„Привлачна светлост“ у Смедереву

Подели вест

Пројекат „Привлачна светлост“ aуторa и реализаторa Слађанe Добротe и Весне  Миљковић  реализован је у оквиру Међународне манифестације „Европска Ноћ истраживача“ у Научном клубу Смедерево, у петак 29. септембра.

Ученици 3. и 4. разреда ОШ “Иво Лола Рибар“ из Скобаља реализовали су научне експерименте под руководством учитељице Слађане Доброте, уз сарадњу учитељице Весне Миљковић, упознајући се са забавним начином стварања „Ерупције разнобојне лаве“, „Ватромета за децу“, „Невидљиве поруке“, изводећи огледе.

Кроз први експеримент приказали су да „ерупција разнобојне лаве“ настаје  када се у посуду која  је „вулкан“, где се налазе помешана јестива боја са течним детерџентом и содом бикарбоном, дода сирће. Додавањем  сирћета у  посуду „вулкан“  настаје ерупција разнобојне лаве која се прелива преко посуда.

„Дечији ватромет“  је леп и забаван  начин експериментисања.  Веома млади истраживачи су на веома сигуран начин експериментисали са  овим подводним ватрометом  који је настао  када се  мешавина уља и боје налију у посуду са водом у високо стакло. Боја је полако потонула у стакло, при чему се свака капљица проширује напоље док пада и тако подсећа на ватромет који пада у воду.

Најзанимљивији део експериментисања младих научника било је откривање невидљиве поруке. На белом папиру су најпре  чаробном  мешавином сода бикарбоне и воде исписивали поруку, а затим су мешавином сирћета и куркуме прелазили четкицом преко невидљиве поруке и магијом стварали видљиву поруку.

Током „Ноћи истраживача“ ученици, мали истраживачи, имали су могућност да испрате и уживају у необичним и занимљивим огледима ученика других школа. Ово је за све њих била прелепа, осветљена научна Ноћ!