Недеља истраживача у Лесковцу

Подели вест

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, одлучили смо да удружимо снаге и свима широм Србије понудимо научни програм за памћење. Научни клуб Лесковац већ четврту годину за редом учествује у овој научној мисији. Наш циљ од самог старта био је да науку испоручимо свима и то потпуно бесплато. Прва година ове наше мисије била је на волонтерској бази и у старту раздрмала и заитригирала све знатижељне главице.

Оно што вас очекује у овој Ноћи јесу креативне радионице 3Д технологије које су стално достуне у нашем клубу, еко- креативна радионица “Јесења шума”, прича о музеолошким наукама и Музејска азбука која ће вам на забаван начин приближити причу о културном наслеђу и историји лесковачког краја, Тривиа Клуб који ће испитати ваша знања, прича о еколошкој катастрофи и Аралском језеру вас чека,… Само су неке од интригантних тема које ћемо дотаћи у овој недељи истраживања.

У мноштву интересантних радионица и предавања издвајамо за вас “Лов на астероиде”. Кроз ову причу води нас Зоран Томић испред Астрономског удружења “ЕУРЕКА” из Крушевца. Уколико сте као мали сањали да се на мисији у свемиру на правом сте месту. Заједно ћемо у овој ноћи открити нови објекат у Сунчевом систему? Ако сте заинтересовани онда се прикључите тиму Ловаца на астероиде који даноноћно прате наше Сунчево двориште у потрази за новим астероидима. Помозите да што боље упознамо наш Сунчев систем. Научите да користите професионални софтвер АСТРОМЕТРИЦА и упишите ваше име у књигу астронома аматера и именујте ваше астероиде.

Уколико желите да будете кувар за физичаре и хемичаре, онда је “Кристални слаткиши” радионица коју не смете пропустити као најслађи део овогодишњег програма. Позовите пријатеље и заједно крените у припрему слаткиша упознавајући законе науке на необичан начин. Рецепт није тајна! Пратите нас у Европској ноћи истраживача.

“Стари мајстори” је за вас као створена радионица уколико желите прави изазов. Славни генији вас зову у научну авантуру и конструкцију нераскидивих веза у виду моста без и једног ексера, шрафа, лепка или везе.

Да само на правом путу и да ће наука прострујати целом планетом ове године говоре и наши истраживачи научници који говоре о свом раду и искуствима које носе са собом. Зато свратите и у ЕУ ћоше да их послушате, можа ће вас инспирисати да и ви постанете научник!

Програм Научног клуба Центра за стручно усавршавање Лесковац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру

потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Прати нас и шири даље ове лепе вести!