НОВИ ЕКСПОНАТИ У ПАРКУ ЗНАЊА НИШ

Подели вест

У овом специфично организованом и дизајнираном простору сада се налази и „Динамо бицикл” – бицикл са кућиштем за динамо генератор.

Унутар кућишта налази се зупчаник са ланцем чијим се окретањем педала у другом делу преноси обртај који покреће динамо генератор, а он опет даље пуни литијум јонску батерију која напаја радио уређај, интегрисан у волан од бицикла, затим пуњач за мобилни телефон и најзад лампу.

Динамо бицикл користи DC мотор са перманентим магнетима снаге 300W, максималне струје 20 А, а зависно од брзине окретања педала напон варира од 0 до 18 V.

Ботаничка слагалица садржи интерактивну поставку која омогућава активно учешће ученика, наставника и свих посетилаца парка. Слагалица има 16 коцки на којима су фотографије и текстови о биљкама међу којима су ретке и угрожене врсте.
Слагалица може да послужи као наставно средство при обради садржаја из предмета Природа и друштво и Биологија, као и при обради ових садржаја у оквиру посета, екскурзија или амбијенталне наставе. Овај едукативни експонат, омогућава да се коцке ротирају у 4 различита положаја и на тај начин се кроз непосредно искуство усвајају чињенице и научни појмови о 64 врсте биљака.

Учењем путем овог и других експоната у парку, ученици пролазе кроз научно-истраживачки процес тј. мисаоно се ангажују. Овакав начин учења дозвољава им  да питају, истражују, критички промишљају, уочавају научне недоумице и заједно са наставником долазе до решења.

Израду експоната омогућио је Центар за промоцију науке Београд, кроз категорију 3 Јавног позива – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке, а техничку реализацију израде Електротехничка школа „Никола Тесла” из Ниша.