Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Ново полугодиште у Научном клубу Београд

Ко смо ми заиста када погледамо кроз научне наочаре? Какве везе род има са науком? Какав је наш однос са мобилним телефонима и њиховим интерфејсима?

И овог фебруара обележавамо Међународни дан жена и девојчица у науци, стављамо се у улогу научница и сазнајемо о њиховим великим и занимљивим открићима.

Поред школског програма, у Научном клубу ћемо, кроз радионицу о етичким изазовима, са одраслима промишљати могуће последице нових технологија по друштво. А крајем месеца ћемо угостити и отворити номадску мини галерију са низом радова Сунчице Пасуљевић Кандић и њене класе на Академији уметности у Новом Саду. Ова галерија је место које подстиче нове сусрете и разговоре, и показује нам где све можемо излагати уметност.

Програм Научног клуба можете видети овде.

Радионица „Основци и архивистика“ у НК Смедерево

У ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Вранову, 26.01.2023. године, одржана је четврта, последња радионица од предвиђене четири радионице у оквиру пројекта „Основци и архивистика“. Ово је пројекат који кроз Научни клуб Смедерево, заједнички реализују ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Вранова и Историјски архив Смедерево.

Радионица је одржана у школи и том приликом ученици су као крајњи продукт направили презентацију која ће бити објављена на сајту школе и Фејсбук страници школе, као и сајту Регионалног центра Смедерево и сајту Центра за промоцију науке, Београд, и тиме доступна неограниченом броју заинтересованих лица.

Утисци ученика су позитивни и нестрпљиво очекују објављивање презентације кроз коју су формирали изложбу „Враново између два рата“. Идеја да се у холу школе направи изложба са истом темом и грађом како би и уживо могле да се виде историјске забелешке прошлости врановских становника, биће накнадно реализована.

Зимска школа НК Лесковац

Традиционална Зимска школа Научног клуба Центра за стручно усаврашавање у образовању Лесковац која се реализује задњих неколико година у време школског зимског распуста завршена је у петак 20. јануара.

Ове године су деца нашег града али деца из других градова имала прилике да у периоду од 10. до 20. јануара прате радионице и друже се са својим вршњацима и то потпуно бесплатно. Поред креативних радионица, радионица електронике, учили су о минералима, о планети Марс, али су научили и Морзеову азбуку која нас припрема за пројекат „С.О.С.“. У оквиру радионица представљен је и нови научни експонат „Потапање подморница“ израђен кроз волонтерску акцију „Шта нам тешко“.

Овим путем захваљујемо се и појединцима који су дали свој допринос у организацији активностима Зимске школе: Зорану Илићу, представнику Радио клуба Лесковац; Николи Младеновићу, мастер инжењеру заштите животне средине; Радмили Ристић, дипломираноj сликарки, Јелени Ристић, наставници физике; Данијелу Данковићу и Емилији Живановић, професорима Електронског факултета у Нишу, Милошу Марјановићу, асистенту Електронског факултета у Нишу, као и члановима Ученичке задруге Техничке школе „Раде Металац“ из Лесковца који су израдили научни екпонат за Парк науке у Лесковцу.

Наука и предшколци у Лесковцу

Стару годину испратили смо радно са децом и просветним радницима који су посећивали Научни клуб и Мејкерс спејс. Неки од њих су први пут били у нашем простору па су се упознавали са нашим програмима и предлагали шта је то што бисмо заједно могли да радимо у овом простору. Одређени број њих активни су посетиоци и са нестрпљењем очекују да се изнова дружимо и откривамо заједно науку.

Припремно-предшколска група при ОШ „Светозар Марковић“ у вртићу учи и истражује бактерије! Зато смо заједно са њима причали где се све оне налазе, на који начин можемо да их посматрамо али и како да се заштитимо од њих. Поред експеримената у којима су се опробали, имали су прилике да виде како изгледа и ради микроскоп, као и да цртају и праве бактерије.

Поред ове знатижељне групе посетили су нас и ученици ОШ „Вук Караџић“. Они су желели да се опробају у Мејкерс спејсу у раду са 3Д оловкама али и да покушају да изграде куле од магнета. Није нам било лако на почетку али смо касније савладали магнетне полове и куле као и посебне оловке које су оживеле цртеже наших другара. Наш циљ био је да их кроз игру уведемо у свет науке и верујем да смо успели. Осмех и закључци које смо чули после радионица дају нам веру да ће ови малишани постати будући научици, инжењери, истраживачи, лекари, а можда и наши сарадници који ће промовисати науку у свом граду.

”На путу око Сунца” у НК Кикинда

Научни клуб Кикинда ће другог фебруара организовати радиoнице „На путу око Сунца“ са почетком у 9 и 11 сати у Центру за стручно усавршавање у Кикинди. Пројекат финансира Центар за промоцију науке из Београда, средства су одобрена на Јавном позиву 2022. године.

Ученици 3 и 4 разреда основне школе имаће прилику да сазнају како је појавом телескопа настала посебна наука – астрономија; како народна веровања могу да се уклопе у научни оквир, и како технологија даје свој допринос упознавању и освајању свемира.

Ученици ће на радионици бавити практичним активностима као што су поређење величина планета са величинама воћа и израда модела ракете, а заједно ће откривати и где се Земља налази на путу око Сунца онога дана када славе рођендан!

Реализаторка радионице је Зорица Маринковић, наставница географије у основној школи у Бачком Јарку.

