Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

„Скулптура и математика“ у Кикинди

Научни клуб Кикинда организовао је 30. септембра  радионицу „Скулптура и математика“, коју је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2023. године. Цео пројекат је одржан у Музеју Тера у Кикинди, а радионица је одржана у просторијама научног клуба Кикинда.

На радионици су учествовале ученице Гимназије „Душан Васиљев“ и том приликом професорка Јелена Цигановић им је кроз примере из природе и историје уметности предочила присутност Златног пресека у свету око нас. Кустоскиња Музеја Тера, Верица Немет спровела је учеснике кроз сталну поставку и представила им радове који у себи имају примењено ово правило.

У завршном делу реализована је радионица коју је водио Игор Смиљанић виши стручни сарадник на катедри за вајарство Академије уметности у Новом Саду. На радионици су учесници сами применили принцип Златног пресека код израда скулптура које су правили од глине или жице и припремили изложбу радова. 

”Средњовековно скривено благо” у Смедереву

Реализација пројекта “Средњовековно скривено благо – освајање тврђаве“ у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево 2023/2024 године, подржаног од стране Центра за промоцију науке Београд 

Завршна радионица пројекта “Средњовековно скривено благо – освајање тврђаве“ аутора Марине Златановић, у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево 2023/2024, реализована је 07.10.2023. године, у Музеју Града Смедерева. Ученици ОШ „Радица Ранковић“ из Лозовика са наставницом Живкицом Туфегџић били су у прилици да посете Музеј и у оквиру Дечје недеље учествују на радионицама, при чему се истакла важност квалитетног и креативног образовања за ученике из руралних подручја. 

Овим пројектом подржани су учитељи и наставници који подстичу интересовање за науку и љубав према историји Града Смедерева, кроз употребу друштвених игара и дигиталних алата,  инспиришући младе умове и отварајући врата ка новим сазнањима и могућностима.

„Привлачна светлост“ у Смедереву

Пројекат „Привлачна светлост“ aуторa и реализаторa Слађанe Добротe и Весне  Миљковић  реализован је у оквиру Међународне манифестације „Европска Ноћ истраживача“ у Научном клубу Смедерево, у петак 29. септембра.

Ученици 3. и 4. разреда ОШ “Иво Лола Рибар“ из Скобаља реализовали су научне експерименте под руководством учитељице Слађане Доброте, уз сарадњу учитељице Весне Миљковић, упознајући се са забавним начином стварања „Ерупције разнобојне лаве“, „Ватромета за децу“, „Невидљиве поруке“, изводећи огледе.

Кроз први експеримент приказали су да „ерупција разнобојне лаве“ настаје  када се у посуду која  је „вулкан“, где се налазе помешана јестива боја са течним детерџентом и содом бикарбоном, дода сирће. Додавањем  сирћета у  посуду „вулкан“  настаје ерупција разнобојне лаве која се прелива преко посуда.

„Дечији ватромет“  је леп и забаван  начин експериментисања.  Веома млади истраживачи су на веома сигуран начин експериментисали са  овим подводним ватрометом  који је настао  када се  мешавина уља и боје налију у посуду са водом у високо стакло. Боја је полако потонула у стакло, при чему се свака капљица проширује напоље док пада и тако подсећа на ватромет који пада у воду.

Најзанимљивији део експериментисања младих научника било је откривање невидљиве поруке. На белом папиру су најпре  чаробном  мешавином сода бикарбоне и воде исписивали поруку, а затим су мешавином сирћета и куркуме прелазили четкицом преко невидљиве поруке и магијом стварали видљиву поруку.

Током „Ноћи истраживача“ ученици, мали истраживачи, имали су могућност да испрате и уживају у необичним и занимљивим огледима ученика других школа. Ово је за све њих била прелепа, осветљена научна Ноћ!

Ноћ истраживача у Смедереву

Пројекат “Наука кроз дечије очи”, аутора мр Виолете Станимировић и Драгане Станимировић, је реализован у оквиру Међународне манифестације Европска Ноћ истраживача у Научном клубу Смедерево, у петак 29.септембра од 12 до 16 часова.

Ученици од петих до осмих разреда ОШ “Свети Сава” и ОШ “Доситеј Обрадовић” из Смедерева реализовали су неколико активности: извођење једноставних огледа и демонстрација из географије, физике, хемије, биологије и информатике, и израду накита и цртања. Пројекат су реализовали мр Виолета Станимировић, наставник географије у ОШ „Свети Сава“ и ОШ “Доситеј Обрадовић”, Смедерево,  Драгана Станимировић, наставник физике, Јелена Станковић, наставник хемије, Драгана Марковић, наставник информатике и Бобан Јанковић, наставник биологије у ОШ “Свети Сава”, Смедерево.

Гости у пројектним активностима су били ученици из ОШ “Доситеј Обрадовић” Смедерево, ОШ “Бранислав Нушић” Смедерево, ОШ “Иво Лола Рибар” Скобаљ и ОШ “Вожд Карађорђе” Водањ.

Општи циљ пројектне активности је развиjање научне писмености. Основу пројекта  чине једноставни експерименти уз повезивање са знањем које ученици стичу у оквиру програма природних наука. Кроз игру и заједнички рад, мултидисциплинарну анализу стварних животних ситуација, ученици развијају научне идеје, истражују, граде своја знања и разумеју свет који их окружује, али и развијају свест о утицају људских активности на животну околину и усвајају ставове о неопходности критичког размишљања. Ученици су радили одређене експерименте из биологије, географије, физике, хемије, информатике. Радионице ће ученицима помоћи да саваладају градиво и да се додатно упознају са науком кроз разне занимљивости. 

