ИЗЛОЖБА, ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИЦА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА У НИШУ

Подели вест

У заједничкој организацији Центра за промоцију науке Београд и Регионалног центра Ниш, у Научном клубу Регионалног центра отворена је манифестација „Интелигенција биљака”, која обухвата изложбу, предавања за наставнике и радионице за ученике

Манифестацију је отворила Данијела Марковић, директорка Регионалног центра и др Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности ЦПН -а. Уследило је предавање „Тајна удружења биљака”, које је одржала проф др Татјана Михајилов Крстев, редовни професор на Департману за биологију и екологију Природно – математичког факултета у Нишу, у којем је подсетила на значај симбиоза, коегзистенција и специјалних интеракција биљака са другим организмима и предавање „Стара планина – биљке између земље и облака”, које је одржао проф др Бојан Златковић, ванреднои професор на Департману за биологију и екологију Природно – математичког факултета у Нишу, у којем је указао на специфичност и лепоту планинских биљака, од којих су неке ендемити овог подручја.

Наредних дана, у периоду од 26. марта до 2. априла ученици нишких основних школа  упознали су се са изложбеним екпонатима, које је РЦ Ниш позјмио од Центра за промоцију науке, из којих су сазнали како биљка види, чује, осећа додир, мирис, оријентише се у простору. У присуству својих наставника у организованим групама изложбу су посетили ученици  основних школа: “ Душан Радовић“, „Вожд Карађорђе“, „Лела Поповић“, „Бранко Миљковић“, „Цар Константин“, „Радоје Домановић“ и  „Стефан Немања“. Сви они учествовали су на радионицама које је реализовала наставница Јована Крстић, где је ученицима приближила појам фотосинтезе и транспирације, биљних боја и поступка хроматографије, али и  микроскопирање и прављење препарата за школску употребу. Ученици и наставници су изложбу  оценили као веома интересантну и поучну и изразили жељу да ученике у оргнизованим групама доводе убудуће у  Научни клуб.