ТРАГОМ ГЕНА У НАУЧНОМ КЛУБУ ШАБАЦ

Подели вест

Прва у низу активности ширења научне коминикације међу децом покренута је у понедељак, 28. септембра у Научном клубу Шабац. У сарадњи са Центром за промоцију науке током наредних годину дана клуб у Шапцу организоваће најразличитије програме који су намењени, не само деци, већ и свим заинтересованим Шапчанима.

Пројекат „ГенеТРИКа“ је окупио старије основце јер је Нуачни клуб Шабац био право место на ком су могли чути нешто више и нешто другачије него обично. Учесници су били ученици Основне школе „Стојан Новаковић“ са Летњиковца.

Млади биолози Данијела Марковић дипл. професор биологије и Ненад Крсмановић дипл. биолог – истраживач сарадник на ПМФ-у у Новом Саду повели су учеснике у тему наслеђивања, наследних особина и на који начин се наслеђују крвне групе, пол, боја косе и очију…Такође су добили упутсва о потребним подацима које је неопходно прикупити од чланова своје породице (боја косе, очију, коврџава/равна коса, висина, крвна група, ….) које ће обрађивати на некој од наредних октобарских радионица.

На првој ДНК радионици научили су нешто више о укрштању и наслеђивању. Уз помоћ штапића различите боје ученици су видели примере дихибридног укрштања, изражавали су процентуално заступљеност сваке особине и одређивати доминантне и рецесивне особине.

У октобру настаљамо са активностима у оквиру „ГенеТРИКе“ јер нас очекује прављење генетичког родослова и бележење особина, предвиђање особина будућих потомака.