Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ТРАГОМ ГЕНА У НАУЧНОМ КЛУБУ ШАБАЦ

Прва у низу активности ширења научне коминикације међу децом покренута је у понедељак, 28. септембра у Научном клубу Шабац. У сарадњи са Центром за промоцију науке током наредних годину дана клуб у Шапцу организоваће најразличитије програме који су намењени, не само деци, већ и свим заинтересованим Шапчанима.

Пројекат „ГенеТРИКа“ је окупио старије основце јер је Нуачни клуб Шабац био право место на ком су могли чути нешто више и нешто другачије него обично. Учесници су били ученици Основне школе „Стојан Новаковић“ са Летњиковца.

Млади биолози Данијела Марковић дипл. професор биологије и Ненад Крсмановић дипл. биолог – истраживач сарадник на ПМФ-у у Новом Саду повели су учеснике у тему наслеђивања, наследних особина и на који начин се наслеђују крвне групе, пол, боја косе и очију…Такође су добили упутсва о потребним подацима које је неопходно прикупити од чланова своје породице (боја косе, очију, коврџава/равна коса, висина, крвна група, ….) које ће обрађивати на некој од наредних октобарских радионица.

На првој ДНК радионици научили су нешто више о укрштању и наслеђивању. Уз помоћ штапића различите боје ученици су видели примере дихибридног укрштања, изражавали су процентуално заступљеност сваке особине и одређивати доминантне и рецесивне особине.

У октобру настаљамо са активностима у оквиру „ГенеТРИКе“ јер нас очекује прављење генетичког родослова и бележење особина, предвиђање особина будућих потомака.

О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ У ШАБАЧКОМ ПАРКУ НАУКЕ

Парк науке у Шапцу постао је богатији за два нова експоната из области обновљивих извора енергије. По угледу на традиционалну дечију игру „Школица“ коју смо сви волели, ЦСУ Шабац је добио истоимену игру која је на иновативан начин још занимљивија деци. Школица ради по принципу соларних поља, по којима ће деца скакукати чиме ће се генерисати лед осветљење а они научити више о алтернативним видовима енергије кроз игру.

Други експонат тзв. “Смарт клупа” такође ради уз помоћ соларне енергије и тако омогућавају пуњење мобилних телефона и повезивање на Wi- Фi интернет. Соларна школица и три „Смарт клупе“ су једне од првих интерактивних експоната који ће бити саставни део Академије за обновљиве изворе енергије као важног елемента Тренинг центра Шабац. Налазе се у Парку науке као и испред Тренинг центра Шабац.

Ови експонати су добијени уз помоћ пројекта Biosol Interreg IPA CBC Hrvatska Srbija 2014-2020 који је везан за енегретску ефикасност. Овај пројекат је део прекограничне сарадње Србије и Хрватске. Специфични циљеви овог пројекта односе се на повећа инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора, упознавање са друштвено-економским користима енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије и практичности примене мера за унапређење енергетске ефикасности.

КОЈИ ЈЕ ТВОЈ КОД?

У понедељак 28. септембра 2020. године, Научни клуб Шабац организује први у низу пројекат под називом „ГенеТРИКа“. Тема овог пута су правила наслеђивања. Учесници пројекта биће оспособљени да самостално направе родослов и ураде најједноставније генетичке задатке, прате наследне особине и предвиђају особине потомака. Програм је заказан од од 10.00 до 12:00 часова у Научном клубу Шабац.

Са учесницима на програму бић аутори „ГенеТРИКе“ – Данијела Марковић дипл. професор биологије и Ненад Крсмановић дипл. биолог – истраживач сарадник на ПМФ-у у Новом Саду. Учесници ће бити ученици 7. и 8. разреда Основне школе „Стојан Новаковић“ са Летњиковца. Током програма полазници ће направити свој родослов и решавати генетичке задатке, пратити наследне особине и предвиђати особине потомака.

„Потрага за благом“ у Кикинди

У суботу, 3. октобра, у Великом парку у Кикинди организован је научно популарни програм ”Потрага за благом. Програм је организовао Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда, а почетак је заказан за 10 часова.

Учесници ће током боравка у природи, који нам је свима преко потребан, имати прилике да се упознају са различитим деловима свог окружења, флором и фауном и процесима који се дешавају нама ”испред носа”, а да вероватно нисмо тога ни свесни. Сакупљћемо плодова јесени, идентификовати их и класификовати. Покушаћемо да исто учинимо и са каменчићима које пронађемо и тако истражимо историју подручја на ком се налазимо.

