Недеља истраживача у Крушевцу

Подели вест

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28. градова широм Србије.

Наука је свуда, наука нас спаја! У жељи да представи широком аудиторијуму на један забаван, допадљив начин, научне дисциплине и опише научне појмове лишене крутих дефиниција, Тим Научног клуба Крушевац традиционално узима учешће у “Европској Ноћи истраживача”. Ова међународна манифестација у једној ноћи спаја све заљубљенике у науку широм нашег континента. Под овим научним сводом са поносом град Крушевац заступљен је са бројним активностима које посматраче ставља у директну интеракцију, анимира их и мотивише да открију нова сазнања, да сами дођу до одговора на бројна научна питања.

Ноћно небо ће осветлити предавање “Светлост је у оку посматрача” из области психологије, чија се тема бави опажањем.

Пут до крајњег решења у математиции нужно не мора да буде напоран. Корак по корак, покушаћемо да заголицамо машту посматрача и да се позабавимо проблемима који су мучили древне народе. Како природа функционише? Радионица из области биологије “Сакривени пигменти” треба да управо открије сложене механизме који функционишу у природи.

Бројна питања из области генетике која су последњих година постала актуелна обрађују предавање и радионица из области психологије и биологије.

Да би унели такмичарски дух наш тим је за последњу ноћ ове манифестације осмислио занимљиво такмичење из области математике. Као сумирање свега виђеног, предвиђена је анонимна анкета “Различите перспецтиве”.

Програм Научног клуба Центра за стручно усавршавање Крушевац реализује се кроз пројекат Европска ноћ истраживача ReFocuS 3.0, који се финансирана из програма „ХОРИЗОН 2020“ и представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs