О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ У ШАБАЧКОМ ПАРКУ НАУКЕ

Подели вест

Парк науке у Шапцу постао је богатији за два нова експоната из области обновљивих извора енергије. По угледу на традиционалну дечију игру „Школица“ коју смо сви волели, ЦСУ Шабац је добио истоимену игру која је на иновативан начин још занимљивија деци. Школица ради по принципу соларних поља, по којима ће деца скакукати чиме ће се генерисати лед осветљење а они научити више о алтернативним видовима енергије кроз игру.

Други експонат тзв. “Смарт клупа” такође ради уз помоћ соларне енергије и тако омогућавају пуњење мобилних телефона и повезивање на Wi- Фi интернет. Соларна школица и три „Смарт клупе“ су једне од првих интерактивних експоната који ће бити саставни део Академије за обновљиве изворе енергије као важног елемента Тренинг центра Шабац. Налазе се у Парку науке као и испред Тренинг центра Шабац.

Ови експонати су добијени уз помоћ пројекта Biosol Interreg IPA CBC Hrvatska Srbija 2014-2020 који је везан за енегретску ефикасност. Овај пројекат је део прекограничне сарадње Србије и Хрватске. Специфични циљеви овог пројекта односе се на повећа инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора, упознавање са друштвено-економским користима енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије и практичности примене мера за унапређење енергетске ефикасности.