Програм је припремљен за децу старости измеу 5 и 6 година, а пријаве су обавезне због ограничених капацитета на csukikinda1@gmail.com

Шта ће коме тригонометрија

Прeпоручени узраст: од 2. до 4. разреда средње школе
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих
Трајање: 45 минута

Претпостављамо да те, када чујеш реч тригонометрија, одмах заболи глава. Зашто се онда уопште бавимо тригонометријом? Ако те ово питање барем мало интригира, на правом си месту! Обећавамо да ће ти ова радионица дати одговор на то питање, јер ћеш се упознати са тригонометријом кроз многе њене занимљиве примене.

Математички рингишпил

Прeпоручени узраст: од 5. до 8. разреда основне школе
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих
Трајање: 45 минута

Ухватите најбољи поглед на свет геометрије са врха панораме. Осетите брзину учења нових појмова и сударите се са законима класичне физике и механике у нашој малој научној авантури. Упустите се у вожњу ролеркостером кроз најразличитије математичке пределе и откријте где се то у забавном парку крије математика. Укрцавање!

Разломи ритам

Прeпоручени узраст: од 3. до 5. разреда основне школе
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих
Трајање: 35 минута

Да ли знаш да се иза твоје омиљене песме крије математика? Управо су разломци криви за то што свака песма има свој препознатљив ритам. У овој авантури ћемо кроз песму и покрет сагледати ритам очима правих математичара.

Математичко разгибавање

Прeпоручени узраст: вртић иод 1. до 4. разреда основне школе
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих
Трајање: 30 минута

За поступно решавање математичких задатака потребно је да имаш папир, оловку и евентуално дигитрон? Или можда не? Шта ако ти кажемо да, уместо њих, можеш да користиш и сопствено тело, покрете, плесне кораке? Како се то телом, покретима и плесним корацима решавају задаци? Ускочи у нашу радионицу и спреми се за једно необично разгибавање!

Mикро-Физ у Смедереву

У четвртак, 17. септембра у научном клубу Смедерево одржана је последња радионица пројекта “Mикро-Физ”. Програм је организован у складу са мерама превенције и спречавања ширења заразне болести COVID-19 и са ограниченим бројем учесника.

Учесници су користили Микробит микроконтролере и основне електронске алате како би се упознали не само са појмовима електротехнике, него и материјалима у природи које свакодневно користимо. Правећи својим рукама, ученици су се упознавали и са биофизиком, технологијом и материјалима, али и математиком и физиком као основом свих ових дисциплина.

Последња радионица “Mикро-Физ” пројекта заправо је била својеврсна ретроспектива и приказ радова са претходних радионица, као и реализација најзанимљивијих огледа. Успрели смо да тестирамо проводљивост различитих материјала и испитивали микробит сетове онлајн. 

За учеснике радионица обезбеђени  су и прогодни поклони промоције науке који ће им за успомену остати као сувенир, дипломе и захвалнице. Развијање заинтересованости за Физику, Математику и кодирање код ученика успешно је реализовано и представља један од циљева “Mикро-Физ” пројекта.

„Креирамо бесконачно“ у Смедереву

У научном клубу Смедерево, 17. септембра одржана је последња радионица пројекта “Креирамо БЕСКОНАЧНО” Овом приликом учесници су сумирали радове, утисаке и резултате претходних радионица које су одржане у оквиру пројекта.

Пројекат „Креирамо БЕСКОНАЧНО“ обухватао је пет радионица кроз које су се ученици уознавали са математичким појмом бесконачности. Тражили смо разне примере у природи и свакодневници који описују бесконачност како би је лакше разумели.

“Јурили” смо мрава по Мебијусовој траци, покушавали да јој измеримо дужину, сецкали на једелове и добијали нове. Појмом бесконачности бавили смо се и кроз дискусију о скуповима парних и непарних бројева. Учесници су имали прилике и да се кроз уметнички приступ посвете креирању фрактала и кроз понављање структура уче о бесконачним низовима.

Пројекат „Креирамо БЕСКОНАЧНО“ спојем математичких, уметничких и филозофских приступа деци покушава да компликоване математичке појмове поједностави и учини лако разумљивим. Жеља нам је да разбијемо увек присутан страх од математике.