На овим радионицама учесници су имали  прилику да се кроз практичне вежбе упознају са феноменима природних наука. На географској радионици ученици су се упознали са појмовима и кретањем тектонских плоча, изливањем вулканске лаве, различитим врстама стена и Земљиног састава, изохипсама, одређивањем географске ширине и дужине, кретањем морских струја у океанима, температуром ваздуха на Земљи, ротацијом Земље око осе као и путовање ракетом на Месец. На физичкој радионици ученици су се упознали са топлотном рефлексијом, равнотежом, атмосферским и хидростатичким притиском, густином и хемијским процесима, магнетним и електричним пољима. На хемијској радионици ученици су се упознали са сагоревањем метала, сагоревањем талога, духом из боце, слоновом пастом, калимером, шареним балонима, угљен диоксидом, запаљивим змајем и љубичастом спиралом. На информатичкој радионици ученици су се упознали са основама израде програма и програмским језицима, програмирањем и управљањем робота, бројем Пи и његовим одређивањем уз помоћ шибица, као и управљањем дроном у дворишту Регионалног Центра. На биолошкој радионици ученици су се упознали са коришћењем микроскопа и посматрањем готових препарата, моделима ДНК-а, двобојним цветовима, науком о наслеђивању, кариограмом, откривањем наследних болести, разврставањем пужева од шкољки, чудесним царством гљива, откривањем једнополних и двополних цветова и израдом хербаријума.

Ученици су показали посебно интересовање према радионици у којој су лично израђивали минђуше и наруквице од различитих перлица. Овај накит су потом међусобно поклањали једни другима и тиме развијали заједнички дух и солидарност.

Реализатори се надају да су након успешно изведеног пројекта „Наука кроз дечије очи“ успели у популаризацији науке широј јавности као и да су мотивисали ученике да упражњавањем критичког размишљања користе научна знања у свакодневном животу.

„Нуле и јединице – све саме петице“ у Смедереву

У научном клубу Смедерево, од 25 до 28 септембра одржане су три радионице у оквиру пројекта „Нуле и јединице – све саме петице“. Пројекат је осмишљен да мотивише учеснике радионица за мисаоно ангажовање у вези са повезивањем различитих области и наука: математике, електротехнике, физике, био-физике, архитектуре и рачунарства. Искуство у извођењу експеримената подстиче даљу радозналост за ове науке и омогућава учесницима радионица ширење видика у односу на бављење науком коју срећу у школама. Истовремено, ове радионице биле су део недеље истраживача, као увертира у манифестацију Међународна ноћ истраживача.

Основни циљ пројекта је да се наука приближи младима, да се код њих подстакне истраживачки дух и да овладају неким од техника научних истраживања, док су секундарни циљеви популаризација науке у широј јавности, приближавање значаја примене научних знања широј јавности, упознавање јавности са применом научних чињеница и знања које се могу практично проверити у свакодневном животу.

Прва радионица пројекта носила је назив “С Микробитом од нуле и јединице до петице”. Ученици седмог разреда ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева и ученици гости из Ковинске општине имали су прилику да истражују о научним процесима уз помоћ Микро-бит уређаја, уз асистеницију наставника и вршњачких едукатора. Радионицу су реализовали Мирјана Кокерић, наставник математике у ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево и  Синиша Ћулафић, професор информатике ССШ „Васа Пелагић“ Ковин.

На овој радионици учесници су имали  прилику да се кроз практичне вежбе упознају са физичким појмовима и феноменима физике и других наука. Кроз писање одговарајућег кода и самосталним тестирањем уз коришћење рачунара, симулатора на рачунарима, микропроцесора, микробита, каблова, воћа, графита, жица, дестиловане воде и соли, звучника и слушалица, учесници радионице су мерили ниво осветљености, креирали  звучну картицу, испитивали проводљивост материјала, слушали како воће “свира”, испитивали магнете, упознали се са применом микробита у математици, играли се бројевима, употребили микробит уместо коцкице, креирали компас и претварали брзине.

Кроз другу радионицу ,“Са роботом од нуле до бесконачног” учесници су имали прилику да учествују у трци М-бот робота и истражују о роботима који реагују сензорима на препреке. У финалу трке победила је школа из Плочице. 

Уз вршњачког едукатора Алексу Ђана, ученика 8. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина, учесници радионице истраживали су о деловима и могућностима робота, начинима програмирања његовог рада и  побољшању брзине кретања по утврђеној стази. Млађи ученици су испробавали малу кућну лабораторију за екперименте из физике и припремали се за Фестивал науке у својој школи.

Трећа, финална радионица пројекта “Нуле и јединице – све саме петице”: Микропроцесори у експериментима,” била је резервисана за финалну трку М-бот робота. Учесници су имали прилике да учествују у екпериментима са микропроцеосорима и припреме своје роботе што боље за такмичење робота.

Уз вршњачког едукатора Алексу Ђана, ученика 8. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина,  учесници радионице истраживали су о деловима и могућностима робота, начинима програмирања његовог рада и  побољшању брзине кретања по утврђеној стази. Испробавали су малу  лабораторију за експерименте са Микро-бит уређајем, учествовали у раду он-лајн лабораторије и учили о програмирању микропроцесора.