима и важним питањима из области генезе, пластичности и дегенерације неурона, било нам је јасно да овим темама не можемо и не желимо да приступамо из перспективе појединачних области или дисциплина. Тако смо успоставили основ за удружени рад науке и уметности како бисмо стварали нова знања која ће бити већа и значајнија од наших појединачних доприноса.

Договорена је и даља динамика програма, следећи кораци су формирање ужих тимова и рад на предлозима истраживачких пројеката, затим селекција и израда најбољих пројеката чију продукцију омогућава Центар за промоцију науке, и коначно, у новембру ове године, планирана је завршна изложба.

НОВИ ЕКСПОНАТИ У ПАРКУ ЗНАЊА НИШ

У овом специфично организованом и дизајнираном простору сада се налази и „Динамо бицикл” – бицикл са кућиштем за динамо генератор.

Унутар кућишта налази се зупчаник са ланцем чијим се окретањем педала у другом делу преноси обртај који покреће динамо генератор, а он опет даље пуни литијум јонску батерију која напаја радио уређај, интегрисан у волан од бицикла, затим пуњач за мобилни телефон и најзад лампу.

Динамо бицикл користи DC мотор са перманентим магнетима снаге 300W, максималне струје 20 А, а зависно од брзине окретања педала напон варира од 0 до 18 V.

Ботаничка слагалица садржи интерактивну поставку која омогућава активно учешће ученика, наставника и свих посетилаца парка. Слагалица има 16 коцки на којима су фотографије и текстови о биљкама међу којима су ретке и угрожене врсте.
Слагалица може да послужи као наставно средство при обради садржаја из предмета Природа и друштво и Биологија, као и при обради ових садржаја у оквиру посета, екскурзија или амбијенталне наставе. Овај едукативни експонат, омогућава да се коцке ротирају у 4 различита положаја и на тај начин се кроз непосредно искуство усвајају чињенице и научни појмови о 64 врсте биљака.

Учењем путем овог и других експоната у парку, ученици пролазе кроз научно-истраживачки процес тј. мисаоно се ангажују. Овакав начин учења дозвољава им  да питају, истражују, критички промишљају, уочавају научне недоумице и заједно са наставником долазе до решења.

Израду експоната омогућио је Центар за промоцију науке Београд, кроз категорију 3 Јавног позива – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке, а техничку реализацију израде Електротехничка школа „Никола Тесла” из Ниша.

ИЗЛОЖБА, ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИЦА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА У НИШУ

У заједничкој организацији Центра за промоцију науке Београд и Регионалног центра Ниш, у Научном клубу Регионалног центра отворена је манифестација „Интелигенција биљака”, која обухвата изложбу, предавања за наставнике и радионице за ученике

Манифестацију је отворила Данијела Марковић, директорка Регионалног центра и др Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности ЦПН -а. Уследило је предавање „Тајна удружења биљака”, које је одржала проф др Татјана Михајилов Крстев, редовни професор на Департману за биологију и екологију Природно – математичког факултета у Нишу, у којем је подсетила на значај симбиоза, коегзистенција и специјалних интеракција биљака са другим организмима и предавање „Стара планина – биљке између земље и облака”, које је одржао проф др Бојан Златковић, ванреднои професор на Департману за биологију и екологију Природно – математичког факултета у Нишу, у којем је указао на специфичност и лепоту планинских биљака, од којих су неке ендемити овог подручја.

Наредних дана, у периоду од 26. марта до 2. априла ученици нишких основних школа  упознали су се са изложбеним екпонатима, које је РЦ Ниш позјмио од Центра за промоцију науке, из којих су сазнали како биљка види, чује, осећа додир, мирис, оријентише се у простору. У присуству својих наставника у организованим групама изложбу су посетили ученици  основних школа: “ Душан Радовић“, „Вожд Карађорђе“, „Лела Поповић“, „Бранко Миљковић“, „Цар Константин“, „Радоје Домановић“ и  „Стефан Немања“. Сви они учествовали су на радионицама које је реализовала наставница Јована Крстић, где је ученицима приближила појам фотосинтезе и транспирације, биљних боја и поступка хроматографије, али и  микроскопирање и прављење препарата за школску употребу. Ученици и наставници су изложбу  оценили као веома интересантну и поучну и изразили жељу да ученике у оргнизованим групама доводе убудуће у  Научни клуб.