Пројекат „С.О.С.“ у Нишу

Пројекат „С.О.С.“ је одобрен по јавном позиву Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe за 2022/2023 годину и реализује се за ученике основних и средњих школа. Радионице се реализују од 30.01. до 3.02. сваког дана од 13.30 – 16.30 часова у Научном клубу ЦСУ Ниш. Реализатор радионица је Зоран Илић, члан Радио клуба „Никола Тесла“ у Лесковцу и менаџер за аматерску радиогониометију.

Учешћем на радионицама на пројекту ученици завршних разреда основних и прве и друге године средњих школа, биће у прилици да науче Морзеову азбуку. Она им може помоћи у ванредним ситуацијама које настајe услед елементарних непогода у којима се могу наћи као што су : поплаве, земљотреси, пожари… У тим ситуацијама прекидају се телефонске и интернет везе и једина могућа електронска комуникација која преостаје је преко радио сигнала. Ученици ће научити сва слова, бројеве и знакове интерпункције ове азбуке и начин на који могу послати сигнале за помоћ помоћу радио станице и антене.

Пројектне активности подразумевају и упознавање са науком којој се посветио Никола Тесла, а која се базира на бежичном преносу радио сигнала као врсте електромагнетних таласа. Сагледаваће се и допринос других научника који су утицали на развој овог вида комуникације која се и данас користи, а то су: Семујел Морзе и Гуљелмо Маркони. Након практичне обуке у Научном клубу извршиће се симулација на терену ( радионица последњег дана на кеју поред Нишаве).

Cавремене концепције научне и еколошке писмености у Нишу

У Научном клубу Ниш, наставља се пројекат Поверење у науку-повежимо се са науком новим предавањем за наставнике под називом „Савремене концепције научне и еколошке писмености“ у понедељак 06. фебруара од19.00-20.30 часова. Предавач је др Милица Марушић Јаблановић, психолог, доктор андрагошких наука запослена на Институту за педагошка истраживања у Београду.

Интензивни раст и бројност светског становништва, уз убрзано смањивање расположивих природних сировина и нагомилавање загађујућих материја, претећи наговештавају настанак кризе човекове природне средине. Овакво стање захтева битну промену односа човека према животној средини и природи уопште, а представља и крупан подстицај даљем развоју еколошке науке. Научне области које се промовишу предавањем су интердисциплинарна настава и еколошко образовање.

Предавање се бави темама које се односе на компоненте научне и еколошке писмености, и развијања про-еколошких ставова и понашања. Циљ предавања је информисање наставника о различитим визијама научне писмености и дисеминација примера добре праксе. Биће представљене могућности за школе у оквиру школа у природи и примери задатака којима се мери еколошка писменост.

Зимски камп у Кикинди

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организовао је Зимски научни камп од 10-12. јануара 2023. године, намењен деци од 6 до 12 година. На кампу је учествовало 31 дете.

Радионице „Хемија на дар-направи сам“ и „Музички времеплом“ повезали су науку и уметност и на другачији начин приближили их деци млађег узраста.

„Хемија на дар -направи сам“ је интерактивна радионица за децу која још увек нису почела да уче хемију са идејом да се заинтересују и заволе је унапред. Радионице је осмислила и водила наставница хемије Сенка Хелдрих. Кроз занимљиве радионице деца су правила сапуне, љигавце, балзам за усне, слоновску пасту за зубе,чаробно млеко. Рециклажом старих свећа прављене су нове, занимљивих облика, стварали су духа из боце, магичну воду, видели су како се бебине пелене понашају кад се користе. Циљ је био да се кроз занимљиве радионице деца упознају са значајем хемије у свакодневном животу али и да развију позитиван однос према науци.

„Музички времеплов“ је прича о музици, како се  мењала, зашто је волимо, како и шта свирамо а ову радионицу је осмилио и водио васпитач и чувар народне традиције, самостални мултиинструменталиста,  Милан Вашалић. Учесници радионица упознали су се са раличитим врстама музике и различитим инструментима а неке су и сами израђивали од рециклираног материјала. Кроз радионицу „Пронађи уметника“, пронашли су уметнике у просторијама КУД „Гусле“ и студија „Маус“. Опробали су се у свирању и певању и на крају су формирали свој оркестар и хор и уживали у сопственом процесу производње музике.

„Нивои научне писмености” у Нишу

Друго предавање у пројекту Поверење у науке-повежимо се са науком, одобрено и финансирано  од стране Центра за промоцију науке кроз годишњи програм рада НК Ниш, под називом „Нивои научне писмености“ реализовано је 26.12.2022. Предавање је одржао мр Дејан Бошковић, наставник и спољни сарадник Министарства просвете, аутор уџбеника за биологију за основну школу и координатор за научну писменост при Националном савету за праћење реализације Међународног пројекта ПИСА.

Предавач је упутио наставнике у сегменте који су важни за велики догађај ПИСА тестирања, које се дешава једном у 4 године и у којем наша земља учествује од 2001. одине. Током предавања било је речи о доменима ПИСА тестирања. Они се разликују  од циклуса до циклуса, а главни домен новог тестирања управо је наука. 

Такође је појашњено да ако научну писменост видимо као један од потребних исхода образовања, можемо да креирамо наставу/учење која омогућава реализацију таквог исхода. Стручњаци се слажу у томе да се научна писменост не огледа у поседовању конкретних и изолованих знања о појмовима, законима и теоријама природних наука већ пре у начину мишљења и приступу, односу према темама из науке у свакодневном животу, који укључује социјалне и вредносне аспекте. Предавање је пратило 78 наставника из Нишавског округа.